Jezelf vertrouwen

Ik introduceer in dit blog ‘zelfvertrouwen’ als een manier van in je leven staan, een manier van denken en doen. De kern hiervan is dat je steeds, elke dag opnieuw, de intentie hebt om Jezelf te vertrouwen”.

Jezelf, met een hoofdletter, is wie je vanbinnen bent, je kern, je essentie, je Hart & Ziel, je eigenheid.

Die innerlijke persoon vertrouwen geeft je een bepaalde levensstijl, een manier van doen en laten. Je bent dan je eigen maatstaf en je gaat uit van jouw innerlijke weten over wat goed is, waar en mooi. Dat innerlijke weten,  je intuïtie, je onderscheidingsvermogen, je innerlijke wijsheid, bestuurt dan je leven.

Een paar kenmerken van zo’n leven zijn

  • Je leeft alert, ‘wakker’, je gebruikt je onderscheidingsvermogen, je bent kritisch. (= Grieks voor onderscheidend) Je stelt vragen en weegt in je innerlijk af, of de antwoorden je tevreden stellen.
  • Je hebt belangstelling voor wie je ‘vanbinnen’ bent. Waarschijnlijk heb je belangstelling voor persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit of zinvol leven, en misschien heb je er een cursus over gevolgd. Of je hebt een therapie gedaan om jezelf beter te leren kennen en waarderen en oud zeer op te ruimen.
  • Je accepteert dat jouw eigen wijsheid kan leiden tot botsingen met anderen. Dat risico houdt je niet af van je eigen keuzes maken.
  • Je vrienden en andere relaties kennen je als iemand die integer is ( = Latijn voor ‘gaaf’, ‘heel’) en die soms unieke keuzes maakt.

Ben je nog niet helemaal die persoon? Niemand is af of compleet, we zijn allemaal in ontwikkeling naar een betere versie van wie we nu zijn.

Je kunt leren om Jezelf steeds meer te vertrouwen:

  • Maak daarvoor een intentie, bijvoorbeeld: Voordat ik een keuze maak check ik eerst wat ik van binnen wil of voel.
  • Schrijf de intentie op en hang het op een plek die je vaak ziet (spiegel, koelkast, bureaublad computer etc.)
  • Herhaal dit zo vaak je dat ziet, niet als een papegaai maar met gevoel en overtuiging, terwijl je in geuren en kleuren voor je ziet dat je dit hebt gerealiseerd.

Als je eenmaal de slag te pakken hebt kun je je leven inrichten vanuit je innerlijke wijsheid.

Pak niet alles tegelijk aan maar daag jezelf wel uit.

Groeten van Monique