Respect, menselijke maat en wereldgebeuren

 

Dit blog gaat allereerst over het opbouwen van je zelfvertrouwen door Jezelf te vertrouwen.

In deze aflevering wil ik breder kijken, wereldwijd eigenlijk. Want wat er tussen mensen speelt, speelt ook tussen groepen van mensen en ook tussen hele grote groepen en zelfs tussen landen en werelddelen. Het verschil is vooral de schaal, de grootte, maar met dezelfde uitgangspunten, zoals in de vorige aflevering staat beschreven.

Van kinds af aan heb ik vragen gehad die je misschien ook voor jezelf herkent.

Vragen zoals

 • Waarom zijn er rijke en arme kinderen/mensen?
 • Hoe komt het dat de ene mens gelukkig is en de andere niet?
 • Waarom is er zoveel honger terwijl dat eigenlijk niet hoeft?
 • Hoe komt het dat politici niet doen wat ze beloven?
 • Waarom worden de rijke mensen steeds rijker en de armen steeds armer?

Je herkent de vragen wel, ze gaan over de wereld waarin wij leven.

Het zijn ook lastige vragen omdat je antwoord op de een of andere manier iets vertelt over je verantwoordelijkheid voor anderen en de wereld.

Iedereen voelt wel aan dat hij of zij er een verantwoordelijkheid in heeft, maar het is ook verdomd lastig om daar invulling aan te geven. Bovendien is je eigen leven vaak al ingewikkeld genoeg zonder die verantwoordelijkheid erbij. En toch wil ik hier even op doorgaan!

Even checken, wat denk jij?

Geef een rapportcijfer voor de mate waarin je het met de uitspraken eens bent.

 • Voor minder oorlogen, armoede en honger is het nodig dat de politiek doet wat ze heeft beloofd in de verkiezingstijd.
 • Als grote bedrijven belasting ontduiken, wat moet je dan als kleine man?
 • Het kan wel zijn dat plofkippen een beroerd leven hebben, maar ik ga voor de lage prijs.
 • Als het om het wereldgebeuren gaat ben je als eenling machteloos.

Tel het aantal punten op dat je jezelf hebt gegeven voor deze vier vragen. Deel de optelsom dan door vier zodat je een gemiddelde krijgt.

Wat vertelt het aantal punten?

Naarmate je een hoger gemiddeld cijfer hebt ben je het meer eens met de uitspraken. Ik hecht daar geen oordeel aan, dus doe dat zelf ook niet. Iets anders is veel belangrijker namelijk hoe machteloos of krachtig je jezelf voelt ten aanzien van het wereldgebeuren en in welke mate je die kracht vertrouwt.

Hieronder volgt het goede nieuws.

Veranderingen ten goede ontstaan altijd door individuele mensen die eventueel met andere individuele mensen samenwerken.

Wat deze individuele mensen gemeenschappelijk hebben is dat ze Zichzelf vertrouwen waardoor ze ook vertrouwen hebben in de waarde van anderen.

Het effect van Jezelf vertrouwen en Jezelf waarderen.

Als je leeft vanuit je innerlijke wijsheid, je hart en ziel, heb je maximaal de beschikking over je talenten en inspiratie. Daarmee creëer je je leven en beïnvloedt je het leven van anderen om je heen in positieve zin.

(Op dezelfde manier werkt leven vanuit angst en wantrouwen: dat creëert afbrekende gevolgen voor jezelf en in je omgeving).

En hoe werkt dat dan voor het grote geheel?

Kijk daarvoor eerst eens naar het plaatje bovenaan deze aflevering. Het laat een beeld zien van onderlinge verbondenheid tussen onderdelen. Je kunt het vergelijken met een menselijk lichaam waarin alle cellen onderling verbonden zijn en elkaar beïnvloeden.

Als het goed gaat met alle cellen, weefsels en organen gaat het goed met de hele mens. Als er iets mis is voelt de hele mens dat.

Dezelfde onderlinge verbondenheid kun je ervaren in relaties: als het goed gaat met de ander voel jij je ook goed en omgekeerd.

En op grotere schaal is er dezelfde soort onderlinge verbondenheid. Als het goed gaat in de wereld heeft iedereen er profijt van en zo gauw er iets hapert tikt dat door in alle organen, weefsels en cellen van de wereld.

Het is onze innerlijke wijsheid die de verbinding tussen alle cellen in ons lichaam verzorgt, die alle informatie doorgeeft en de juiste koers uitzet.

Daardoor kunnen alle cellen met elkaar samenwerken en kunnen jij en ik vanuit die wijsheid perfecte keuzes maken.

Stel je voor dat alle individuele innerlijke ‘wijsheidjes’ wereldwijd met elkaar in verbinding staan! Stel je voor dat ze met elkaar gaan samenwerken op dezelfde manier als alle cellen in het lichaam samenwerken.

En het mooie is dat dit inderdaad het geval is: alles is uit dezelfde bron gecreëerd en daar vanuit is er die onderlinge verbondenheid.

Vergelijk het maar met een kind dat groeit in de baarmoeder: de moeder heeft het kind met haar eigen lichaam gecreëerd en is ermee verbonden. En die verbintenis blijft bestaan ook al is de navelstreng doorgesneden.

Dit is echt goed nieuws, sta er maar even bij stil! Als jij en ik meer en meer durven leven vanuit onze innerlijke wijsheid dan is dit van invloed op de hele wereld, vanwege die samenhang!

Hierover valt misschien nog veel meer te zeggen, maar dat is eigenlijk niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is dat jij en ik bewuster worden van de kracht die we hebben om de wereld om ons heen te beïnvloeden. Als je je ergens bewust van bent kun je het gaan gebruiken!

Ik wens jou een week waarin je je steeds bewuster wordt van je vermogen om goed te doen. Ik wens jou en je omgeving dat je daar royaal gebruik van maakt.

Groeten van Monique

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 gedachten aan “Respect, menselijke maat en wereldgebeuren”

 1. Lieve Monique,
  ik wil met jou en de lezers een voorbeeld delen van hoe het blog voor mij werkt. Ik zit op een hobbyclub waar ik met papieren servetten eenvoudige vazen verander in een mooi cadeautje. Het uit elkaar pluizen van de laagjes van de servetten is nogal een gepriegel. Omdat ik al 93 ben zijn mijn handen ook niet zo precies meer als vroeger. Toch heb ik besloten om geen hulp te vragen en het zelf te doen. Daardoor kreeg ik de ingeving, zo voelde het echt, om een beginnetje te maken door op een hoekje een stukje plakband te doen. Hiermee trok ik het hoekje zo’n los en kon ik de hele laagje er voorzichtig aftrekken.
  Volgens mij heb ik die ingeving te danken aan mijn keuze om het zelf te doen! Dank je wel.
  An

  1. Dat is een mooi voorbeeld An, van hoe intenties werken. De kunst is om ze te vertrouwen, want het ‘bewijs’ dat het werkt krijg je pas achteraf!

   Hartelijk dank en groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *