Synchroniciteit in de praktijk

Synchroniciteit ontstaat als je je aansluit bij de stroom van het Universum, in plaats van dat je erop staat dat het Universum op jouw manier stroomt.

Wat gun ik de lezers van mijn blog in 2018?

Uiteraard heel veel honing, het zoete van het leven en vooral in zure tijden. En het zoete vind je vooral in je binnenwereld, niet daarbuiten!

Als je honing in je leven hebt, komt de rest ook goed!

In deze aflevering gaan we door met het onderwerp waarmee we 2017 hebben afgesloten: zinvol toeval, synchroniciteit.

Waar gebeurd

Een uur nadat ik de aflevering over synchroniciteit op het net had gezet, zat ik met een vriendin koffie te drinken en ze vertelde mij over een droom. Om de bedoeling van die droom wat beter te begrijpen hebben we een paar kaartjes getrokken met op elk kaartje een woord of korte tekst. Het eerste kaartje staat dan voor het verleden van de vraag, het tweede kaartje zegt iets over wat belangrijk is in het heden en het derde kaartje laat zien wat de richting of de uitkomst van de vraag is.

Hier zijn haar drie woorden

 • Verleden: een verhaal zo groot als een walvis.
 • Heden: synchroniciteit.
 • Toekomst: een nieuw lichtlichaam.

Wat mij natuurlijk vooral trof was het begrip synchroniciteit op het kaartje wat over het heden gaat! Dat kun je toch niet bedenken, dat kan geen toeval zijn, dat is synchroniciteit!

Vlak na de kerst had ik een vriendin aan de telefoon en hier is haar verhaal

‘Ik was bij mijn dochter en schoonzoon, we zaten gezellig aan tafel en plotseling begon ik spontaan een liedje te zingen over kerststalletjes. Mijn dochter riep onmiddellijk ‘oh, er is een hele leuke tentoonstelling over kerststallen in de buurt, zullen we daar vanmiddag naartoe gaan?’ Zo gezegd zo gedaan en de middag werd een daverend succes, ondanks een lastige fysieke conditie van haar schoonzoon.’

Wat haar verhaal bijzonder maakt en waardoor het ook in de categorie synchroniciteit valt, is dat ze tevoren zich had voorgenomen om in de situatie van dat gezin wat licht te brengen, omdat ze dat wel goed konden gebruiken. Die intentie maakte, onbewust, dat ze spontaan dat liedje zong over kerststallen, waardoor haar dochter met haar reactie kwam. En het werd een ‘lichte’ middag zoals haar intentie was.

Intuïtieve methoden om je honing op te sporen

Zoals we al vele malen hebben gezien in dit blog is ons hart, onze innerlijke wijsheid, de bron van alle creativiteit in ons leven. Ons logische denken helpt ons om die creativiteit in ons leven waar te maken.

De meeste mensen leunen te vaak, soms helemaal, op de talenten van ons logische denken. Maar dat denken komt pas tot zijn recht als het gevoed wordt van uit de wijsheid van het hart.

Intuïtieve methoden gebruiken

De bovenstaande methode met kaartjes is een intuïtieve methode en je kunt daarop allerlei variaties bedenken. Sommige mensen werken met engelenkaartjes, sommigen gebruiken tarotkaarten, droomkaarten of wat je ook maar wilt.

Als je helemaal geen kaarten hebt kun je een boek pakken en van tevoren met jezelf afspreken dat je het boek openslaat en met een vinger op de pagina wijst, met je ogen dicht natuurlijk. En dan werk je met het woord waar je vinger naar wijst. De methode is niet belangrijk, je intentie en betrokkenheid wel!

Je honing opsporen is dus een kwestie van

 • een intentie in je hart hebben;
 • je op die intentie concentreren terwijl je de kaarten schudt;
 • rustig en vol vertrouwen het ‘antwoord’ horen.

Wanneer werkt een intuïtieve methoden?

 • Als eerste is intentie en vertrouwen belangrijk. En vertrouwen ontwikkelt zich als je er ervaring mee krijgt.
 • Resultaten vastleggen: noteer in een apart schriftje je ervaringen, met de datum erbij. Dat richt je aandacht en na verloop van tijd krijg je een rode draad in je ontwikkeling te zien.
 • Doe dit met een of twee andere mensen samen, dan kun je ervaringen uitwisselen en elkaar aanmoedigen.

Als je een beginner bent raad ik je aan gedurende een aantal weken of zelfs maanden (bijna) dagelijks ermee bezig te zijn. Zo heb je tenslotte alle nieuwe dingen in je leven geleerd: door te doen!

Wat doe je als je de honing hebt gevonden?

Waar het vooral om gaat is dat je de symboliek begrijpt die in ‘de honing’ zit. Als voorbeeld vertel ik je hoe mijn vriendin dat deed met haar drie kaartjes.

Het verhaal zo groot als een walvis’ vertelde haar dat de droom over iets gaat dat al langer in haar leven speelt en dat het ook belangrijk is om te beseffen.

Synchroniciteit’ verwees natuurlijk naar de aflevering van het blog en het spoorde haar aan om daar extra aandacht aan te besteden.

Een nieuw lichtlichaam’ begreep zij als een transformatie van haar (fysieke) mogelijkheden.

Zoals je zult begrijpen is bij die duiding je intuïtie belangrijk maar ook je denken. Je denken kan de goede vragen verzinnen en zoals

 • Wat is de betekenis hiervan voor mij?
 • Waarom krijg ik op dit moment dit symbool?
 • Wat vertelt mij dit voor mijn dagelijkse leven?

En dan gaat het erom dat je vanuit je hart naar de antwoorden luistert!

Dit was een lange aflevering vandaag. Je zou kunnen zeggen dat we het nieuwe jaar stevig gestart zijn.

De accentkleur van 2018 is groen, de kleur van groei en van je hart. Maak er wat moois mee!

Tot volgende week en groeten van Monique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 gedachten aan “Synchroniciteit in de praktijk”

 1. Wauw superleuk om dit te doen …
  Ik heb het met boek en engelen kaarten gedaan. Met boek heeft mijn intuïtie me geholpen. Door te schrijven zonder denken komen woorden vanzelf.
  Ook van de kaarten kreeg ik energie.
  Ik heb ook met de kaarten gemediteerd en dat voelde heel goed.
  Dank je wel monique!

  1. Dank je wel voor je reactie Anita,
   Dat werkt inspirerend voor lezers en ook voor mijzelf.
   Ik hoop dat dit soort korte oefeningen een verrijking in je leven geven. Veel plezier ermee!

   Hartelijke groeten van Monique

   1. Dank je wel monique, ik gebruik ze nog heel vaak.
    Soms komen er rare woorden maar als ik dan verder schrijf blijkt het helemaal te kloppen.
    Het kost weinig moeite en tijd en je houdt er een positief gevoel aan over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *