Respect en Zelfrespect

Herken je deze situatie?

 • Iemand is het niet met je eens en je voelt je meteen aangevallen.
 • Je hebt een half woord van een verhaal gehoord en gaat er onmiddellijk tegenin.
 • Iemand valt je aan om je mening en je luistert rustig naar zijn betoog. Daarna zeg je, ook rustig, ‘zoals ik net al zei zie ik dat anders’ en daarna loop je rustig weg.
 • Iemand vertelt je iets waarvan je weet dat je het er niet mee eens bent. Je luistert rustig naar het hele verhaal en zegt dan ‘ik zie dat anders, wil je mijn mening horen?’

De bovenstaande voorbeeldjes gaan over respect en zelfrespect.

In voorbeeld drie en vier is er sprake van zelfrespect waardoor de persoon rustig kan blijven en daardoor respectvol.

Waarom zelfrespect belangrijk is

Als je weet wat je waard bent en daar waardering voor opbrengt, respect, heb je dat niet per se nodig van anderen.

Hierdoor hoef je je niet bedreigd of tekortgedaan voelen als een ander nog geen respect voor jou kan opbrengen. Je hebt het immers jezelf al gegeven!

Respect hebben en tonen is dat je aan iets of iemand waarde hecht. Vanwege die waarde ga je zorgvuldig om met de persoon en de situatie.

Dat wil niet zeggen dat je de waarde deelt of dat hij even belangrijk is voor jou als voor de ander. Je kiest eenvoudig om de ander als waardevol te behandelen. Dat zou je toch zelf ook willen!

Iets of iemand respecteren kan voortkomen uit een levenshouding, waardoor je niet steeds weer hoeft na te denken over de intentie om respectvol te zijn.

Een levenshouding ‘zit je in het bloed’, waardoor je er ‘automatisch’ vanuit handelt.

Als je blaakt van zelfvertrouwen en zelfrespect heb je een diep vertrouwen in wie je bent, dat je waardevol bent.

Vanuit dit zelfbewustzijn is het gemakkelijker om een ander in zijn waarde te laten.

Wat bevordert respect voor anderen?

 • Groot zelfrespect
 • Je in de basis van je leven veilig voelen.
 • Eerdere ervaring met gewaardeerd worden. (Ook belangrijk als je anderen opvoedt of begeleidt!)
 • Overtuigingen dat je de moeite waard bent, net zoals anderen.

Werken aan Zelfrespect

 • Kies een situatie waarin je moeite hebt een ander te respecteren.
 • Wat maakt jou onzeker in die situatie?
 • Wat zou je willen dat er gebeurt in plaats van wat er nu gaande is?
 • Hoe zou je je gedragen als je blaakte van het zelfrespect?

Maak hiervan kort aantekeningen.

 • Ga nu rustig zitten met je ogen dicht en stel je de situatie voor zoals je zou willen dat hij is: wat gebeurt er dan, hoe voel je je dan, hoe is de sfeer, de toon van de situatie. Kortom je stelt het je voor in geuren en kleuren.
 • Als je het bovenstaande scenario zo goed mogelijk hebt voorgesteld stap je in gedachten in jezelf zoals je daar vol zelfvertrouwen bezig bent. Je voelt hoe dat voor je is, de kracht en het respect, de reacties van de ander en alles wat je nog meer in het scenario hebt gestopt.
 • Formuleert tot slot een intentie voor die situatie en besluit deze intentie ook waar te maken.

Schrijf je intentie op een stukje papier en plak het op een goed zichtbare plaats.

Voorbeeld van zo’n intentie: in het gesprek met X ga ik ervan uit dat zowel X als ikzelf waardevolle mensen zijn. Vanuit deze overtuiging handel ik met respect voor X en voor mijzelf.

 

Ik wens je een respectvolle week; een week vol ervaringen van wederzijds respect.

Volgende week wil ik kijken naar het belang van respect in relatie tot de chaos in onze wereld. We gaan het onder meer hebben over de menselijke maat en respect.

Tot volgende week, groeten van Monique

 

 

 

 

 

 

 

2 gedachten aan “Respect en Zelfrespect”

 1. Mooie oefening weer monique,zo heb ik moeite met een collega die tegen me schreeuwt, niet eerlijk is , de kantjes er van afloopt en dan ook nog naar de leidinggevende gaat. Ik voel me vaak machteloos maar door deze oefening te doen zie ik ook dat ik niet bang hoef te zijn niet gehoord te worden. Gewoon kort en krachtig zeggen dat ik niet met mensen kan praten als er geschreeuwd of gelogen word. Dat is tevens mijn intentie. Lastige is wel dat leidinggevende dan naar me toekomt voor uitleg. Ik heb al eens heel kortaf gereageerd. En merk dat er nog heel veel boosheid in me zit.
  Van leidingevende moet ik me aanpassen en loslaten en inzien dat niet iedereen hetzelfde is. Gelukkig is het nu even rustig.. goed om deze oefening te blijven doen. Dank je wel monique xxx

  1. Mooi Anita, dat je zoveel met het materiaal kunt en doet. Je hebt misschien al gemerkt dat respect krijgen vooraf moet worden gegaan door jezelf te respecteren. Dat doe je bijvoorbeeld door een intentie te maken en een grens aan te geven. Na verloop van tijd merk je dat mensen anders op je gaan reageren. Eigenlijk zijn ‘lastige mensen’ in je omgeving als spiegeltjes die je iets van jezelf laten zien…

   Veel succes en plezier ermee!
   Groeten van Monique

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *