Polariteiten en kiezen

Deze week gaat over polariteiten en het balanceren van onbalans.

Ik ga een paar knuppels in het hoenderhok gooien en ze zijn bedoeld om je helderheid te geven, want je kunt alleen iets veranderen en verbeteren waar je bewust van bent. Bewust worden, wakker worden, daar gaat het vandaag om. 

Waaraan denk jij bij het woord balans?

 • Wat is je eerste associatie met ‘balans’?
 • Waarmee ben je beslist in balans?
 • En waar heb je onbalans in je leven?
 • Hoe creëer jij balans of onbalans?

Het Yin en Yang symbool

Wikipedia vertelt het volgende over het Yin en Yang symbool:

“Yin en yang zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn.”

Yin staat voor vrouwelijke kwaliteiten en Yang voor mannelijke kwaliteiten.

Yin en Yang zijn elkaars tegenpolen en ze vullen elkaar aan. Teveel van de ene of andere pool geeft onbalans.

De polariteit materieel en spiritueel

Ons hele bestaan is doordrenkt met polen en tegenpolen. We noemen die tweetallen polariteiten. Vaak vullen polariteiten elkaar aan en brengen ze elkaar in balans. Bijvoorbeeld mildheid houdt een sterke wil in balans en onderscheidingsvermogen balanceert een open mind.

Als er in ons leven één polariteit uit balans is, dan is het wel die van materieel en spiritueel. De onbalans is zo groot dat spiritueel voor velen gelijk staat met vaag, onrealistisch en onwetenschappelijk. Het woord spiritueel doet velen weglopen, letterlijk of figuurlijk.

En juist uit deze onbalans zijn heel veel van onze menselijke problemen te verklaren. Ben je er klaar voor? Hier zijn een paar knuppels in het hoenderhok.

 • Overmatig analyseren en rationaliseren verminkt gevoeligheid en intuïtie
 • Chronische angst en zorg verwoest het immuunsysteem dat is gebaseerd op de overvloed van natuurlijke processen.
 • Blindelings volgen van autoriteiten  verminkt je zelfvertrouwen en blokkeert de  toegang tot je innerlijke wijsheid.
 • Overwaardering of zelfs aanbidding van bezit en aanzien ondergraaft je verbinding en vaardigheid met de liefdevolle scheppende basis van leven.

Nou Monique, dat zijn een paar stevige knuppels! Jazeker! En weet je: een knuppel doorbreekt het getok in het hoenderhok en alle kippen kijken verwilderd op om te zien wat er aan de hand is.

 • Wat zijn jouw reacties op de knuppels?
 • Wat herken jij voor jezelf?
 • Welke onbalans in jouw leven is rijp om te balanceren?

Eigenlijk gaat dit hele blog over het herstellen van balans in je leven. Als je de Honey in je leven volgt, vanuit je hart en ziel gaat leven, breng je balans aan. Lees hier nog eens de aflevering over balans en balanceren.

Waarom dan nog een aflevering vandaag? Omdat iedereen persoonlijk en onze wereld als geheel voor een keerpunt staan.

Dat keerpunt heeft te maken met het herstellen van de enorme onbalans in ons bestaan: de onbalans van angst geweld en hebzucht die liefde, voorspoed en geluk steeds meer onmogelijk maakt. Vandaar!

Ook als je eigen leven best comfortabel, veilig en rijk is zul je voor dat keerpunt komen te staan. Alles is tenslotte onderling verbonden.

Opsporen van onbalans

Balanceren begint met het opsporen van de onbalans. Hier zijn een paar veelvoorkomende onbalansen:

 • Over het hoofd zien van je talenten en blijven steken in twijfel en gebrek aan zelfvertrouwen.
 • Als eerste zien wat er niet goed is en negeren van schoonheid of goede bedoelingen.
 • Doorgaan met ongezonde keuzes terwijl je lichaam protesteert.
 • Week in week uit druk, druk, druk en te weinig tijd voor rust en reflectie.

Wat is een echt schadelijke onbalans in jouw leven?

En nu het goede nieuws

Je kunt zelf elke onbalans herstellen, nu of als je er later aan toe bent. Het zal je niet verbazen dat ik naar al het materiaal in dit blog verwijs; er is materiaal in overvloed om jouw keerpunt te maken.

Het is aan jou en zoals Redtube op 5 december opmerkte: De centrale vraag waar veel mensen mee worstelen is: Hoe ontwikkel je je zelfvertrouwen?

Ik zou daaraan willen toevoegen: hoe ontwikkel je de kracht om te doen wat je weet dat er nodig is om te doen? Lees daarvoor nog eens een aflevering aan het begin van dit jaar: 2019, een beslissen jaar.

Wat ga jij beslissen?

 

 

Ik wens jou een week waarin je een balans herstelt. En ook dat je de smaak te pakken krijgt van balanceren. Geef eventueel een reactie, waardoor je ook anderen inspireert.

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *