Onpersoonlijk kijken, afstand nemen

Deze aflevering is ingegeven doordat ik in korte tijd meerdere mensen tegenkwam die in de problemen zaten omdat ze iets persoonlijk namen, terwijl het niet (alleen) persoonlijk was.

Daardoor interpreteerden ze de situatie zodanig dat hun ego met ze aan de haal ging en ze machteloos, gefrustreerd en boos werden. En dat beroofde hen van hun kracht, liefde en creativiteit.

 • Waaraan denk jij bij ‘onpersoonlijk’ en ‘afstand nemen’?
 • Welke associaties, beelden, heb je daarbij?
 • Welke gevoelens roept het op?
 • Wat zijn je ervaringen met een onpersoonlijke kijk op iets of iemand?

De neiging om alles persoonlijk te nemen wortelt in onze behoefte om veilig te zijn, gewaardeerd te worden en eigenlijk vooral de wens dat men van ons houdt. 

Daardoor zien we alles als een bevestiging of een afkeuring van ons als persoon. Dat kan je kracht of je zwakte zijn. 

En soms zijn we eenvoudig te bang of zelfs te lui om eens anders naar hetzelfde te kijken. Die verandering is dan net ietsje te veel gevraagd.

Twee voorbeelden

Mia, een vrouw van 47, moeder van drie kinderen en met al een pittig leven achter de rug, is overgevoelig voor kritiek. Ze speurt – onbewust- continu naar welke vorm van afkeuring ook. Daardoor voelt ze zich al aangevallen als iemand maar even een andere mening heeft en ze hoort kritiek en afkeuring waar het eigenlijk niet aan de orde is. Mia is een lieve behulpzame vrouw die gespannen door het leven gaat vanwege die overgevoeligheid.

Michael is een gescheiden man van 52 die hard werkt bij een overheidsdienst. De scheiding valt hem zwaar, vooral het verlies van het dagelijks contact met zijn zoon. Het voelt alsof hij gefaald heeft en hij schaamt zich ervoor. Hij stort zich nog meer op zijn werk en is hard op weg naar een burn-out.

Afstand nemen: wat zie je dan?

In de twee voorbeelden hierboven zou Mia zichzelf en haar omgeving een enorme dienst bewijzen als ze eens even een time out zou nemen en zich afvragen: wat is er eigenlijk zo vreselijk aan kritiek krijgen, waar ben ik bang voor, wat is het ergste wat er zou kunnen gebeuren als ik kritiek binnenlaat?

Michael zou zichzelf en zijn gezondheid een groot cadeau geven als hij zou stilstaan bij: waarin heb ik gefaald tijdens mijn huwelijk, hoe had ik het anders kunnen doen en wat leer ik hieruit voor de toekomst?

Voor beiden geldt dat ze door afstand te nemen en een onpersoonlijke kijk op hun zaak, veel beter en completer kunnen waarnemen hoe ze hun leven een positieve wending kunnen geven.

Eigenlijk helpt deze benadering je om te veranderen wat er moet worden veranderd, zonder dat je veel weerstand of angst tegen de verandering ervaart. Het is juist die angst en weerstand die de meeste mensen in ongewenst situaties houdt.

Wat is precies het geheim van afstand nemen? Je stapt uit het analyseren en het zogenaamde gezonde verstand in het onmiddellijke weten en de wijsheid van je Ziel. 

Het enige wat van je wordt gevraagd is de intentie hebben en hem in je aandacht te houden terwijl je afstand neemt en je Ziel raadpleegt.

De spirituele kant van onpersoonlijk kijken

In de eerste aflevering over spirituele waarden schreef ik:

Spiritualiteit is de ene kant van ons bestaan en de andere kant is het materiële. Samen vertegenwoordigen ze het geheel van ons mens-zijn.

Hier zijn een paar van de vele spirituele waarden, die ook gaven zijn:

 • Liefde
 • Compassie
 • Vrijgevigheid
 • Vreugde
 • Schoonheid
 • Visie
 • Uithoudingsvermogen
 • Dankbaarheid
 • Nederigheid
 • Hoop

De spirituele kant van ons bestaan is onpersoonlijk: iedereen heeft gelijke toegang tot dit mooie rijtje hierboven en voor iedereen gelden dezelfde spelregels, werkwijzen, en er zijn geen andere talenten nodig dan een intentie maken, afstand nemen en je Hart & Ziel te raadplegen.

 

 

Ik wens je een week met vaak even afstand nemen en dan iets anders ontdekken. Doe het vaak, hou het speels en merk dat je er steeds handiger mee wordt. En je creëert een nieuwe gewoonte die je verrassend veel gaat opleveren.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat. 
 
De link van de contactpagina werkt even niet. Je kunt me mailen naar bliss@freedom.nl 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *