Wijsheid in pijn en verlies

In de vorige afleveringen keken we naar een manier van omgaan met pijn en verlies. We bespraken hoe je je gevoel over iets kunt veranderen, waardoor de pijn verdwijnt.

Deze week kijken we naar het tweede onderdeel uit het boekje van Gregg Braden. Het gaat over het opsporen van de wijsheid in wat er is gebeurd.

Je kent de uitdrukking wel: ‘als je er niet aan doodgaat word je er sterker van’. En je zult dat waarschijnlijk ook zelf hebben ervaren: sterker uit een pijnlijke situatie komen.

Wat zijn jouw ervaringen?

 • Noem eens twee of drie gebeurtenissen in je leven die heel zwaar en pijnlijk waren en waarvan je nu kunt zeggen: ‘ik ben er wel sterker van geworden’ of ‘ik heb ervan geleerd’.
 • Wat is precies de rijkdom die je juist door die pijnlijke ervaring hebt vergaard?
 • Hoe heeft je dat in je leven geholpen?
 • Welke rijkdom had je gemist als deze pijn niet in je leven was gekomen?

Eerst even dit

Sommige mensen houden (heel) lang vast aan de pijn van het verlies van een dierbare, omdat ze het loslaten ervan als een soort verraad van een overledene ervaren.

Nieuwe dingen en mensen ontmoeten kan niet meer voor de dierbare, waarom zou je dat dan zelf wél mogen? Heb je dan wel genoeg van iemand gehouden?

Zoals ik het leven zie, zou ik daarop willen zeggen: eer en waardeer het leven van de overledene door zelf gelukkig door te gaan. Wat zou je dierbare je nu gunnen?  Toch zeker niet dat je de rest van je leven blijft rouwen en wegkwijnt? Wat zou hij of zij je het liefste voor je willen?

Je kunt de wijsheid vinden in verlies en pijn …

… als je een paar belangrijke punten in je aandacht hebt, namelijk:

 • Leven betekent ontwikkelen, veranderen, balans vinden, uit balans raken en een nieuwe balans vinden.
 • Het leven, de natuur, onze natuur, streeft altijd naar een nieuwe balans, een verdere ontwikkeling, vervolmaken en boven het oude uitstijgen.
 • Wij mensen willen graag vasthouden wat bekend is, vertrouwd, en vaak voelen we weerstand als veranderingen zich aandienen.
 • Vasthouden van de pijn van verlies blokkeert je verdere ontwikkeling en is (heel) slecht voor je gezondheid. Je kunt doodgaan aan een gebroken hart!

Alles wat er in je leven gebeurt heeft de potentie, de nog ongebruikte mogelijkheid, om je te ontwikkelen en ‘beter’ te worden van welke gebeurtenis ook.

De kunst is om te ontdekken, letterlijk: het dek er afhalen, welke wijze bedoeling van je ziel in de gebeurtenis verscholen zit.

Vinden van wijsheid in pijn en verlies

Opmerking vooraf: Meer dan ooit is het hier belangrijk dat je vanuit je hart kiest om te willen ontwikkelen.  Maak een krachtige intentie die je net zo vaak hardop zegt totdat je de kracht van je intentie voelt en als het ware ‘gretig’ bent om de oefening te gaan doen.

 • Haal een paar maal rustig diep adem en richt je aandacht op de pauzes tussen in- en uitademing.
 • Haal de pijnlijke gebeurtenis in je herinnering terug en plaats jezelf in gedachten in een helikopter boven die gebeurtenissen. Ga net zo dichtbij of verderaf vliegen zodat je overzicht hebt zonder al te veel emoties.
 • Wat zie je allemaal gebeuren, wat zijn de gevoelens en gedachten daar beneden? Merk zoveel mogelijk details op terwijl je emotionele afstand bewaart.
 • Ga dan iets hoger vliegen zodat je zicht krijgt op je hele leven tot nu toe. Observeer andere ervaringen van verlies en ’tegenwind’. Wat gebeurde daar en hoe heb je het toen ervaren?
 • Onderzoek nu de overeenkomsten in de verschillende situaties: wat hebben ze gemeenschappelijk, vooral in hoe je de situaties interpreteerde en welke emotioneel etiketten gaf je eraan. Bijvoorbeeld verschrikkelijk, verpletterend, dramatisch, onoverkoombaar, oneerlijk.
 • Welke rode draad ontdek je, wel patroon herken je in jouw manier van reageren op de pijn van het verlies? Bijvoorbeeld jezelf laten overspoelen door emoties, anderen de schuld geven, verwijten aan jezelf, de pijn wegeten, wegdrinken, wegslapen, klagen etc.
 • Maak aantekeningen van wat je allemaal hebt ontdekt. Het beste werkt het met pen en papier, maar elektronisch kan ook.

Nu je het patroon hebt ontdekt kun je kiezen om de invloed van dit patroon uit je leven te wissen als het ware, door een andere houding aan te nemen. Daarna is het aan jou om iets anders te creëren.

Hier zijn een aantal voorbeelden:

Van ‘dat mij dit nou altijd gebeurt’ naar ‘wat kan de winst zijn van deze gebeurtenis?’

Van ‘ik kan niet zonder hem/haar leven’ naar ‘ik maak een nieuwe start, wat wil ik graag realiseren?’

Van ‘ik sta er alleen  voor’ naar ‘ik ga praten met X want die heeft dit ook meegemaakt. ‘

Het opsporen van de wijsheid in verlies en pijn is een krachtige, levenbevestigende actie.

Het leven, de natuur, je ziel of hoe je het ook noemt, zal je keuze bevestigen door vernieuwing, verwerking, vrede en vreugde.

 

Ik wens jou diep uit mijn hart die vrede, vreugde, verwerking en vernieuwing.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *