Transformeren van ongewenste gewoontes

De zeilen veranderen

We hebben allemaal rijke ervaring op het gebied van veranderen: van een ander kapsel, een andere baan, een andere relatie, tot jezelf ineens met heel andere ogen zien. Het kenmerk van een verandering is dat je altijd terug kunt naar de oude situatie, nou ja als dat oude kapsel bijvoorbeeld, je nog aanspreekt.

Transformatie heeft als kenmerk dat je niet terug kunt naar de oude situatie. Het bekende beeld dat hierbij hoort is de rups die een vlinder wordt en die nooit meer een rups zal zijn. De vlinder is ook een favoriet symbool geworden voor nieuw leven, nieuwe mogelijkheden.

En dat is precies wat transformatie ons kan geven: een nieuw leven met nieuwe mogelijkheden.

Transformeren van gewoonten

Wat zouden we graag instaat zijn om onze eetgewoonten te transformeren zodat we eindelijk een gezond en mooi lijf hebben. Of die bijna instinctieve reactie op intimiderend gedrag, waardoor we niet langer onmiddellijk in onze schulp kruipen. En wat te denken van een definitief afrekenen met de gewoonte om sympathie en aandacht te krijgen door te klagen over moeilijkheden en tegenslag?

Waarom is het soms zo moeilijk om je gedrag te veranderen? Hoe komt het dat we vaak weer terugvallen na een vastberaden en dappere poging om nu eindelijk ons leven om te gooien?

Dat heeft iets te maken met het kind weggooien samen met het badwater!

Throwing away baby with bathwater

De reden waarom we vasthouden aan gewoontes die we eigenlijk kwijt willen, is dat die gewoonte je iets belangrijks geeft. Soms is dat lastig om te begrijpen, want waarom zou je jezelf en je geluk saboteren? Waarom zou je mensen van je afstoten die je dierbaar zijn? Waarom zou je gedrag blijven herhalen waar je zoveel last van hebt. Omdat het iets oplevert!

Hier zijn een  paar voorbeelden

  • Teveel eten of drinken om je -tijdelijk- beter te voelen.
  • Iets niet vragen om te voorkomen dat de ander weigert.
  • Ja zeggen in plaats van nee, om kritiek te voorkomen.
  • In een relatie blijven omdat je het moeilijk vindt om alleen te zijn.
  • Een oplossing afwijzen omdat het je levenswijze erg zou veranderen.

NB: het veranderen van een gewoonte roept meestal weerstand in je op. Je wilt er van weggelopen, het uitstellen of je wilt er gewoon niets van weten.

De keuze is aan jou: wil je je leven verbeteren of voorlopig vasthouden aan wat het meest comfortabel is?

Als je structureel ergens last van hebt, gun ik het je heel erg dat je de stap maakt naar een transformatie waardoor je die last achter je kunt laten!

Transformeren doe je vooral met je hart

Wij mensen zijn emotionele wezens en onze gevoelens en drijfveren bepalen onze keuzes en gewoontes. Maar we hebben ook een hoofd dat goed kan analyseren en nadenken. Je hebt je hoofd nodig om de feitelijke transformatie goed voor te bereiden. Het transformeren zelf doe je in je hart.

Stap 1: de voorbereiding

Om zoiets belangrijks als een gewoonte te transformeren Moet je royaal de rust en tijd nemen: minstens een halfuur ongestoorde tijd voor Jezelf.

Begin met een intentie neer te zetten, een doel met een bedoeling. Bijvoorbeeld ‘mijn intentie is om voortaan aan persoon X  te vragen wat ik van hem wil, in plaats van een beetje klagerig vage verwijten te maken. Deze transformatie is voor mij belangrijk omdat ik me eigenlijk schaam voor mijn gemanipuleer. Mijn eigenwaarde zal met stip stijgen en ik denk ook dat X er aangenaam door verrast zou zijn.’ Schrijf dit op! Voel dan of dit precies is wat je wilt.

Stap 2: de transformatie

  1. Ga met je aandacht naar binnen naar je hart en herhaal in gedachten je intentie, vol overtuiging en vol verwachting dat dit gaat gebeuren.
  1. Richt je aandacht dan op het gedrag dat je wilt transformeren. Observeer je gedrag zonder te oordelen en vraag je af wat de kern daarvan is. Stel dat je een afbeelding zou zien en denken ‘kijk dat is nou precies zoals ik dit gedrag ervaar’:

– Welk symbool zou dat zijn?

– Waar doet dit gedrag je aan denken?

– Welk beeld komt dan in gedachten?

– Of welk gezegde, geluid, muziek of associatie?

Waar het om gaat is dat het symbool precies de lading dekt van dat gedrag.

  1. Doe hetzelfde voor de intentie: welk beeld, welk symbool past daarbij? Neem alle tijd om het antwoord in je hart te laten opkomen. Geef hen de ruimte en wees vol vertrouwen.
  1. Zet dan in gedachten de symbolen op je linker en rechterhand, het maakt niet uit welke waar. Ga dan met je aandacht van het ene symbool naar het ander en vraag je af: ‘stel dat deze twee kwaliteiten met elkaar zouden samensmelten, het beste van beide werelden zouden samenvoegen, welk nieuw symbool zou er dan ontstaan? Geef het nu ook weer de tijd en de ruimte en blijf vol vertrouwen tot er een nieuw symbool in je opkomt.
  1. Breng nu beide handen bij elkaar en ervaar dat de beide symbolen inderdaad veranderen in één nieuw symbool. Bedank dan Jezelf voor dit resultaat.
  1. Kom weer met je aandacht in het hier en nu maakt uitgebreid aantekeningen van je ervaringen. Neem bovendien nu of later de tijd om de symbolen verder te verkennen want er zit vaak heel veel extra informatie in. Als je dit met iemand samen doet zul je merken dat het heel gemakkelijk gaat en ook erg leuk is om te doen!

En…

Om te zorgen dat deze nieuwe gewoonte stevig in je gedrag verankerd raakt, is het gewenst dat je gedurende drie weken dagelijks met deze intentie werkt. Je hersenen hebben namelijk die tijd nodig om oude paden op te ruimen en nieuwe neurale verbindingen te maken. Echt waar!

Voorbeelden van transformaties

  • De Strenge Vader en de Liefdevolle Moeder vormen samen een Vriend.
  • De Angsthaas en de Held vormen samen een Vastberaden Mens.
  • De Martelaar en het Toptalent vormen samen een Heelmeester.
  • Het Wispelturiger Meisje en het Rolmodel vormen samen een Avontuurlijke Vrouw.

blog_hartslag2

 

Deze oefening is een van de krachtigste manieren om je leven ten goede te veranderen. Als je hem vaker gebruikt zul je merken dat je in een rap tempo groot zelfvertrouwen ontwikkelt en ook persoonlijke kracht.

En het mooie hiervan is dat je ontdekt dat je door jezelf te veranderen, je anderen ook beter tot hun recht laat komen, al is het maar doordat je een levend voorbeeld bent dat je je leven in eigen hand kunt nemen.

Ik nodig je uit om een reactie te plaatsen op het blog over hoe je deze oefening ervaart. Het kan anderen inspireren en ik vind het ook leuk om iets terug te horen.

Volgende week wil ik doorgaan met het thema transformeren. De wereld om ons heen is zodanig aan het veranderen dat je van een transformatie kunt spreken. Veel mensen vragen zich af of het allemaal wel goed komt met die wereld. En weet je wat: wij maken die wereld met zijn allen! Jouw transformatie draagt bij aan de goede afloop van onze wereldtransformatie.

Groeten van Monique.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *