Processen

Processen zijn een speciaal soort patronen, er zit namelijk ontwikkeling in. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het ontwikkelingspatroon van een kind. Elk kind ontwikkelt zich lichamelijk op ongeveer op dezelfde manier, dat is het patroon.

In dat patroon zit een sturing, bijvoorbeeld van kleine naar groot, van weinig kunnen communiceren naar steeds beter contact met de omgeving.

Ontwikkelingspatronen, processen, zijn eigenlijk heel interessant. Ik vraag me altijd af waar de wijsheid vandaan komt in zo’n patroon, wat zorgt voor die ontwikkeling, die groei? Hoe weet de rups dat hij een pop moet worden om uiteindelijk een vlinder te zijn?

Persoonlijke ontwikkeling

De meest interessante processen vind ik de persoonlijke groei van mensen: hoe ze hun zelfbeeld opbouwen en hun zelfvertrouwen, hoe ze steeds beter in staat zijn een leven op te bouwen waarmee ze blij zijn.

En het meest boeiende vind ik hoe mensen leren om tegenslagen te boven te komen en er wijzer van te worden. Of niet, nog niet.

De drijvende kracht in persoonlijke ontwikkeling

Heb je jezelf weleens afgevraagd wat de drijvende kracht in je leven is?

  • Waardoor maak je de keuzes die je hebt gemaakt, waardoor kies je voor iets of wijs je iets af?
  • Wat is eigenlijk echt belangrijk in je leven?
  • Herken je een bepaalde kleur, een neiging, in wat belangrijk voor je is? Bijvoorbeeld: mensenwerk, techniek, relaties, ondernemen of samenwerken of anderen helpen?

Als je voor jezelf antwoorden vindt op deze vragen zie je waarschijnlijk een patroon, een ‘rode draad’. Welk ontwikkelingspatroon herken je in jouw leven?

Een voorbeeld

Toen ik vier jaar was, vroeg ik voor mijn verjaardag een schoolbord en dat kreeg ik ook. Ik zou ten slotte ‘juf’ worden.

In mijn eerste beroep als diëtiste en al op de eerste dag van mijn eerste stage werd mij gevraagd om les te geven aan verpleegkundigen in opleiding. De diëtiste was ziek geworden en ik heb de lessen overgenomen en al doende geleerd om dat goed te doen.

In mijn volgende beroep in het personeelswerk was in een afdeling van het bedrijf het verzuim zo hoog, dat werd besloten om de leidinggevende te leren beter met de medewerkers te communiceren. En ja, als vanzelf werd mij die rol gegeven.

Later ontstond spontaan een gelegenheid waardoor ik kon gaan werken als management trainer en nog weer later kon ik als trainer/adviseur zelfstandig aan de slag.

Als ik terugkijk weet ik zeker dat er ‘iets’ mijn leven zó stuurde dat deze stappen ‘vanzelf’ ontstonden.

Herken je hierin iets voor jezelf?

  • Welke dingen gingen, achteraf gezien, als vanzelf in jouw leven?
  • Heb je wel eens het gevoel gehad dat je werd ‘gestuurd’, en dat je soms werd ‘teruggefloten’ doordat iets niet lukte?
  • En kun je dat misschien ook herkennen bij anderen?

Het leven heeft zo haar eigenwijsheid en het wil op een bepaalde manier geleefd worden. Dat is wat we zingeving noemen, bestemming, missie, passie.

En wat als er iets stagneert, niet wil?

Iedereen krijgt een portie tegenslag in zijn leven. Dat kan van alles zijn van je zin niet krijgen tot erg ziek worden of van je in je vingers snijden tot een auto ongeluk krijgen.

En soms lijkt het wel alsof de tegenslagen niet ophouden. Dan gebeurt de ene narigheid naar de ander en lukt er bijna niets meer. Het lijkt wel alsof je vertrouwde leven op losse schroeven staat.

Natuurlijk is het belangrijk om dit soort problemen aan te pakken. En het is even belangrijk om er eens even stil bij te staan.

  • Zit er een patroon in je problemen?
  • Heb je het gevoel dat je op een kruispunt staat?
  • Is het misschien tijd om een andere koers te volgen?
  • Is het eigenlijk tijd om iets te veranderen of aan te gaan waar je tegenop ziet?

We leven in een uitdagende tijd waarin voor veel mensen vanzelfsprekende zekerheden wegvallen. Als dat in jouw leven gebeurt is het des te belangrijker om bij je persoonlijke ontwikkeling stil te staan. Wat wil er zichtbaar worden, wat vraagt aandacht?

De kunst is om te herkennen als je vanuit angst reageert op het wegvallen van zekerheden. Haal diep adem, glimlach en vraag aan je hart wat de wijsheid ervan is en wat je het beste kunt doen.

Volgende week gaan we verder met de wijsheid van gebeurtenissen in je leven.

Ik wens je een week vol persoonlijke ontdekkingen.

Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *