Open staan voor iets nieuws

Deze aflevering zou eigenlijk gaan over vaker de overeenkomsten tussen mensen te zien, dan de verschillen. Maar om dat te kunnen, is het nodig dat je gemakkelijk iets nieuws kunt binnenlaten

En dat is best wel lastig want het kan leiden tot je mening (moeten) veranderen. En dat is een risico als je hecht aan jouw visie op mensen, gebeurtenissen, de wereld. En dat doen we allemaal, meer of minder.

Gelukkig hebben wij mensen een ingebouwd systeem om te veranderen en te ontwikkelen. Anders zouden we nu nog met een knots en gekleed in een berenvel rondlopen. Meer weten?

Hoe zit dat bij jou?

Neem eens iemand in gedachten die niet echt op dezelfde manier denkt en leeft als jij. Misschien iemand met andere eetgewoonten, iemand vanuit een andere cultuur, iemand met een andere visie op het corona verhaal.

  • Hoe ervaar je dat verschil? Hoe voelt het, hoe reageer je erop?
  • Wat levert deze reactie je op, wat is de winst ervan?
  • Wat is de waarde van de kijk van de ander? Hoe zou dat ook waardevol voor jou kunnen zijn?
  • Wat zou je willen leren over meer open staan voor nieuwe zienswijzen? Waarom?

Een mooie mix tussen behouden en vernieuwen

Ik las ooit een quote die ongeveer neerkwam op: ‘het is goed om een open mind te hebben, maar zorg dat je hersenen er niet uitvallen.’ Nou, dat is me uit het hart gegrepen: het beste van beide werelden!

Behouden is belangrijk om dierbare zaken in het leven voor de toekomst te bewaren. Denk maar aan het belang van eerlijk zijn, de vrijheid van meningsuiting of het recht op gelijke kansen in het onderwijs.

Open staan is belangrijk om vernieuwing en ontwikkeling mogelijk te maken. Zonder open staan is geen groei mogelijk en treedt verval in. Denk er maar aan hoe nodig het is om open staan voor de noden van je partner of open te staan voor nieuwe inzichten over gezondheid. 

Je leven klopt bij je aan

Je leven laat je wel weten als het tijd is om meer open te staan, jij krijgt seintjes. En weet je wat: je leven blijft steeds weer terugkomen met een seintje totdat het gehoord is. Hier zijn vaak voorkomen signalen.

  • Alle chronische problemen en terugkerende irritaties.
  • Ervaringen waarvan je zegt: dat kan niet toevallig zijn.
  • Gebeurtenissen en gedrag van anderen waar je blij van wordt.
  • Gebeurtenissen en gedrag van anderen waar je boos van wordt.
  • Dromen, intuïties en steeds terugkerende gedachten, vaak beginnend met ‘ik zou …’ of ‘wat als …’

Je kent het wel: achteraf zien we altijd duidelijk wat er nodig was, wat je ook of beter had kunnen doen. We zeggen soms ‘als ik dat toen had geweten …’ Wel, misschien had je dat kunnen weten als je meer had opengestaan.

  • Wat speelt er op dit moment in je leven waar je eigenlijk seintjes over krijgt? Wat komt steeds terug, wat wil maar niet lukken?

Luisteren naar de signalen van je leven

Ik zou hier een vlammend pleidooi willen houden voor de noodzaak om vaker stil te zijn en de buitenwereld te laten voor wat hij is: buiten. 

Waar het om gaat is dat KIEST om meer je eigen kracht te raadplegen, te gebruiken en te ontwikkelen.

We leven in een tijd waarin we op ongekende wijze in een keurslijf worden geperst en waarin het meer dan ooit nodig is om open te staan voor je eigen wijsheid, je eigen mening en je eigen koers. In het klein en in het groot.

In deze aflevering staat een oefening waarmee je anders naar iets kunt kijken. De kern ervan is de intentie hebben om iets uit te zoeken en de wijsheid van je hart te raadplegen.

 

Ik wens je een week waarin je elke dag open staat voor een seintje van je leven. Luister aandachtig naar je hart en gebruik je gezonde verstand om er iets mee te doen.

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat. 
 
De link van de contactpagina werkt niet. Je kunt me mailen naar bliss@freedom.nl 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *