Vrijheid

Vandaag starten we een nieuwe categorie: Vrijheid. Dit is ingegeven door de drastische inperkingen van onze vrijheid op wereldschaal.

In deze serie kijken we naar wat vrijheid is en vooral, naar hoe we die vrijheid kunnen gebruiken. Vandaag dus een eerste verkenning, later meer.

Wat betekent vrijheid voor jou?

  • Welke drie dingen komen in je op bij het woord vrijheid?
  • Wat zijn je ervaringen met je helemaal vrij voelen?
  • Wat zijn je ervaringen met je heel erg onvrij voelen?
  • En dus: wat betekent vrijheid in jouw leven, hoe vrij voel je of hoe onvrij?

Toen ik een plaatje zocht voor ‘vrijheid’ viel het me op dat bijna alle plaatjes gingen over onvrij zijn en jezelf daarvan bevrijden. Het Engelse ‘freedom’ leverde wel wat meer plaatjes op van vrijheid.

Wat kan in een mensenleven tot vrijheid leiden?

Ik heb de bovenstaande vragen voor mezelf beantwoord en kom tot een belangrijke conclusie: in mijn leven is vrijheid vooral dat ik in mijzelf keuzes kan maken om me vrij te voelen, ook als de omstandigheden beperkend overkomen. Dat herken ik ook in levens van anderen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een lichamelijke beperking geeft de mogelijkheid om andere kwaliteiten te ontwikkelen. Een dove gaat beter kijken en een blinde beter horen, om maar bekende voorbeelden te noemen.
  • Financiële beperkingen geven je de vrijheid om het te doen met wat je hebt en je verder met andere zaken in het leven bezig te houden. Bovendien wordt je je bewuster van de waarde van dingen en van wat je allemaal kunt hergebruiken.
  • Een cognitieve stoornis kan bijvoorbeeld leiden tot het sterk ontwikkelen van empathie en intuïtie. Denk bijvoorbeeld aan mensen met het Down syndroom.

We noemen snel iets een beperking, onvrij. Voor hetzelfde geld(!) zegt iemand met een krap budget: ik ben vrij van steeds bedenken wat ik met mijn geld ga doen.  Of als je een gebroken been hebt: ik heb eindelijk de tijd om dat ene boek te lezen.

Nog een ander aspect van vrijheid en ook van geluk in bredere zin herken je vast wel: dat we ons geluk en onze vrijheid vaak pas goed beseffen als het er niet meer is. Dan denken we ‘had ik maar …’

Vrijheid in je leven is best een interessant onderwerp, vind je  niet?

De vrijheid nemen om …

Iedereen kan op elke leeftijd en onder alle omstandigheden een grote portie vrijheid kiezen. Dat is niet alleen weggelegd voor jonge, gezonde, rijke of knappe mensen.  

In dit verband moet ik denken aan de titel van een boekje over vrouwenemeancipatie: ‘He Mien, het haakje zit aan de binnenkant.’ Ofwel: Je kunt jezelf bevrijden, los van de omstandigheden of wat anderen doen of laten.

Hier zijn een paar mogelijkheden tot vrijheid die je misschien nog niet en volle gebruikt.

  • De vrijheid om een gezonde leefstijl te kiezen met gezond eten, genoeg bewegen en al die andere dingen die we ‘eigenlijk’ wel weten.
  • De vrijheid om een eigen mening te hebben die opgebouwd is uit eigen onderzoek naar feiten in plaats van ‘wat iedereen toch weet’.
  • De vrijheid om wat je voelt serieus te nemen, ook al spreken de ‘objectieve feiten’ jouw gevoel tegen.
  • De vrijheid oop iets terug te komen, fouten te herstellen, een nieuwe weg in te slaan, of  eventueel helemaal opnieuw en anders met iets te beginnen.

Huiswerk

Kijk eens naar een onvrije situatie in je eigen leven.

  • Welke onvrijheid ervaar je precies? Hoe werkt dat uit in je leven?
  • Stel dat je er helemaal vrij van was: hoe zou dat eruit zien, wat wordt er dan mogelijk?
  • Komt je antwoord van hiervoor vanuit je hart, ofwel is het je Honey?
  • En als er anderen bij betrokken zijn bij die vrijheid van jou: hoe kun je recht doen aan alle betrokkenen?

De antwoorden op deze vragen vind je, zoals altijd, in je hart en niet in je hoofd. Lees daarover eventueel nog eens de aflevering ‘Emoties: intelligent of niet zo?’

En het hoofd? Je hoofd is een meester in goede vragen bedenken en plannen maken voor actie, natuurlijk in samenwerking met het hart.

En dan nog dit

Wij zijn bijna allemaal verslaafd aan goed nieuws horen en hebben grote moeite met wat we ‘slecht nieuws’ noemen. We willen het leuk hebben, gerustgesteld en beschermd zijn. We zijn daardoor soms goedgeloviger dan goed is voor ons. We zijn daardoor soms ook afwijzender voor de waarheid dan goed is voor ons.

Hierover later meer.

Vrijheid is in dit verband dat we kiezen om zo neutraal mogelijk te kijken naar wat het leven, een situatie, een ervaring inhoudt.

Met die neutraliteit opent zich de vrijheid om je hart te raadplegen en de Honey van de situatie op te sporen. 

 

 

Ik wens je veel Honey deze week. Dat is pas echt vrijheid!

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via bliss@freedom.nl en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *