We doen het of we doen het niet

In november 2018 schreef ik een blog met de titel 2019, een beslissend jaar. En dat is het geworden. Er zijn veel beslissingen genomen in 2019 die onze wereld op een koers hebben geholpen, waarmee we met zijn allen het tij kunnen keren.

 Deze aflevering maakt een start met een nieuwe categorie: We doen het of we doen het niet. We zullen regelmatig aandacht besteden aan hoe wij gewone mensen wel degelijk een belangrijk verschil kunnen maken in onze wereld. Nieuwsgierig?

Laat je hart spreken

Wat gun jij jezelf en onze wereld?

  • Stel dat je het leven zou kunnen krijgen dat je écht wilt: hoe zou dat er uit zien? En wat zou dat voor jou betekenen, wat zou je met zo’n leven doen?
  • Stel dat je over onze wereld regeerde: hoe zou je 2020 inrichten? Wat zou dat voor jou en de wereld betekenen? Wat zou dat mogelijk maken?
  • En welke reacties had je bij deze twee vragen en wat vertellen die reacties je?

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Wie kent die slogan niet? Mijn vader riep dat om de haverklap als wij kinderen (zes stuks) weer eens ruzie hadden. Irritant zo’n vader die snapte hoe het zat en wat een verantwoordelijkheid voor een meisje van zes jaar!

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is eigenlijk heel goed nieuws. Jij en ik hebben invloed en meer dan je misschien denkt. Sterker nog: de optelsom van alle persoonlijke keuzes schept onze wereld.

Het plaatje

Als iets niet lukt in je leven kan dat een aanwijzing zijn om het los te laten. Nou houdt bijna niemand van loslaten en ik ook niet. Maar iets nieuws aanpakken, waardoor je vanzelf het oude loslaat, ja daar ga ik voor.

De vraag die ik altijd krijg is: Maar hoe doe ik dat dan? Nu is een vraag die begint met ‘Maar’ een slecht teken. De vragensteller geeft al vast het risico van mislukking aan en je mag van goede huize komen als je daar een antwoord op hebt. Daar kun je beter niet aan beginnen, niet voor jezelf en niet voor anderen. In plaats daarvan zou ik mijn aandacht richten op wat aantrekkingskracht heeft.

Aantrekkingskracht

Nou is aantrekkingskracht iets verleidelijks als je niet uitkijkt. Denk maar aan de aantrekkingskracht van foute snacks, foute emotionele uitbarstingen of foute gewoontes. Die aantrekkingskracht bedoel ik niet.

Als je je tot iets voelt aangetrokken is het halve werk al gedaan: je bent gemotiveerd. De andere helft bestaat uit kiezen, voorbereiden en doen.

Kijk nog eens naar je antwoord op de vraag ‘Stel dat je het leven zou kunnen krijgen dat je écht wilt: hoe zou dat er uit zien? En wat zou dat voor jou betekenen, wat zou je met zo’n leven doen?’

  • Wat denk je: hoeveel andere mensen hebben (ongeveer) dezelfde wens?
  • En stel dat iedereen die deze wens heeft ermee aan de slag gaat en hem (deels) realiseert: wat zou dat in het groot betekenen?
  • Of als niemand met die wens aan de slag gaat: wat zou de wereld als geheel missen?

Zie je hoe ik ons onderwerp bedoel: we doen het of we doen het niet. We zijn veel machtiger en krachtiger dan we denken. De kunst is om jezelf te mobiliseren, krachtiger en gelukkiger te worden en daarmee anderen te inspireren.

Spreekt het bovenstaande je aan? Ga aan de slag! Veel afleveringen in dit blog kunnen je verder helpen, bijvoorbeeld Je beste jij.

 

Ik wens je een week waarin je ‘het doet ‘. Wie weet heb je onmiddellijk resultaat, zo niet: het is zaaien en de oogst komt later!

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *