Zachtheid

(Water is heel zacht en desondanks kan het bergen en de aarde doordringen. Dit laat heel duidelijk het principe zien dat zachtheid alle hardheid vervangt.)

Hier is een heel bijzonder verhaal dat waar gebeurd is en op dit moment gebeurt. Het gaat over een vrouw van in de 80 die eind vorig jaar een hersenbloeding kreeg en die het, tegen alle verwachtingen in, overleefde en er langzaam gedeeltelijk van herstelde. Tegen weer andere verwachtingen in kwam haar bewustzijn terug en kan ze nu ook weer een beetje praten. Binnenkort kan ze misschien zelfs naar een begeleid-wonen project verhuizen.

Een vriendin vroeg aan haar waar ze zo de hele dag mee bezig was, aangezien ze gedeeltelijk verlamd is en in een rolstoel zit. Ze vertelde dat ze ’lichtwerk’ doet. Overdag en ook ’s nachts als ze niet kan slapen, gaat ze met haar aandacht naar de hemel en zoekt al haar overleden dierbaren op. Ze vertelt hen dat er hier op aarde heel veel behoefte is aan extra assistentie en of ze mee willen doen. Haar ogen stralen de kracht van liefde uit, die ze al haar hele leven heel creatief heeft geuit.

Iedere keer als ik iemand dit verhaal vertel is men diep onder de indruk. Daarom wil ik het met je delen en ook vanwege het thema van vandaag: zachtheid.

Wat zijn jouw ervaringen?

Allereerst, wat doet het verhaal hierboven met jou? Wat vertelt deze reactie je?

Als je iets herkent bij een ander wil dat zeggen dat je het zelf ook in je hebt. Herkennen = opnieuw kennen!

Je hebt in je leven waarschijnlijk ook wel voorbeelden van de kracht van zachtheid. Ik denk bijvoorbeeld aan een kalmerend klopje op de hand van iemand die helemaal over zijn toeren is. Of een bemoedigende glimlach voor iemand die overduidelijk pijn heeft terwijl hij loopt. Of iemand bedankt je voor zoiets eenvoudigs als haar voor laten gaan bij de kassa van de supermarkt. (Zowel het bedanken als het laten voorgaan zijn voor mij voorbeelden van zachtheid.) Wat heb jij meegemaakt?

De grootste kracht

De grootste kracht zit niet in de slimheid van denken, krachtig uitgesproken voornemens, verstrekkende doelen en strategieën en al zeker niet in intimidatie of machtsuitoefening.

Soms lijkt dat wel zo, maar uiteindelijk wint het hart. Hoewel, het gaat natuurlijk niet om winnen!

In onze wereld is alles wat het hart betreft, gevoelens en emoties, intuïtie en sensitiviteit een beetje verdacht gemaakt. Met benamingen als zweverig, niet concreet, vaag, onzakelijk, niet bewijsbaar en ’meer voor vrouwen en kinderen’ wordt het leven vanuit ons hart soms van tafel geveegd. Maar eigenlijk weten we wel beter.

Wie is niet onder de indruk van de rolmodellen van onze tijd zoals Moeder Theresa, Gandhi en Nelson Mandela? Wat hebben zij gemeenschappelijk? In ieder geval dat ze hun hart volgen en op een liefdevolle manier bijdragen aan andere mensen, aan een betere wereld! Nou, die betere wereld wordt hoogtijd.

De scheppende kracht van het Hart

Het hart is de grootste scheppende kracht die wij hebben. Dat komt omdat het hart het totaal kan zien, in tegenstelling tot het hoofd dat aangewezen is op details, hoeveel het er ook zijn.

Het hoofd kan nooit compleet zijn en het hart is altijd en onmiddellijk compleet.

Misschien wordt het hart wel ondergewaardeerd in onze wereld omdat het een bedreiging is! Wat moeten de officiële machthebbers nog als mensen leren om hun hart te vertrouwen en hun intuïtie te volgen? Dan weten de mensen het zelf altijd het beste, beter dan de deskundige, de baas, de president of de pastoor!

Werken met een persoonlijke rolmodel

Denk eens aan twee of drie mensen die voor jou persoonlijk een voorbeeld zijn. Waartoe inspirerend ze jou? Kies dan een van die inspiraties om mee te werken.

 • Ga rustig zitten, haal ontspannen adem en glimlach.
 • Adem de inspiratie als het ware in, bijvoorbeeld zorgzaamheid.
 • Stel je dan voor dat zorgzaamheid je hele lichaam en vooral ook je hoofd, je denken, opvult.
 • Hoe voelt dat?
 • Zie dan de komende dag voor je terwijl je de dingen die je tegenkomt op een zorgzame manier doet. Stel je voor wat het effect van een ‘zorgzame dag’ is.
 • Stel je dan voor hoe je ’s avonds terugkijkt op deze zorgzame dag:
 • Wat heeft gebracht?
  • Hoe heb je je gevoeld?
  • Hoe tevreden ben je?
  • Wat heb je ontdekt?
  • Kortom: wat heeft jouw ‘zorgzame dag’ voor jou en je omgeving betekend?
  • En ook heel belangrijk: wat ga je in de toekomst met deze ervaring doen?

Onze wereld met veel geweld en lelijkheid heeft dringend behoefte aan meer kracht van zachtheid. Het verhaal waar deze aflevering mee begon is een voorbeeld dat één persoon het effect kan hebben van een steen in de vijver. Degene die de steen gooit, beïnvloedt anderen op een manier die je van tevoren niet kunt bedenken.

Welke steen wil jij vandaag gooien?

Ik wens jou en de wereld dat je kiest voor een steen van zachtheid. Als we dat allemaal doen gaat het licht in de wereld aan en verdrijft daarmee het duister.

Ik wens je een zachte week.

Groeten van Monique

 

Eén gedachte over “Zachtheid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *