Wat laat je in je binnenwereld toe?

Dagelijks nieuws

Prikkels uit de buitenwereld

Deze week wil ik een specifiek onderwerp in de schijnwerper zetten, namelijk hoe je kunt omgaan met prikkels uit de buitenwereld. Ik wil de aandacht vooral richten op invloeden die je dagelijks ervaart en die je vaak voor lief neemt. En dan vooral díe invloeden die ongemerkt veel van je energie en levensvreugde vragen.

Hier zijn een paar voorbeelden

  • Iedereen kent wel de ervaring van luisteren naar iemand die eindeloos klaagt. Daar word je moe van!
  • Heb je jezelf wel eens erop betrapt dat je in een spoor zit van negatieve verwachtingen, zoals ‘dat kan ik niet, anderen zijn daar beter in, dat is me nog nooit gelukt, ik ben niet mooi / slim/ rijk of jong genoeg om…’. Hoe krachtig word je daarvan?
  • En ben je wel eens meegegaan in een roddel over iemand, omdat het zo’n goed gevoel gaf om het zo lekker met elkaar eens zijn. Hoe goed voelde het na afloop?

Dit zijn voorbeelden van invloeden die energie vreten, je wordt er moe van, chagrijnig of moedeloos. Maar vaak hebben we dat niet of te laat in de gaten, of ‘het  hoort er gewoon bij’. De vraag is of je wilt dat ‘het’ erbij blijft horen. Het lijkt me van niet, als je ook bezig bent om je persoonlijke kracht te ontwikkelen.

Een persoonlijk onderzoek

Leg ergens, goed in het zicht, een papier of notitieblokje waarop je het steeds kort noteert als zich in je leven iets voordoet, waarvan je beseft dat die je energie omlaag haalt. Bijvoorbeeld: ‘de telefoon ging en het kwam echt niet uit maar ik heb toch opgenomen’, of ‘een collega (buurman, vriendin, zoon) had kritiek op me en ik schoot in de verdediging waardoor we ook nog ruzie kregen’ of ‘ik kreeg buikpijn van angst toen ik … op het journaal zag’.

Na een paar dagen krijg je een aardig zicht op hoe vaak en waardoor je energie weglekt. En als je die situaties nog eens verder onderzoekt leer je misschien ook iets over jezelf, over hoe je vindt, denkt dat je met de buitenwereld behoort om te gaan. Op zichzelf is dat ook heel interessant om je bewust te worden. Want wat je bewust bent kun je veranderen. Gewoontes en tradities zijn vaak onbewust.

Je kunt alleen veranderen waar je je bewust van bent!

Als je zo’n onderzoekje van een paar dagen doet, zie je ook al snel dat alle situaties waar je energie weglekt, gepaard gaan met een gevoel; soms is dat een lichamelijk gevoel zoals een knoop in je maag en vaak ook is het een emotie zoals ergernis, woede of angst.

En het is goed om dat te ontdekken, want dan kun je een volgende keer stilstaan bij zo’n gevoel omdat je beseft dat het een signaal is dat je energie weglekt. En dan heb je een keuze. Eigenlijk zitten dus best mooi in elkaar, nietwaar?

Levensstijl en energie

Ook onze levensstijl kan een flinke aanslag doen op onze energie, zonder dat we er erg in hebben. Dit komt deels omdat ‘iedereen’ dat doet maar soms ook omdat je iets eenvoudigweg niet weet. Hier is een lijstje voorbeelden van activiteiten die je energie kunnen afbreken en hun opbouwende alternatief.

  • Televisiekijken, vooral gewelddadige series met moordpartijen. Je zou ook een natuurserie of een comedy kunnen kijken.
  • Luisteren naar harde elektronische muziek zonder melodie. Je kunt ook kiezen voor muziek met een melodie die je energieveld opbouwt. (Doe maar eens een testje door de beide soorten achter elkaar te beluisteren; voel je het verschil?)
  • Naar het journaal kijken met zijn dagelijkse portie beelden van ellende en bedrog. Je kunt ook een goed boek lezen of een website bezoeken met nieuwe initiatieven op het gebied van gezondheid of wereldvrede.
  • Continu beschikbaar zijn voor sociale media . Je kunt ook je apparaat af en toe afzetten (ook de bliepjes en pingeltje) en je helemaal concentreren op een gesprek of gezellige bijeenkomst of een wandeling in de natuur maken. (Ook met de telefoon uit natuurlijk!)

En je hebt zelf natuurlijk ook allerlei voorbeelden…

Waar ik hier om gaat is dat je heel zorgvuldig zou kunnen worden met wat je in jezelf binnenlaat. Er komt genoeg op je af waar je niet zoveel zeggenschap over hebt, maar is veel dat je zelf kunt kiezen. En bij het ontwikkelen van persoonlijke kracht wordt je steeds bewuster van keuzemogelijkheden. Het is aan jou om de keuzes te maken waardoor je krachtiger, vollediger en gelukkig voelt.

Voor de echte liefhebbers is hier nog een oefening waardoor je het belang heel erg helder kunt krijgen van eigen keuzes, keuzes van binnen uit.

Ga eens even rustig zitten, ontspan jezelf en ga naar binnen. Ga terug naar een moment in je leven waarop je zo’n bewuste keuze hebt gemaakt. Dat kan van alles geweest zijn, van nee zeggen tegen iemand waarvan je dat moeilijk vond, tot het opzeggen van een baan of het beëindigen van een relatie omdat die niet langer goed voor je was. Ga terug in je herinnering hoe dat ging: de worsteling ermee, eventuele angst onder ogen zien en dan de keuze maken en de knoop doorhakken. Richt vooral je aandacht op hoe je je na afloop voelde: opgelucht, trots, vol vertrouwen, een beetje onwennig misschien, maar het was een goede keuze. Blijf met je aandacht bij deze goede keuze en ga vooruit in de tijd en zie hoe die keuze zich heeft ontwikkeld. Ga dan terug naar het keuzemoment en stel je voor hoe je leven zich zou hebben ontwikkeld als je de andere keuze had gemaakt, bijvoorbeeld in en slechte relatie blijven.

Als je de twee scenario’s met elkaar vergelijkt zie je waarschijnlijk het verschil tussen persoonlijke kracht ontwikkelen en jezelf ontkrachten door niet van binnenuit te kiezen.

blog_hartslag2

Hierboven heb ik een keer het woord energieveld gebruikt. Daar wil ik volgende week iets meer over zeggen, want daar bewust mee werken kan je een wereld van goed doen. En het is heel eenvoudig, echt waar! Als je daar vragen over hebt kun je me die altijd stellen via de contactpagina. Vanzelfsprekend ga ik daar vertrouwelijk mee om.

Veel succes met alles deze week en als je met vakantie bent: rust lekker uit, laadt jezelf op en geniet met elkaar en als het kan ook van de natuur.

Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *