Wat is zelfreflectie?

Zoals een spiegel de zon reflecteert, kunnen jouw hart en ziel hun licht laten schijnen over alles wat je bezighoudt.

Je hart en ziel zijn je innerlijke wijsheid.

Je kunt elke wens, probleem, situatie, emotie of plan als het ware voorleggen aan dit duo. En je hoeft het maar te doen of er volgt een reactie waarmee je verder kunt.

Zelfreflectie laat je de ‘honey’ van jouw leven zien, jouw wijsheid, jouw waarden, jouw diepste weten en beste kunnen. Daar weten je hart en je ziel alles van.

Merk je dat ik beeldende taal gebruik? Dat doet een beroep op je gevoel en je persoonlijke beleving; dat is de taal van je innerlijke wijsheid.

Leren reflecteren is de taal van je hart leren spreken en dat is anders dan de taal van je hoofd. Je hoofd analyseert en redeneert en je hart voelt aan en laat je het geheel van iets ervaren. Lees hier verder over hoe je kunt reflecteren.

Overigens is er niets mis met je hoofd gebruiken maar de kunst is hart en hoofd met elkaar te laten samenwerken. Voor het beste resultaat zou je hart voorop moeten lopen. Vergelijk het maar met de architect en de aannemer: ze hebben heel verschillende talenten en samen kunnen ze de mooiste gebouwen maken.

Na verloop van tijd zul je merken dat zelfreflectie meer een manier van leven wordt. Het kost je dan nog weinig tijd en de antwoorden die je krijgt worden steeds rijker.

En: start met kleine stapjes als dit nieuw voor je is. Weet je nog hoe je hebt leren lopen? Gun jezelf wat experimenteertijd.