Spiritueel… wat is dat?

 

slipje spiritueel?        spiritueel?

Welke van de twee afbeeldingen is het meest spiritueel denk je? En waarom denk je dat? Interessant, nietwaar?

Onze opvoeding heeft ons geleerd dat er een verschil is tussen spiritualiteit en materialisme. En er zijn ook voorwerpen die als spiritueel worden beschouwd en andere meer als aards. En dan is er ook nog  je gedrag, je keuzes  wat je vooral belangrijk vindt in je leven.

Voor sommige mensen is spiritualiteit iets dat te maken heeft met helderziendheid, contact met overledenen, het ongeziene en het is vooral niet wetenschappelijk en dus vaag en ‘soft’.

Voor anderen is het een sterk geloof in een God en toegewijd zijn aan een bepaalde religie.

Weer anderen vertalen hun gevoel dat er ‘meer is’ in leven door te zorgen voor de minder bedeelden in onze wereld. Denk bijvoorbeeld aan Moeder Theresa.

Wat is voor jou spiritualiteit? Ben jij een spiritueel wezen volgens jezelf? En volgens anderen?

Een korte reflectie om het voor jezelf helder te krijgen, maar niet om te oordelen.

Neem eens drie mensen in gedachten die volgens jou aardig materieel bezig zijn en drie die volgens jou tamelijk spiritueel leven. Wat hebben de eerste drie gemeenschappelijk en het andere drietal? En waarin verschillen ze? En wat vertelt dat jou?

bron

Voor mij is alles wat bestaat uit dezelfde bron gekomen, en dat is een geestelijke, spirituele, bron waaruit alle materie ontstaat. Als je het zo bekijkt is alles spiritueel, inclusief je roze slipje.

Spiritualiteit en religie

Voor mij is er verschil tussen spiritualiteit en religie. Alle religies komen voort uit dezelfde bron, de geestelijke, spirituele, bron. Zoals ik het zie heeft elke religie zijn eigen vertaling gemaakt van die geestelijke, spirituele bron.

En de instituten van die religies, kerken, hebben zo hun eigen belangen en bedoelingen. Ik ben opgegroeid in de traditie van de katholieke kerk. Na verloop van tijd ben ik daar uitgestapt omdat ik het instituut kerk lastig vond.  De regels en voorschriften hielden me af van de beleving van de geestelijke kant van ons bestaan.

En ik ben lang op zoek geweest om uiteindelijk te ontdekken dat jij en ik uit dezelfde bron voortkomen en dus helemaal niet zo verschillend zijn als we soms denken. Wat ons verbindt is onze oorsprong en die vind je via je hart.

Iemand vergeleek dit eens met de druppel water in een oceaan: verschillend en toch hetzelfde.

druppel-oceaan

Contact maken met je oorsprong.

Neem een kwartiertje tijd voor jezelf waarin je niet gestoord wordt. Leg pen en papier bij de hand; liever geen elektronica. Maak een intentie om contact te maken met je oorsprong. Schrijf die intentie op je papier.

Adem rustig in en uit en maak contact met je hart; voel of zie die energie in het midden van je borst. Ga dan met je aandacht van je hart naar omhoog tot boven je hoofd. Stel je een lijn voor die recht naar boven gaat, helemaal tot in het centrum van de kosmos.

Het maakt niet uit hoe je je dat voorstelt, volg je intentie om naar boven te gaan tot je daar voor je gevoel bent. Nogmaals het maakt niet uit, vertrouw je gevoel dat je er bent.

Maak nu contact met de Bron, zoals je dat ook met je hart doet of met iemand die je dierbaar is. Ervaar jouw aanwezigheid daar, hoe voelt dat, wat ervaar je? Elke ervaring is OK. Je kunt een vraag stellen, een gesprekje aangaan; kijk maar wat voor jou goed is. Als je klaar bent bedank de Bron en neem afscheid voor dit moment.  Maak korte aantekeningen van je ervaringen.

Doe dit vaker zodat je er meer mee vertrouwd raakt. Iedere keer kan de ervaring anders zijn, stel er geen eisen aan. Wees gewoon blij en dankbaar met het contact.

Ik hoop dat je deze week iets extra’s hebt meegekregen van dit blog. We kunnen wel iets extra’s gebruiken in deze spannende tijd waarin steeds meer vanzelfsprekendheden lijken te verdwijnen.

Wat er ook gebeurt: je kunt altijd in je kracht stappen en de wijsheid van je hart en ziel raadplegen. Ik ben benieuwd wat we volgende week kunnen gaan doen, ik heb nog geen idee!

Groeten van Monique

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *