Waarden: wat echt belangrijk is

 

Valt het je ook op dat er iets gaande is in de wereld dat ongekend is? Dat het wel lijkt alsof de gebeurtenissen steeds extremer en gekker worden en ook dat alles doordrenkt is van technologische toepassingen?

Stel je voor dat je overgrootvader of moeder een dagje in onze wereld zouden rondlopen, wat zouden ze denken, hoe zouden ze ons leven nu ervaren? Welke dingen waren ooit voor hen belangrijk en waar leggen wij nu de accenten en prioriteiten in ons leven?

Waar leg jij je accenten en prioriteiten?

 • Welke waarden zijn voor jou het belangrijkst?
 • Welke mensen zijn voor jou op dit moment het belangrijkst?
 • Welke bezittingen koester je het meest?
 • Welke drie dingen zou je het liefst zien ontstaan in je leven?

Sta eens even stil bij je antwoorden op die vragen

Bekijk de antwoorden op je vragen en noteer de waarden die in je antwoorden zitten.

Als iemand je bijvoorbeeld aan het lachen maakt is de waarde vreugde of ontspanning. Een oud sieraad van een overledenen kan je herinneren aan de goedheid van die persoon, de gulheid of de veiligheid. Als meer vrije tijd wilt zou dat kunnen zijn omdat je wilt genieten, jezelf ontwikkelen of meer tijd met je dierbaren doorbrengen.

Soms is het nodig om een paar keer jezelf af te vragen ‘waarom is dat belangrijk voor mij, wat maakt dat mogelijk?’

Het lijkt een beetje op het afpellen van een ui totdat je bij de kern ervan komt. Je zult overigens merken dat je heel snel het juiste antwoord op die vragen vindt. Ze kosten nauwelijks tijd omdat ze, als het goed is, uit je hart komen. Als het een geworstel is kan het zijn dat je er teveel over nadenkt.

Waarom is het belangrijk je waarden te kennen?

In tijden van grote veranderingen zoeken wij mensen veiligheid, steun, bevestiging. Dat kun je bij jezelf vinden, in je hart, of bij mensen of situaties in je omgeving.

De ontwikkelingen in de wereld lijken in te gaan tegen de menselijke maat van liefde, compassie, voor elkaar zorgen en samenwerken.

Wij ‘gewone’ mensen willen vrede, kansen voor onze kinderen en het recht om zelf te beslissen wat we willen in het leven.

Waarden die in ons hart zijn gegrift

 • Het recht om over je eigen leven te beslissen met respect voor anderen.
 • Elkaar helpen, het voordeel van de twijfel geven en zo nodig vergeven.
 • Fouten mogen maken, daarvan leren en jezelf ontwikkelen.
 • Op buurtniveau, regionaal of landelijk beslissen hoe we willen leven en er samen vorm aan geven.

Deze waarden zijn voorwaarden voor een menswaardig bestaan. Opvallend hè hoe het woord ‘waarden’ gemakkelijk driemaal in één regel past!

Ieder mens herkent de volgende tegenhangers van deze waarden

 • Egoïsme
 • Dominantie en controle
 • Ongelijkwaardigheid
 • Hebzucht en aanspraak maken op privileges

Het zijn juist deze tegenhangers die in de komende veranderingen zullen verdwijnen.

Ik geloof, weet, dat we na een best wel chaotische perioden in vredig vaarwater zullen belanden. Uiteindelijk zal de liefde en het licht dat in ons mensen harten gegrift is onze toekomst bepalen.

Orde uit chaos

‘Orde uit chaos’ is een term die veel gebruikt wordt door de huidige machthebbers. Daarbij vergeten ze te noemen dat ze zelf die chaos creëren om vervolgens oplossingen aan te bieden uit die chaos. En ja die oplossingen zijn bedoeld om de machthebbers aan de macht te houden en 99,9% van de mensheid daaraan ondergeschikt.

Chaos is geen doel op zich, maar een natuurlijk onderdeel van veranderingsprocessen.

Herinner je je puberteit nog? Of de eerste weken van je eerste kind? Of die verhuizing of nieuwe baan of leren leven met een handicap?

Als je op die situaties terugkijkt zie je dat er altijd een chaotische periode is tussen een oude situatie die verdwijnt en een nieuwe die je creëert.

Waarde(n)vol leven als antwoord op chaos

Je hebt de beste kans om succesvol door chaos te navigeren als je je oriënteert op de waarden in je hart. Zorg dat je ze helder hebt en dat je belangrijke keuzes vanuit deze waarde maakt. En een van de belangrijkste keuzes is welke prioriteiten je in je leven aanbrengt.

 

 

Ik wens je een waardevolle week.

Groeten van Monique

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *