Zelfrespect

 

“Hij die zichzelf respecteert is veilig voor anderen; hij draagt een maliënkolder die niemand kan doorboren.” ~ Henry Wadsworth Longfellow

Deze aflevering gaat over respect en zelfrespect, een belangrijk deel van ‘van jezelf houden’. Respect is een veel gevraagd goed en ook een schaars goed. Iedereen wil het hebben, maar is het ook verkrijgbaar?

Laten we respect en zelfrespect eens verkennen, ook in relatie tot het transformatieproces van onze wereld.

Hoe zit dat bij jou?

 • Wat is voor jou de kern van respect en zelfrespect? Wat zou je missen als respect afwezig is?
 • In welke situaties ben je gemakkelijk in staat jezelf te respecteren?
 • Wanneer wordt dat lastig en wat kies je dan?
 • Wat zijn jouw wensen op het gebied van zelfrespect?

Even iets uitproberen

Ga eens even staan en stel je voor dat je een mimespeler bent. Je staat op het podium voor een groot publiek en je beeldt eerst gebrek aan respect uit en vervolgens groot respect.

 • Welke houding en uitdrukking heb je in beide gevallen?
 • Hoe voelen die twee verschillend, wat ervaar je in je lijf en je emoties?

Respect en zelfrespect gaat over zien wie je in essentie bent, of zien wie een ander echt is. 

Als je die essentie ervaart, kun je kiezen om daar vanuit te gaan, dat te waarderen, te respecteren. 

Je essentie is niet je positie, wat je doet of bezit, maar die eigenheid die je ervaart in je hart, je Honey. Of de eigenheid die je van een ander ervaart.

Je ervaring als mimespeler maakt waarschijnlijk wel duidelijk dat respect veel beter voelt dan gebrek eraan. En je kunt je ook voorstellen dat dit van invloed is op je gezondheid, je tevredenheid, je lol in het leven en ook je succes.

Velen van ons zijn eraan gewend geraakt om vooral veel zelfkritiek te hebben; we weten maar al te goed, stiekem soms, wat er allemaal aan ons mankeert.

Die zelfkritiek gaat niet over wie we zijn, maar over wat we doen en denken en ze gaat volledig voorbij aan wie we in essentie zijn, briljant!

Lees die laatste zin nog eens, hij is belangrijk en ik kan hem niet eenvoudiger formuleren.

Zelfrespect als oplossing voor van alles

Zelfrespect ontwikkelen en gebruiken, start met besluiten dat je OK bent zoals je nu bent.

Hoe kan dat kloppen, er valt nog zoveel te ontwikkelen en verbeteren?

Wel, dat hangt af van hoe je kijkt, bijvoorbeeld:

 • Wij zijn voortgekomen uit, geschapen door, de Bron, Allah, of God, of hoe je het maar wilt noemen; we hebben het over hetzelfde.
 • Aangezien de Bron, liefde, licht en perfect is, zijn wij mensen dat ook. Dat is waarom je je in je hart in meditatie en mijmeringen zo goed voelt. Niets stoort en alles is OK.

Van zelfkritiek naar zelfrespect

 1. Om bij zelfrespect te komen is het belangrijk om wat ruimte te maken. Die ruimte geeft je de gelegenheid om als geïnteresseerde observator waar te nemen wat er speelt, zonder iets te willen veranderen.

Je ziet dan bijvoorbeeld dat je jezelf met een ander vergelijkt en concludeert dat je minder bent dan die ander. Daardoor voel je je ontoereikend, minder waard en nog ver van het ideaal dat die ander zo mooi laat zien (in jouw ogen).

2. De kunst is nu om wat je waarneemt te respecteren, te zien voor wat het is: een onzeker deel van jezelf dat nog geen verbinding heeft met wie je in essentie bent.

Deze twee stappen helpen je aan zelfrespect: je waardeert wat er nu speelt, je brengt er waardering voor op, respect.

Daarna merk je dat er zonder moeite een derde fase ingaat: je kunt de zelfkritiek, het oordeel, loslaten en je verbinden met je essentie: liefde en licht, deeltjes van de Bron.

Zelfrespect als transformatietalent

De tijd waarin we leven laat een ander belang zien van zelfrespect, namelijk dat leven vanuit zelfrespect een antwoord kan zijn op alle denigrerende maatregelen zoals maskers, avondklok, testen en isoleren van gezonde(!) mensen en wat er nog meer gaat komen.

Hoe?

De naam van mijn eenmanszaak was BLISS. Dit verwees naar een citaat van Joseph Campbell dat mijn visie weergeeft op werken met mensen:

Follow your bliss, and doors will be opened, where there were no doors before. (Volg je hart, je geluk, dan gaan er deuren open waar voorheen geen deuren waren.)

Praktisch gezien betekent dit dat er volslagen nieuwe mogelijkheden ontstaan door je keuze om te volgen wat je hart, je Honey je aanreikt. 

Als dat angstaanjagend is, meer of minder, stel je dan even voor hoe je je voelt als je je mond houdt, je anders gedraagt dan je vanbinnen voelt, of dat je meepraat met een mening waar je zeker niet achter staat.

Zelfrespect voelt goed, al is het niet altijd gemakkelijk.

Tot slot nog wat inspiratie: Imagine …

 

 

Ik wens je een week met respect en herontdekken van krachten in jezelf.

Groeten van Monique

 

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via bliss@freedom.nl en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Eén gedachte over “Zelfrespect”

 1. Ik heb een vertaling gemaakt van een artikel met 18 redenen om je niet te laten vaccineren. Het staat op de Pagina Good Company/Corona zin en onzin.

  Er staat niets in wat niet al bekend was in de ‘alternatieve’ media.
  De auteur, Christian Elliot, is een betrokken gezondheidswerker die alles mooi bij elkaar heeft gezet.
  Doe je voordeel ermee, in het kader van ‘Jezelf informeren’!

  Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *