Vragen en antwoorden over je wereldbeeld veranderen

Als je aan de slag gaat met het veranderen van je wereldbeeld kun je tegen een paar belangrijke dingen aanlopen.

Die dingen hebben de potentie om je te stoppen in de hoop dat alles bij het oude blijft, of om grote stappen te maken in je eigen ontwikkeling en die van je wereldbeeld.

Hier is de top drie van deze dingen

 • Hoe weet je dat nieuwe informatie betrouwbaar is, vooral als officiële bronnen en wetenschap die informatie afwijzen?
 • Je dagelijks leven is al goed gevuld, ook met allerlei verplichtingen, waardoor je denkt geen tijd te hebben om op onderzoek uit te gaan. Maar dat knaagt ook wel een beetje aan je!
 • Als je je wereldbeeld verandert is dit ook van invloed op mensen in je omgeving. Die zitten daar niet altijd op te wachten.

De wijsheid van het plaatje hierboven

Kijk eens nauwkeurig naar het plaatje.
Vertel er eens een verhaaltje bij …

 • Wat gebeurt daar precies?
 • Wat is de bron van de verwarring?
 • Hoe zou jij reageren als je voor de balie stond?
 • Zou je het liefst vóór of achter de balie staan en waarom?

Als ik naar het plaatje kijk zie ik dat een vertrouwde gewoonte wordt veranderd. In plaats van klant te zijn moet je als klant ineens de bediende achter de balie van dienst zijn.

Ik zou me eerst verward voelen en om die verwarring op te lossen zou ik een vraag stellen, bijvoorbeeld ‘hoe bedoelt u’ of ‘maar u bent er toch voor mij?’

Natuurlijk is degene die de veranderingen aanbrengt de oorzaak van de verwarring! Ja toch?

Kiezen voor het ontwikkelen van je wereldbeeld

Eigenlijk is het heel natuurlijk om in de loop van je leven anders naar dingen te gaan kijken. Als dat niet het geval was zouden we bijvoorbeeld nog steeds denken dat de aarde plat is en dat ziektes een straf van God zijn.

Bovendien is het zo langzamerhand onmogelijk om onze wereld te begrijpen door de bril van de generatie waarin we geboren zijn, vooral als je 30+ bent.

En ook heel belangrijk: steeds meer mensen stellen vraagtekens bij verklaringen van officiële instanties zoals wetenschap en politiek. We willen zelf nadenken en antwoord vinden op vragen die mogelijk niet bij de officiële versie horen.

Iedereen heeft wel eens een leven meegemaakt dat hij of zij, vaak noodgedwongen, hun beeld over hun leven of de omgeving moesten aanpassen. Vaak is dat door heftige ervaringen van dood of verlies, maar ook doordat je nieuwe ideeën tegenkomt waar je je toe aangetrokken voelt.

Tips om veranderingen aan te brengen in je leven en dus ook in je wereldbeeld

 • Kies om je innerlijke wijsheid te vertrouwen, ook al zegt iets of iemand in de buitenwereld wat anders.
 • Besluit om je innerlijke wijsheid te volgen, ook al kan dat betekenen dat je afscheid van mensen neemt.
 • Neem je dagelijkse activiteiten onder de loep en ruil de minst belangrijke in voor het nieuwe te ontdekken en in je leven in te passen.
 • Maak contact met mensen die ook interesse hebben in het nieuwe.

In deze tips staat eigenlijk niets nieuws, dit hele blog gaat hierover!  De tips en dit blog zijn een toegangspoort naar een leven met meer persoonlijke kracht en vreugde.

Gewetensvraagje

Wacht ik liever af totdat ik wel móet veranderen, of ben ik toch meer een mens die het hef in eigen hand wil te nemen?

 

 

Als je de afgelopen dagen het nieuws hebt gevolgd kan het je niet zijn ontgaan dat de wereld op de rand staat van een escalerende oorlog in het Midden-Oosten.

Anders dan vroeger, zal dit op iedereen in de wereld van grote invloed zijn, want onze moderne maatschappij is zó onderling verweven dat dit soort gebeurtenissen op alles en iedereen van in vloed zijn.

Zonder aan bangmakerij te willen doen raad ik je aan om wat tijd te nemen voor reflectie.

Ik wens je een week waarin je voor jezelf het antwoord vindt op de vraag: op welk gebied kan ik mijn blik het best verruimen?

Groeten van Monique

Overigens …

Mijn innerlijke wijsheid vertelt mij dat het goed gaat komen met ons en onze wereld.

Ondanks alle problemen zullen mensen uiteindelijk elkaar vinden in liefde in plaats van een geweld, in samenwerking in plaats van concurrentie en zullen we met zijn allen een grote stap maken in bewustzijnsontwikkeling.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *