Oogsten

Wat een rijke oogst hierboven, je zou er zo mee aan de slag willen gaan. Een heerlijke bonensalade met paprika en tomaat, een knoflooksausje erbij en een appelpannenkoekje als kroon op het werk.

Deze aflevering gaat over figuurlijk oogsten.

Als wij kinderen onderling kibbelden of ruzie maakten zei mijn vader altijd ‘hou daar mee op, wie wind zaait zal storm oogsten’. Hoezo wind zaaien, waar koop je die zaadjes? Maar we begrepen precies wat hij bedoelde.

Denk eens aan het beeld van een steentje dat je in een vijver gooit. Je ziet het voor je: steeds groter wordende cirkels die zich over de hele vijver verspreiden.

En wist je dat er een ‘oogst’ volgt als de rimpels de kant van de vijver raken? Wat er dan gebeurt is dat ze naar de bodem gaan en daar een beweging, een trilling, op gang brengen in de richting van het steentje.

Zo komt de ‘gezaaide’ trilling terug bij het steentje en die trilling is sterker dan die van de plons in de vijver.

Het klinkt misschien wat omslachtig maar je ziet het zo voor je , niet?

Je eigen ervaringen

Eigenlijk kennen we allemaal het principe dat wat je de wereld instuurt sterk, vaak versterkt, bij je terugkomt, bijvoorbeeld…

 • Je glimlacht naar een ander en die glimlacht terug.
 • Je maakt een pinnige opmerking en je krijgt een sneer terug.
 • Je stuur iemand een lief berichtje en je krijgt een soortgelijke reactie met ook nog een mooie foto.
 • Je gaat je tijdens een vakantie te buiten aan lekker eten en drinken en wat denk je… 3 kilo erbij!
 • Je bent doorgaans een gulle gever en je krijgt ook vaak van alles van andere mensen.

Kijk eens naar je leven. Je zou het kunnen zien als een oogst, het werk van vele jaren van dromen, kiezen, werken, struikelen, weer opstaan, twijfelen, vertrouwen en doorzetten.

 • Wat heb je bereikt bijvoorbeeld materieel, financieel of wat betreft zelfvertrouwen en lef?
 • Wat is de oogst van jarenlang investeren in je relaties, opvoeding van kinderen, je gezondheid en je humeur?
 • Welke wrange vruchten kom je misschien tegen, welke oogst is mislukt of minder dan gedacht?

De kracht van je gedachten

‘Gedachten zijn krachten’, wie kent deze uitspraak niet? En als je hem niet kent is het toch onmiddellijk duidelijk wat er wordt bedoeld.

De consequenties in je leven van deze natuurwet, want dat is het, zijn de moeite waard om bij stil te staan en vooral om er iets mee te doen.

Een voorbeeld van consequenties

Een vrouw, laten we haar Marina noemen, van begin zestig was het ‘expressieve type’ zeg maar. Ze liet haar omgeving altijd luidt en duidelijk weten wat ze vond van mensen en gebeurtenissen.

Haar omgeving was daarom vertrouwd met uitspraken als ‘dat is toch niet te geloven’, ‘ze moesten ze opknopen’ ‘ze moeten mij ook altijd hebben’ en ‘ik word er doodziek van’.

In gesprekjes met haar kwam een diep wantrouwen naar buiten tegen goede bedoelingen van mensen en de kans op een meevallertje of geluk.

Haar hele volwassen leven lang had ze al te maken met tegenslag, ongelukken en ze was al een paar keer doodziek geweest.

Tot de dag dat Marina een nieuwe liefde tegenkwam. Deze man keek door al dat lawaai heen en zag haar gewonde binnenkant en nam haar in zijn armen, letterlijk en figuurlijk.

De verandering was bijna onmiddellijk: haar stem werd zachter, ze kon naar anderen luisteren, ze was vaak stil en als ze sprak vertelde vooral hoe blij ze was met haar lief en hoe het geluk haar toelachte.

Nou jij

Gelukkig hoef je niet te wachten op een ‘lief’ die je in de armen neemt. Dat kun je zelf doen.

 • Kies een ‘oogst’ in je leven die wat tegenvalt of ronduit teleurstelt.
 • Neem pen en papier of een toetsenbord en maak dit zinnetje 4 maal af: ‘Dit wil ik anders omdat…’.
 • Maak van elke zin een doel dat je meteen in positieve termen formuleert. Bijvoorbeeld: ‘Omdat het slecht is voor mijn gezondheid’, wordt ‘Ik ben op een gezond gewicht’.
 • Bekijk nu je viertal en kies waarmee je aan de slag wilt. Als je daarvoor tips wilt hebben kun je onder meer kijken bij de aflevering over Het topje van de ijsberg

 

 

Ik wens jou een royale oogst en ook wat zaaiwerk voor het volgende seizoen.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina. Dan krijgt je elke week een berichtje zodat je geen aflevering meer mist.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *