Vergeven

Over vergeven zijn verschillende ideeën in omloop en ook verschillende misverstanden. Het belangrijkste idee en ook een misverstand is dat je vergeven voor die ander doet. Een ander misverstand is dat vergeven betekent dat je de ander excuseert voor wat hij of zij je geeft aangedaan.

Vergeven doe je voor jezelf omdat je pijn of last blijft houden van iets dat er is gebeurd.

Daarbij is het goed om te weten dat jouw manier van kijken naar wat er is gebeurd, niet dezelfde kijk is die de ander heeft! Vraag maar eens aan 10 getuigen van een auto-ongeluk wat er gebeurd is!

Even kijken of je iets herkent

Denk eens terug aan een situatie waar een ander jou heeft benadeeld of onheus behandeld. En dan is het ook nog een situatie waar je stress van krijgt als je eraan denkt, zoals kramp in je maag, boosheid, nare gedachten, gebalde vuisten noem maar op.

Hoe zou het voor je zijn als je als een neutrale observator zou kunnen vertellen wat er toen is gebeurd en er ook nog ontspannen en vredig bij kunnen blijven?

Dus: ‘zij had beloofd te komen helpen maar ze is niet gekomen’ in plaats van ‘ze heeft me in de steek gelaten omdat ze iets beters te doen had’.

Merk je misschien ook dat het moeilijk is om zo neutraal te kijken?

Voor een hamer zie de hele wereld eruit als een spijker

Wat wij werkelijkheid noemen is onze interpretatie van wat we hebben waargenomen.

Het hangt af van je eigen ervaringen, jazeker vooral je jeugdervaringen, hoe je mentaal en emotioneel waarneemt en interpreteert. Als je bijvoorbeeld uit een warm nest komt verwacht je warmte in je omgeving.

Als je uit een afstandelijk en rationeel nest komt verwacht je waarschijnlijk weinig warmte van de mensen om je heen. Of als je als kind slachtoffer was van een gebrekkige opvoeding zul je automatisch situaties scannen op het risico om weer slachtoffer te worden.

Vergeven in stappen

Het uitgangspunt in deze oefening is dat wat wij voor waar aannemen, eigenlijk een interpretatie is. Om jezelf te bevrijden is het nodig dat je deze interpretatie en alles wat daarbij hoort, loslaat. Het loslaten van je interpretatie en bijbehorende verwachtingen, wensen en doelen is de essentie van vergeving.

Bereid jezelf voor door een paar maal diep adem te halen, naar binnen te gaan, te glimlachen en je intentie te maken om te vergeven.

Diep ademhalen opent een centrum achterin je brein waarmee je liefdevol kunt waarnemen.

Glimlachen opent een centrum in de voorkant van je brein waardoor je intenties liefdevol zijn. Als je het lastig vindt om ‘op commando’ te glimlachen kan het helpen om aan een klein kind, je huisdier of je favoriete pizza te denken.

Stap 1 beschrijving van jouw ervaring, interpretaties, emoties en gedachten

A: noteer welke persoon of situatie je wilt vergeven. Adem diep in en uit en glimlach.

B: beschrijf wat er volgens jou is gebeurd. Adem diep in en uit en glimlach.

C: noteer de emoties die je erbij voelde en nog voelt als je eraan denkt. Adem diep in en uit en glimlach.

D: welke gedachten triggeren deze emotie? Bijvoorbeeld: ik dacht ‘zij loopt over mij heen’ en daardoor werd ik kwaad. Adem diep in en uit en glimlach.

Stap 2  wat je voor de toekomst wilt

Noteer hoe je jezelf in de toekomst wilt beschermen. Formuleren een doel, bijvoorbeeld: ‘in de toekomst wil ik beter voor mezelf opkomen’. Adem diep in en uit en glimlach.

Stap 3 voor Liefde kiezen

A: noteer een paar liefdevolle gedachten voor de persoon of situatie van stap 1 A. Bijvoorbeeld: hij deed gewoon zoals hij altijd doet of: zij bedoelde het goed. Adem diep in en uit en glimlach.

B: neem nu de verantwoordelijkheid voor de hele ervaring en kies voor Liefde. Noteer en zeg hard op:

’de emoties bij 1 B  heb ik zelf veroorzaakt door mijn interpretaties.

Ik kies voor Liefde en laat alles los/ vergeef de behoeften … en doelen …  uit de tweede stap. Adem diep in en uit en glimlach.

Ik vraag de Bron/ Universele Liefde om onbewuste negatieve patronen op te ruimen en mij te helpen in deze staat van liefde te blijven.’

Biedt in gedachten de persoon of situatie uit 1A iets aan vanuit Liefde. Bijvoorbeeld een welgemeend dank je wel, een roos of een vredesduif.

Afronding

A: noteer hoe je je nu voelt en wat je hebt geleerd .

B: adem diep in en uit en glimlach. Bedank in gedachten, of hardop, de persoon en de situatie uit 1A.

C: kijk in een spiegel en zeg tegen jezelf: ik hou van jou.

Uitgangspunten van de bovenstaande oefening

  • Ik maak mijn eigen realiteit met mijn denken. Als ik mijn gedachten verander zal ik mijn realiteit veranderen.
  • Mijn denken vertelt mij ten onrechte dat een persoon of situatie mijn emoties veroorzaken. Het zijn echter mijn gedachten die dit doen.
  • De ander aanvallen of vermijden werkt niet. Ik kan ervoor kiezen om de verantwoordelijkheid te nemen voor de resultaten van mijn denken en voor Liefde te kiezen.
  • Kortom: ik ben niet van streek door een situatie, een persoon of een gebeurtenis, maar door mijn interpretatie ervan. Ik kan ervan uitgaan dat als ik van streek ben ik het mis heb mijn interpretaties.
  • Als ik kies om vanuit Liefde te leven kan ik daarbij hulp vragen van de Bron of van Universele Liefde.

Deze visie op vergeven komt onder meer uit het werk van dr. Michael Ryce. Hier is een link naar een van zijn You Tube video’s. en hier is zijn website.

Als je met vergeven aan de slag gaat oefen dan eerst met minder heftige ervaringen. Je zult namelijk merken dat je weer in aanraking komt met ‘oud zeer’. Ademen en glimlachten zijn dan een belangrijk hulpmiddel.

Belangrijk

Als je heel zware gebeurtenissen zoals grof geweld of zwaar onrecht wilt vergeven, is het zeker belangrijk om je dit proces eerst eigen te maken met eenvoudigere situaties. Bovendien kan het goed zijn om dit samen te doen met een goede vriend of een betrokken professional die dit proces zelf ook kent.

En in deze situaties is het heel belangrijk om voor ogen te houden dat de verantwoordelijkheid nemen voor je interpretatie, op geen enkele manier inhoudt dat jij schuldig of verantwoordelijk bent voor wat je is aangedaan .

Als je hulp wilt hebben bij leren vergeven ga dan naar de pagina privé les.

 

Als je deze oefening hebt gedaan zul je zeker opluchting en ontspanning ervaren. En dat kan de start zijn van een proces waarin je leert je pijn, frustraties en stress op te ruimen. Het is een goedkope medicijn zonder enige negatieve bijwerking!

Ik wens je een vergevingsgezinde week.

Groeten van Monique

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *