Oud zeer en wat het met ons doet

In deze aflevering bespreken we wat ‘oud zeer ‘met je doet en hoe oude ervaringen in het hier en nu van invloed zijn. Je kunt oefenen om gebeurtenissen en herinneringen ook als energie te ervaren.

In een volgende aflevering kijken we naar het opruimen van oud zeer.

Lees eventueel hier nog eens over energie .

Je eigen ervaringen met oud zeer

 • Waaraan denk je als eerste bij de ‘oud zeer’?
 • Schieten er gebeurtenissen met herinneringen aan oude pijn in je gedachten?
 • Welke pijnlijke herinneringen zou je wel willen opruimen? Wat verwacht je van dat opruimen?

Alles is energie, ook ‘oud zeer’

In de categorie Energie en Materie staan veel afleveringen die gaan over emoties en energie. Wat daarin onder meer wordt besproken is hoe je gedachten een sterke scheppende kracht hebben.

Opbouwende gedachten scheppen positieve resultaten en nare gedachten creëren nog meer nare zaken. Het is zeker belangrijk dat je jezelf traint om positief te denken.

Soms is dat positief denken net niet genoeg om ‘er bovenop te komen’. Op de een of andere manier blijf je dan vastzitten aan de negatieve energie van wat er is gebeurd: oud zeer.

Oud zeer: vastzitten aan het verleden

Iedereen heeft wel een vorm van oud zeer. Veel mensen hebben er van alles aan gedaan om er vanaf te komen, zoals cursussen voor persoonlijke groei, psychotherapie of inderdaad jezelf en de ander vergeven voor nare zaken uit het verleden.

Dat zijn belangrijke acties om te ondernemen en ze werken, jazeker. En toch lijkt het soms alsof oude herinneringen en gebeurtenissen je blijven tegenhouden. Soms heb je dat zelf niet zo in de gaten, maar zegt je omgeving dingen als ‘wordt het niet tijd om dat los te laten?’

Oud zeer remt ons tot bloei komen als mens. Het verzwakt ons zelfvertrouwen en het lijkt wel alsof we altijd maar weer gebukt blijven gaan onder tegenslagen en moeilijkheden. Je wil meer, je voelt dat je meer zou kunnen, maar het lukt je niet echt.

Gebeurtenissen als energie leren zien

Wij zijn niet zo gewend om te denken in termen van energie. We kennen ‘energie’ vooral als gas en elektriciteit en als het gevoel van lichamelijk veel aankunnen of ergens moeite voor doen.

Daarom zijn hier twee voorbeelden van het ervaren van energie.

 1. Denk eens terug aan een van mooiste ervaringen in je leven. Hoe was dat voor jou, hoe voelde dat, hoe beleefde je die situatie? Stel je nu voor dat je die ervaring weer meemaakt: je bent daar weer en maakt alles mee. Wat je ervaart is de energie van dat moment, terwijl je hier en nu in 2019 bent.
 2. Neem een voorbeeld van oud zeer in gedachten dat nu in je leven nog actueel is. Waarover gaat dat? Wat wil er niet? Wat zou je eigenlijk willen? Richt nu al je aandacht op dit oude zeer: voel het in je hart en buik, in je hele lichaam. Dompel je erin onder en richt je aandacht op wat dit oude zeer met je doet. Wat je op dit moment ervaart is de energie van dat oude zeer, actief in je leven nu. 

Deze twee voorbeelden laten zien dat elke gebeurtenis, elke gedachte, elke herinnering, elke daad ook bestaat als energie, als trilling.

Hier is een aflevering waarin dit uitgebreid wordt besproken.

Voor deze week is het belangrijk dat je handiger wordt in energie ervaren. Het is vooral een kwestie van je aandacht erop richten:

Wat ervaar je als…

 • Iemand je een compliment geeft, of kritiek? Wat is het verschil in energie?
 • Wat is het verschil in je gevoel tussen leuke herinneringen en nare gebeurtenissen?
 • Vergelijk eens de energie van twee mensen die je kent.
 • Hoe voelt een ekster voor jou en welke energie komt er van een jong poesje?
 • Wat is het verschil in energie, je beleving, van een boterham met kaas of een salade van verse groenten?
 • Kijk jezelf eens diep in de ogen terwijl je voor de spiegel staat: hoe ervaar je je eigen energie?

Kortom: alles is energie. Hoe goed ben je al in het ervaren van energie om je heen? En hoe goed wil je erin worden?

 

Ik wens je een energetische week. De volgende keer gaan we uitzoeken hoe je de energie van oud zeer uit het verleden helemaal kunt opruimen. Ofwel: hoe je jezelf vrij kunt maken.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *