Holding the Space

Heb je wel eens meegemaakt dat iemand er helemaal voor jou was? Dat er volledige acceptatie en ruimte was voor jou met al je emoties, behoeften en jouw verhaal. Deze houding wordt wel ‘Holding the Space’ genoemd.

Kijk eens even naar de afbeelding hierboven. Die heb ik gekozen om iets te laten zien van de liefde en aandacht voor zoiets kwetsbaars als een zeepbel. Het zijn die kwaliteiten, kwetsbaarheid en liefdevolle zorg, die ik bedoel.

Als je meer wilt lezen over Holding the Space als een manier om met een ander samen te zijn lees dan bijvoorbeeld dit artikel van Happinez.

In deze aflevering gaat het over bovenstaande kwaliteiten van die je kunt (leren) gebruiken om met Jezelf en je innerlijke wijsheid in contact te komen.

Ik krijg nog wel eens de opmerking ‘ik vind het best lastig om te horen wat mijn innerlijke wijsheid zegt, heb je niet wat tips?’ Jazeker!

Bij Holding the Space hoort een bepaald gevoel en als je gevoel eenmaal kent, weet je waar je naar op zoek bent. Hier zijn een paar voorbeelden die waarschijnlijk dat gevoel bij je oproepen.

 • Een klein kind komt naar je toegerend en stort zich onsamenhangend snikkend in je armen. Je laat alles waarmee je bezig bent los en je richt al je aandacht op die kleine om hem te verzekeren dat hij veilig is en om er achter te komen waar de paniek vandaan komt.
 • Je zit aan het bed van een doodzieke dierbare. Je beseft dat jullie tijd samen nog maar kort is en met heel je hart en al je aandacht ben bij je bij hem of haar.
 • Je wordt wakker uit een droom die snel vager wordt.  Je blijft liggen zoals je wakker werd en zonder iets te forceren probeer je contact te houden met de droom.

Heb je het gevoel te pakken? Het is die mix van onbevooroordeelde aandacht met een onverzettelijke intentie te willen weten, zonder iets te beïnvloeden.

Luisteren naar Jezelf

‘Holding the Space’ voor Jezelf vraagt vier dingen.

 • Een innerlijke houding van niet oordelen.
 • Je hart openen.
 • Elke innerlijke ervaring te accepteren en verwelkomen.
 • Jezelf, je innerlijke wereld onverdeelde aandacht geven.

Leren van Holding the Space voor Jezelf

Zoals met alles dat je hebt geleerd begin je hierbij ook met kleine stapjes. Houd daarbij in gedachten dat je een gevoel wilt ontwikkelen, vooral ook hoe je lichaam voelt. 

 • Kijk met volle aandacht naar iets moois bijvoorbeeld een bloem en neem het GEHEEL, alles van die bloem in je op. Sluit oordelen uit.
 • Doe hetzelfde als hierboven en vraag je af welke gevoel je krijgt bij het GEHEEL van die ervaring.
 • Kijk naar een willekeurig tv-programma en zet het geluid af. Laat bij je binnenkomen hoe die persoon voelt. Negeer de uiterlijkheden en oordelen en richt je aandacht op hoe deze persoon of OVERKOMT.
 • Sta eens even stil bij een situatie die emoties bij je opriep. Laat die emoties weer in je opwellen en vraag je af waar die emoties over gingen en wacht op EEN WOORD die het geheel van die emoties typeren.

Terwijl je oefent blijf je met je aandacht bij je hart en negeer je kritische reacties vanuit je denken.

Bedenk dat dit alles je veel gemakkelijker afgaat als je de intentie hebt om het gemakkelijk te leren. Vertrouw erop dat je dit gemakkelijk zal lukken. Dit vertrouwen helpt je om het snel onder de knie te krijgen.!

Iemand zei ooit ‘toen ik begreep waarover het ging herkende ik het gevoel van tedere momenten met mijn man. Dan voelt mijn lichaam ook zo aan’.

En een man zei ‘ik dacht dat dit voor mannen heel moeilijk zou zijn, maar ik herken het gevoel omdat ik het ook had toen ik mijn dichter voor het eerst in mijn armen hield’.

Ik wens je veel succes met deze belangrijke vaardigheid en levenshouding. Ik geloof dat wereldvrede een stuk dichterbij zou zijn als veel meer mensen dit dagelijks in de praktijk brengen. Immers: als je jezelf die ruimte en dat voordeel van de twijfel geeft, dan gun je dat toch ook aan anderen, nietwaar?

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in  je mailbox krijgen? Meldt je hier aan. Je krijgt dan een berichtje zodat je geen aflevering meer mist.

 

 

 

 

 

 

 

 

e