Van het duister in het Licht

Het lijkt wel of niet alleen de wereld in het groot aan het doordraaien is. Ik zie steeds meer mensen het moeilijk krijgen door heftige gebeurtenissen in hun leven.  

In deze aflevering wil ik een manier van kijken aanbieden voor juist die gebeurtenissen die je leven meer of minder tot stilstand dwingen.

Soms moet je eerst omgaan met wat je is gebeurd en kun je pas later anders naar die gebeurtenis kijken. Soms kan het je helpen om die andere blik ook meteen te gebruiken.

Neem een heftige situatie uit je leven

en kijk dan eens even wat langer naar het plaatje, dat je als symbool kunt zien voor je situatie.  Mijmer al kijkend eens over de situatie met de vraag ‘wat zou er gebeuren als ik, symbolisch gesproken, in dat licht zou stappen?’

 • Mijn blikveld zou veel groter worden, wat zou ik nog meer willen zien of ervaren?
 • Mijn keuzemogelijkheden zouden enorm toenemen, wat zou ik dan kiezen?
 • Mijn verantwoordelijkheden zouden toenemen, hoeveel meer kan ik aan?
 • Ik zou nieuwe dingen kunnen leren, wat kies ik om te leren?
 • Ik zou nieuwe contacten kunnen opdoen, welke zou ik willen?

Wist je dat de meeste heftige ongewenste gebeurtenissen in ons leven ook de potentie hebben om er beter van te worden, te groeien en van meer betekenis te zijn voor de wereld om je heen?

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Wie kent inmiddels niet dit gezegde dat Johan Cruijff vleugels gaf? Maar vaak verzetten we ons tegen veranderingen, ongeluk, verlies en lijden.

Begrijpelijk, dat is heel menselijk, maar onze innerlijke wijsheid bedoelt dat ‘ongeluk’ vaak ook in ons voordeel. Dan zeggen we achteraf ‘dat was een geluk bij een ongeluk’ of zelfs ‘ik had het voor geen goud willen missen’.

Zelf even uitzoeken

Wat is het ergste dat er ooit in je leven gebeurde? Waar het hier om gaat is dat ‘ergste’ onder een speciale loep te leggen: een loep die laat zien hoe die ervaring achteraf gezien ook positieve dingen heeft opgeleverd.

 • Wat was achteraf voor jou de ‘winst’ van die vreselijke gebeurtenis, wat heb je bijvoorbeeld geleerd?
 • Welke nieuwe mogelijkheden ontstonden er, noodgedwongen?
 • Welke mensen of activiteiten was je anders nooit tegengekomen?
 • Wat nieuwe kennis of vaardigheden heb je ontwikkeld?

Een paar voorbeelden

 • Ik ken een man die de opvoeding van zijn kinderen altijd aan zijn vrouw overliet. Na haar overlijden stond hij er alleen voor en het was zwaar om volledig verantwoordelijk zijn voor twee pubers en ook nog een hond! Jaren later keek hij terug op die periode als de belangrijkste positieve verandering in zijn leven en hij mist zijn vrouw nog steeds.
 • Ik ken een vrouw die door haar werkgever onterecht ontslagen werd. Ze liet het er niet bij zitten, spande een rechtszaak aan en won! Haar zelfbeeld was grondig veranderd van iemand die altijd anderen wilde plezieren naar een vrouw die voor zichzelf opkwam als het nodig was.
 • Ik heb ook talloze voorbeelden gezien van mensen die er onderdoor gingen door een groot drama in hun leven. Hoewel hun situaties en verhalen heel erg verschillen hebben ze twee emoties gemeenschappelijk: angst en boosheid. En eigenlijk is boosheid ook een vorm van angst, hoewel het er wat anders uitziet.

Als je merkt dat je vanuit angst of boosheid bezig bent is het belangrijk om daar mee te stoppen. Dat doe je door naar je hart te gaan.

 • Gebruik je ademhaling om dat te doen. Zeg desnoods steeds weer hardop: ik kies om uit de boosheid/angst te stappen, ik ga naar mijn hart.
 • Blijf dit doen totdat je de de verdiepte ademhaling voelt van inderdaad uit je emoties in je hart te komen.
 • Gun jezelf net zoveel tijd als nodig is!

Wat wil jij kiezen?

Hier zijn nog een keer de levensvragen van de opsomming hierboven

 • Wat zou ik nog meer willen zien, ervaren?
 • Wat wil ik kiezen?
 • Hoeveel meer kan ik aan?
 • Wat kies ik om te leren?
 • Welke nieuwe contacten zou ik willen?

Welke vraag spreekt je het meeste aan? Ga met die vraag aan de slag. Raadpleeg je hart en kom in beweging. Zet de eerste stap en  blijf lopen!

 

Ik wens jou een week vol licht, ook al verschijnen er donkere wolken boven je hoofd. En vooral wens ik je een groeiend plezier in het hef in eigen hand nemen. Maak er wat van!

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina. Dan krijgt je elke week een berichtje zodat je geen aflevering meer mist.

 

 

 

2 gedachten aan “Van het duister in het Licht”

 1. Ik herken het verhaal van de vrouw die onterecht ontslagen werd. Ik heb een advocaat in de hand genomen en mijn onterechte ontslagaanvraag van mijn werkgever werd verboden. Ik heb mij toen direct afgevraagd wat ik daarvan geleerd had en het was dat ik voor mijzelf met verve was opgekomen. Iets wat ik nog nooit gedaan had.
  Uiteindelijk ben ik een paar maanden later weggegaan door een andere baan aan te nemen want de directeur en de leidinggevende waren niet vriendelijk tegen mij. Op de dag van mijn afscheid heb ik de directeur hartelijk bedankt voor de les en ik voelde er geen wrok daarbij. Mijn aardige collega’s waren zeer verbaasd dat ik toch vriendelijk was gebleven. Na zo’n les kon ik niet boos blijven?

  1. Dank je wel Eniet voor dit sprekende voorbeeld. Er spreekt kracht uit je liefdevolle keuze om vriendelijk afscheid te nemen. Daarmee hebt je minstens een rimpeltje gemaakt in de vijver van collega’s. En rimpeltje bij rimpeltje maken we samen een liefdevolle wereld waarin we elkaar ruimte geven fouten te maken, te leren en beter te doen.
   Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *