Wat is energie eigenlijk precies?

Even iets uitproberen

Ga eens even op een stoel zitten en ontspan je met een paar diepe ademhalingen. Laat je armen langs je zij naar beneden vallen en ontspan je handen en schouders. Blijf rustig in- en uitademen en stel je dan voor dat je uitademing ook via je armen en je handen gaat. Net zoals onder de douche het water langs je lichaam stroomt.

Hoe voelt dat?

Nog een experiment

Stel je voor dat je met je uitademing ook ongewenste spanning uit je lichaam uitademt. Misschien zie je in gedachten kleine donkere deeltjes of zwarte rook verdwijnen. Een kindje zag ooit kleine duiveltjes met zijn ademhaling naar buiten gaan. Kies maar een symbool wat in je opkomt.

Hoe voelt dat?

Traditionele visie op energie

Ons taalgebruik kent verschillende verwijzingen naar energie, zoals

 • Ik barst van de energie vandaag.
 • Dat gaat lukken als ik er iets meer energie op zet.
 • Ik neem even een energiereep, dan kan ik er weer tegen.
 • En ook power, stroom, calorie, puf en spirit zijn woorden die naar energie verwijzen.

Het verhaal van vandaag over energie zet veel van wat je hebt geleerd op losse schroeven. Hier zijn eerst een paar traditionele opvattingen over energie. Ze kloppen echt niet meer met wat we nu weten.

 • Er was ooit een oerknal en uit die energiewolk is alles ontstaan.
 • Materie en energie zijn heel verschillende dingen.
 • Onze energiebronnen drogen op.
 • Als je dood gaat is alles af en over voor je.

Energie is trilling en heeft een tempo, een frequentie

Een van de wetenschappers die begrijpt hoe de wereld in elkaar zit, is Mehran Keshe. Op de pagina Keshe kun je een korte introductie lezen over zijn werk. Hier is een citaat daaruit, over wat nou eigenlijk energie is.

Alles wat bestaat is gemaakt uit een achtergrondenergieveld dat plasma wordt genoemd en deze plasma is de ruggengraat van de schepping. Dit plasmaveld komt tot uitdrukking doordat het magnetische velden en velden van zwaartekracht creëert.

Je kunt je de plasma voorstellen als heel kleine bolvormen, die heel snel ronddraaien. De bolvorm heeft een kern zoals een dooier in een ei. Die kern stuurt de magnetische velden (energie) via de bovenkant naar buiten en ontvangt aan de onderkant zijn eigen energie terug en ook energie van andere plasma’s.

Wat is het verschil tussen materie en energie?

Vond je het bovenstaande iets te technisch? Dat valt wel mee hoor, het zijn meer woorden als ‘plasma’ en ‘achtergrondenergie’ die het je wat lastig kunnen maken. Stel je het tekeningetje van de elektron maar voor als de basis, de bouwstenen, van zowel energie als materie. Eigenlijk moet ik zeggen ‘zichtbare (materie) en onzichtbare energie’.

De snelheid van de trilling van de bouwstenen bepaalt of we iets kunnen waarnemen of niet. Zo ja, dan noemen we het materie en zo nee dan ‘bestaat het niet’, of we noemen het energie of trilling of frequentie.

Ik zie in gedachten altijd een tekenfilmpje voor me waar een  figuurtje zo hard rent dat je zijn voeten niet meer kunt zien. Ze zijn er nog wel, maar niet meer zichtbaar.

Met energie is het net zo: wel aanwezig, maar niet zichtbaar. Elektriciteit is een dagelijkse voorbeeld: je weet pas dat er is als je een apparaat aanzet of je vinger in het stopcontact steekt.

Voorbeelden van de energie die we niet kunnen zien maar wel voelen

 • Liefde, vertrouwen, compassie.
 • Onverschilligheid, wantrouwen, oordeel.
 • Alle emoties van aantrekkingskracht tot zelfvertrouwen en van angst tot zwaarmoedigheid.
 • Geesteskracht, spierkracht, draagkracht.

De werking van voorstellingsvermogen

Ons vermogen om je dingen voor te stellen is een behoorlijk onderschatte kracht. Het is namelijk de manier waarop energie in materie wordt omgezet, echt waar!

Denk bijvoorbeeld maar eens aan hoe een huis wordt gebouwd: de architect heeft een idee (= energie) en dat idee wordt omgezet in een tekening (= voorstelling van de energie) en de aannemer bouwt het huis met concrete materialen (= materie).

Maar zo maken we bijvoorbeeld ook tomatensoep: je denkt ‘ik heb zin in de soep’, dan doe je boodschappen en kookt de soep.

Hoe werkt dat voor jou?

Neem een doel in gedachten dat je vandaag wilt bereiken, bijvoorbeeld een lekkere pan tomatensoep op tafel of schone ramen. Stel je voor dat je heerlijk tomatensoep zit te eten of door schone ramen naar buiten kijkt.

Kijkt dan terug welke stappen je hebt gezet om de tomatensoep of schone ramen te realiseren. Zie je hoe gedachte-energie verandert in materie-energie?

Een ander voorbeeld

Kijk eens naar iets dat je in je leven geleerd hebt zoals bijvoorbeeld fietsen, vrijen of verantwoordelijkheid dragen. Je hebt daar van alles voor moet doen en durven en doorzetten.

Als je heel precies terugkijkt kun je waarschijnlijk veel momenten herkennen waarop je in gedachten je voorstelde wat je van plan was en hoe je het wilde doen. We noemen dat ook wel ‘ik heb er energie opgezet’.

Nog een voorbeeld

Kijk eens naar een van de grootste successen in je leven. Wat was er nodig om dat succes te bereiken? Hoe heb je dat aangepakt, had je een plan, een wens, welke hulpmiddelen heb je geregeld, hoe ben je omgaan met tegenslagen? Kortom: welke vormen van geestelijke energie heb je gebruikt om tot het feitelijke succes te komen?

Veel van de oefeningen in dit blog zijn voorbeelden van ‘energiewerk’. Steeds als je met een intentie werkt, bewust of onbewust, bereid je energie voor om materie te worden. En, zoals vandaag duidelijk werd, zijn ook al je emoties energie met scheppingskracht! Daarover volgende week meer.

Volgende week gaan we verder met het verhaal van zichtbare en onzichtbare energie. Observeer deze week maar eens hoe je met je aandacht en intentie invloed uitoefent op wat er wel en niet gebeurt.

 

Ik wens je een energieke week.

Groeten van Monique

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *