Valentijn en afscheid van een dierbare

Precies vandaag is het Valentijnsdag en ik wil de kans niet laten lopen om het over liefde te hebben. Daarover spraken we al veel vaker, en hier is een aflevering over vrede en liefde.

Gisteren hebben wij in onze buurt een buurman verloren die al jaren te midden van ons woonde. Er was onderzoek door de politie naar de dramatische omstandigheden van zijn overlijden.

De buurt werd opgeschrikt en mensen volgden de gang van zaken de hele dag.

Een buurvrouw zette een kaars bij de voordeur van onze buurman, een liefdevol gebaar dat ook de gevoelens van anderen uitdrukte.

Toen de begrafenisondernemer met het lichaam wegreed stond een groepje buren in stilte bij elkaar om een laatste groet te brengen.

Vandaag is het Valentijnsdag, een commercieel getinte viering met veel rode tinten, bloemen, chocola en romantiek. Dat is mooi en lieflijk.

Het afscheid van onze buurman echter, raakt ons hart echt en laat iets zien van de band van liefde die tussen alle mensen bestaat, domweg omdat wij mensen bij elkaar horen, hoe verschillend we ook zijn.

Gek trouwens, hoe die verschillen wegvallen op zo’n dag als gisteren.

Deze gebeurtenissen leren mij weer eens hoe waardevol elk mens is, of hij nu op ons lijkt of van ons verschilt.

We ontdekken bij gebeurtenissen als deze, dat elk mens een eigen waarde heeft die ons leven kleur geeft. Die waarde zien is echte liefde.

De waarde van een ‘vreemde’ ontdekken vanuit je hart

Sta eens stil bij een gewone ontmoeting met iemand. Je sprak bijvoorbeeld even met iemand naast je in de rij voor een kassa. Of je had een babbeltje met een vriend of bekende. Of je hebt samen met iemand gegeten. Zomaar een ontmoeting waar je meestal verder niet bij stilstaat.

Vraag je nu af hoe die dag anders zou voelen als je die ontmoeting niet had gehad, als het gewoon niet was gebeurd.

Voel je het verschil? Voel je een gemis?

Elke mens, elke ontmoeting, elke gebeurtenis heeft op de een of andere manier waarde. Mensen en gebeurtenissen geven ons leven zin, wij dragen bij aan de zinvolheid van elkaars  leven.

Dat is een aspect van liefde.

De kunst is om dat misschien wat vaker te beseffen.

Dank je wel Benny dat je mij dit hebt laten zien.

 

Ik wens jou een week waarin al je dierbaren het goed hebben en jullie met elkaar ook. En als er toch sprake is van een afscheid: open je hart en herken de verbondenheid die er is tussen ons allen.

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

2 gedachten aan “Valentijn en afscheid van een dierbare”

  1. Monique, je verwoordt heel goed de plek die Benny ook voor mij heeft in onze buurt. Zijn heengaan heeft mij diep getroffen. Fijn dat wij op zo’n respectvolle manier hem samen uitgeleide hebben gedaan.

    1. Dank je wel Marijke, het was goed om hem zo ‘uit te zwaaien’.
      In de komende aflevering wil ik wat verder ingaan op ‘verwerken’. Daar valt van alles over te zeggen, anders dan wat we hebben geleerd.
      Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *