Zonden en zondigen

In de vorige aflevering hadden we het over hoe liefde de wereld verandert. Deze keer kijken we naar hoe zonden en zondigen jezelf en de wereld in de staat houdt waarin ze nu zijn.

Maar we kijken vooral hoe het voor jou kan werken: raakschieten in plaats van je doel missen. Want eigenlijk is dat zondigen: je doel missen. Verrassend? Iets anders geleerd? 

Even bloedje eerlijk zijn

 • Neem een van je grootste ‘zonden’ in gedachten.
 • Waarom is het een grote zonde, wat ‘kost’ het je?
 • Wat zeg je tegen jezelf om deze ‘zonde’ te rechtvaardigen?
 • Wat zou het je opleveren als je deze ‘zonde’ achter je zou laten?
 • En hoe belangrijk zou dat voor je zijn?

Is het je gelukt om echt eerlijk te zijn tegenover jezelf? Of had je last van eigenlijk perfect te moeten zijn, waardoor je het moeilijk vindt om toe te geven dat je niet perfect bent?

Goed nieuws: als je perfect zou zijn was je hier niet meer op aarde, want het is hier een leerschool! Het zijn je missers die je helpen zien dat je anders kunt mikken.

Het plaatje

Dit plaatje drukt voor mij uit wat een zonde is: je doel missen. Als het goed is ben jij degene die het doel heeft gesteld en dus ben jij ook degene die bepaalt of je je doel hebt gehaald.  En ja, je weet doorgaans feilloos of je je doel mist, nietwaar? Soms zeg je zelfs hardop ‘oeps’ of iets dergelijks.

Als je steeds je doel mist is misschien wel de vraag of je het juiste doel hebt gekozen. Misschien is het de bedoeling van Jezelf, je hart en ziel, om een ander doel te vinden.

Eigenlijk werkt ons hele leven zo: je schiet – een beetje of helemaal -raak of je mist een doel. Dan maak je een afweging of je iets anders zult doen of doorgaan met wat je al deed.

Je doel missen maakt je niet tot een slecht mens, een mislukkeling of een dom persoon; het maakt je een schutter in opleiding. De kunst om te zorgen dat je je verder ontwikkelt in een zo vlot mogelijk tempo.

Gevoelens die aansporen tot andere keuzes en gedrag

 • Schuldgevoelens
 • Teleurstelling
 • Woede
 • Frustratie
 • Angst
 • Verveling
 • Tekortschieten
 • … vul verder zelf maar in

Als je nog eens kijkt naar mijn definitie van een zonde, je doel missen, dan mag je blij zijn met gevoelens van het bovenstaande lijstje. Ze zijn een hulpmiddel om (alsnog) je (echte) doel te bereiken.

Schuldgevoel

Schuldgevoel is misschien wel het meest destructieve gevoel dat je kunt hebben en ook het meest bruikbare!

De destructieve kant van schuldgevoelens is dat het ons klein houdt en verlamt. Deze kant komt voort uit vroegere ervaringen waarin een ander ons manipuleerde om iets te doen of te laten. Als dat belangrijke personen voor ons waren kan dat soms diepe sporen achtergelaten.

De positieve kant van een schuldgevoel is dat het een alarmsignaal is dat je aan jezelf moet werken zodat Jezelf beter tot zijn recht komt. Jezelf met een hoofdletter betekent in dit blog je hart en je ziel, datgene, degene die je werkelijk bent.

Schuldgevoelens, en al die andere gevoelens uit het lijstje, zijn signalen die je het beste serieus kunt nemen. Je zult merken dat je dan vaker raak schiet en dat is toch wat je wilt, nietwaar?

 

Ik wens jou een week waarin je vaak raak schiet en leert van je missers.

Maak er wat moois van, je hebt alles in huis om dat te doen!

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *