Onschuld en puurheid

Toen ik van de week weer allerlei narigheid in het nieuws las had ik weer die gedachten die ik zo vaak heb: wij worden allemaal onschuldig en puur geboren, wat gaat er toch mis in de loop van ons leven?

Zelfs als ik het antwoord hierop zou vinden, zou dat nog niks veranderen aan de wereld. Het is zinvoller om meer onschuld en puurheid aan de wereld te geven.

Maar ik kan toch niets in mijn eentje…

Wij denken zo vaak dat wij in ons eentje niets kunnen veranderen aan wat er allemaal in de wereld gebeurt. Ik denk dat dit niet echt klopt, want het wereldgebeuren is een optelsom van alle gedachten, gevoelens, keuzes en daden van ons allemaal.

Denk er maar eens aan wat er bijvoorbeeld gebeurt als we massaal een bepaald product niet meer kopen. Dat heeft wereldwijd effect, zelfs meer dan alleen op de verkoop van dat product. Bijvoorbeeld ook bij leveranciers van die fabriek, transport, energiegebruik et cetera.

En er zijn ook nog talloze voorbeelden te bedenken over hoe één mens een wereldwijde verandering op gang kan brengen. Dus ja, wij in ons eentje doen er toe.

Je kunt alleen maar uitstralen wat ín jou zit

Een van de belangrijkste stressfactoren is gebrek aan zelfwaardering en zelfvertrouwen. Je kent het wel, dat nooit goed genoeg zijn, toch weer een foutje te hebben gemaakt, een andere als belangrijker waarderen dan jezelf, schuldgevoelens en gedachten zoals ’ik ben eigenlijk niet zo erg de moeite waard’.

Gebrek aan zelfwaardering en zelfvertrouwen is ook een energie die je uitstraalt. En zoals in het gezegde ’soort zoekt soort’,  trekken gelijke soorten energie, mensen en situaties, elkaar aan.

Je kunt niet niet-bijdragen aan de wereld. Hoe je vanbinnen voelt is energie, een trilling, die je de wereld instuurt. Elke gedachte die je hebt is een trilling die naar buiten gaat.

Welke trilling wil jij dat er van jou naar  je omgeving gaat?

Contact met je eigenheid, puurheid

  • Haal een paar maal rustig en diep adem, richt je aandacht op je hart en glimlach. Als je dat met je ogen open doet, kijk dan in je ogen in een spiegel.
  • Denk terug aan een moment in je leven van de grote tevredenheid en liefde voor het leven. Misschien was het de geboorte van een kind, een mooi moment in een vriendschap of eenvoudig gebaar van zorg voor een ander die een stralende glimlach opleverde.
  • Richt je aandacht op hoe deze ervaring in je lichaam voelt.
  • Klopt het dat jij die ervaring kunt benoemen als puurheid, eigenheid, liefde?

Kritische massa

Een kritische massa is de hoeveelheid mensen die nodig is om een verandering in een groep te bewerkstelligen. De cijfers daarvoor lopen uiteen, maar het is een relatief laag percentage.

Door te kiezen voor het uitstralen van energie van onschuld en puurheid draag je bij aan het ontstaan van een kritische massa, die de balans laat doorslaan van angst naar vertrouwen, van desinteresse naar liefde, van macht naar kracht en noem maar op.

Zo draag je bij aan een liefdevollere wereld en een beter leven.

 

 

Je bijdrage aan de wereld is misschien dus wel belangrijker en groter dan je denkt. Zoals ik het voor mezelf begrijp heb ik op elk moment de keuze wat ik wil uitstralen. Niemand kan dat beïnvloeden zonder mijn medewerking!

De kunst is om je bewust zijn in het moment van wat je uitstraalt. Sommige mensen noemen dat mindfullness. Daarover de volgende keer meer.

Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *