Symbolen begrijpen en ermee werken

Symbolen zijn de taal van het creatieve brein, de rechterhersenhelft en dus ook de taal van je hart en je dromen.

Symbolen zijn vaak heel algemeen, zoals de zon voor licht en leven en het hart voor liefde. En dezelfde symbolen kunnen ook persoonlijk worden opgevat als ze bijvoorbeeld in een droom voorkomen.

Met symbolen (leren) werken is een belangrijke vaardigheid als je meer met je sensitiviteit wilt doen.

Om er even in te komen

Maak eens een twee kleine verhaaltjes bij het plaatje: wat gebeurt er letterlijk volgens jou en hoe zou je symboliek daarvan begrijpen?

Handig zijn met symbolen is vooral nuttig als je dingen wat vaag aanvoelt, last hebt van een bepaalde sfeer, of als je je vaak levendige dromen herinnert als je wakker wordt.

En symbolen spreken de taal van het hart!

Boekjes met de betekenis van symbolen zijn niet altijd zo bruikbaar in concrete situaties. Je kunt maatwerk maken door jouw situatie persoonlijk en symbolisch op te vatten.

Symbolen duiden is een kwestie van je hart vragen naar de betekenis van een symbool. En vertaal dan steeds wat je daar leert, naar je dagelijkse leven, dan heb je er echt profijt van.

In dit blog staat in veel afleveringen hoe je aan je hart vragen kunt stellen. Kijk bijvoorbeeld bij deze aflevering naar de oefening onderaan.

Een voorbeeld

Ik sprak een vrouw, laten we haar Els noemen, die een beklemmende droom had gehad waarin ze zichzelf in een doodskist zag liggen. Nou, als ik zo’n droom had zou ik graag wakker willen worden.

De droom bleef de hele dag in haar gedachten en ze voelde zich er ongerust bij. Was het een voorspellende droom, had ze niet veel tijd meer hier op aarde?

Hier zijn de vragen die ik Els stelde en de antwoorden die ze gaf.

M: Wat was je gevoel bij het wakker worden en wat waren je gedachten?

E: Ik was zo bang dat mijn hart hevig tekeerging en ik dacht er onmiddellijk aan dat in onze familie veel nare ziektes voorkomen. Ik heb twee zussen die jong overleden zijn.

M: Was er nog iets in de droom dat je je herinnert?

E: Ik zag een vaas met bloemen naast de kist staan en de meeste bloemen waren nog in de knop.

M: Zullen we die eens bekijken? Blijf rustig ademen en blijf met je aandacht bij je hart. Vraag dan wat de betekenis is van die bloemen, waarvan zijn ze een symbool?

E: De bloemen zijn een belofte van nieuw leven want de meest bloemen zijn nog in de knop. (= persoonlijke betekenis van Els)

M: Ik zie je ineens ontspannen en je glimlacht.

E: Ja, ik voel de symboliek van de droom nu heel anders aan: vol mogelijkheden en beloften.

M: En wat is dan de symboliek van doodskist?

E: (naar wat aarzeling en ‘ik weet het niet’) De dood is voor mij afscheid nemen. In de kist liggen oude gewoontes en overtuigingen.

M: Welke zijn dat precies?

E: O ja, natuurlijk, het bekende rijtje: mezelf onderwaarderen en een ander op een voetstuk zetten. Het is hoog tijd daarvan afscheid te nemen.

Els kon nu concreet verder met het afscheid nemen van ‘het bekende rijtje’.

Zoals ik ernaar kijk, heeft de droom Els geattendeerd op de noodzaak om afscheid te nemen van ‘het bekende rijtje’ waardoor nieuw leven mogelijk wordt. De keuze is aan haar. En ja, Els heeft die keuze gemaakt en haar leven succesvol veranderd.

Deze dialoog bevatten een paar tips bij het werken met symbolen

  • De antwoorden vind je in je hart en niet in je hoofd.
  • De kwaliteit van de vragen bepaalt de kwaliteit van het antwoord.
  • Doorvragen op een symbool geeft nieuwe informatie.
  • Maak steeds de vertaling van wat je hebt ontdekt naar je dagelijkse leven en ga ermee aan de slag.

Veelzeggende symbolen dienen zich altijd aan via je gevoel. Sta open voor de diepere wijsheid van een situatie en zie heftige emoties als een kans om de symboliek te ontdekken en ermee te werken.

Sta dus stil bij waarom je je bijvoorbeeld ineens blij, bezorgd of aangevallen voelt, in plaats van onmiddellijk te reageren.

 

 

Ik wens jou een week waarin je extra aandacht geeft aan de symbolische kant van gebeurtenissen en ervaringen.

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *