Omgaan met deze transitietijd

Met deze aflevering ben ik drie keer opnieuw begonnen. Niets dat ik schreef voldeed. Toen ik mijn hart raadpleegde kwam onmiddellijk het antwoord: schrijf maar over wat er gaande is op het ogenblik.

Hoe zie jij de tijd waarin we nu leven?

 • Hoe ervaar je je leven anders dan een jaar geleden? Wat valt je op, waar heb je last van en welke nieuwe kansen zie je?
 • Welke informatie heb je over het coronaverhaal? Wat zijn je bronnen? Wat zijn je ervaringen?
 • Kloppen je ervaringen met wat je bronnen je vertellen?
 • Heb je dit jaar keuzes moeten maken en zo ja welke precies? Ben je blij met je keuze? Waarom wel of niet?

Als je zo je antwoorden bekijkt, welk gevoel of beeld komt er dan bij je op? En welk cijfer geef je voor de kwaliteit van je leven op het ogenblik? Wat vertelt dat cijfer je?

Een wereld in transitie

Als ik zo naar het afgelopen jaar kijk zie ik een ontwikkelingsproces dat niet te stuiten lijkt: minder vrijheden, meer controle, meer maatregelen en straffen bij overtredingen die veel bedrijven en mensen zich helemaal niet kunnen permitteren.

Er is ook toenemende afbraak van onze economie die steeds meer bedrijven en mensen in financiële problemen brengt.

En er is ook een groeiend verzet van mensen en groepen die ijveren voor een eerlijke wereld met vrijheid en voorspoed voor iedereen.

Kortom: onze wereld is aan het veranderen in een heel andere manier van leven. Dat is een transitie waarin je het oude kwijtraakt en je onzeker bent over het nieuwe.

En we voelen al die veranderingen in ons lijf

Vooral als je sensitief bent zul je zeker meerdere symptomen van de verandering herkennen:

 • Veranderd slaappatroon.
 • Druk op het hoofd en in het hoofd, hoofdpijn, ‘rare’ kaken en speekselklieren.
 • Dufheid in je hoofd, geheugenproblemen (niks niet dementie!),  moeite de aandacht vast te houden.
 • Misselijkheid, duizeligheid en oriëntatieproblemen (welke dag is het vandaag, etc.).
 • Moeheid tot en met behoefte aan heel veel slapen toe.
 • Rare pijntjes, steken in je lijf of onverklaarbare hartkloppingen.
 • Relationele veranderingen: weggroeien van bekende relaties en ontmoeten van nieuwe mensen.

Al die symptomen zijn het gevolg van nieuwe energieën die van de zon afkomen.

Het zijn die nieuwe energieën die het komende jaar drastische veranderingen zullen creëren. Zo drastisch dat je het bijna niet kunt geloven … Daarover later meer.

Omgaan met deze transitietijd

Het plaatje laat een rood puzzelstukje zien dat symbool staat voor het transitiepunt tussen het oude en het nieuwe. Kun je voelen dat je als het ware op de plek van dat rode stukje staat?

Zoals veel mensen inmiddels weten is er op 21 december, de winterzonnewende, een belangrijk transitiepunt.

Dat merk je misschien al aan hoe je lichaam voelt en ook aan de ervaring van opbouwende druk. Het lijkt wel alsof er een keerpunt komt en dat voelt een beetje als de stilte voor de storm.

Als je zo elegant mogelijk wilt omgaan met wat er gaande is en vooral met wat er allemaal gaat komen, dan zijn er twee aandachtsgebieden: je lichaam en je emoties.

Je lichaam heeft het zwaar, alsof er een verbouwing gaande is terwijl de winkel open moet blijven, om maar een bekend beeld te gebruiken. Help je lichaam met:

 • Voldoende rust, tijd voor jezelf, meditatie en ontspanning.
 • Lichte maaltijden en wat meer water drinken dan gewoonlijk. Vermijd suiker en alcohol, ja ook met de feestdagen. Je lijf kan het er nu niet bijhebben.
 • Wat meer bewegen, vooral buiten in de natuur. Doe het kalm aan, ga lopen in plaats van rennen, haal bewust dieper adem en geniet van de buitenlucht.

Je kunt je emoties in balans krijgen en houden door:

 • Je aandacht te houden bij wat mooi en liefdevol is.
 • Richt je aandacht op dingen in de natuur zoals vogels of een dapper doorgroeiend plantje; luister naar mooie muziek, geniet van een kaarsje, bloemen en andere mooie zaken. Genieten is het sleutelwoord!
 • Hou je bezig met dingen waarvoor je dankbaar bent. Uit je dankbaarheid als er de gelegenheid voor is.
 • Vermijd zoveel mogelijk alle angstaanjagende berichten in de media. Dagelijkse rapporten over testresultaten voeden je onbewust geest met angst. Bovendien is het zeer de vraag of al die informatie wel klopt.
 • Kies ervoor om jezelf, zo nodig steeds weer, uit angst en negativiteit te halen. Verbind je met je hart, je Honey. Hier is een van de vele afleveringen die je daarbij kan helpen.

Dit is een lang lijstje maar het komt neer op goed voor je lichaam en je omgeving zorgen en kiezen voor mooi, liefdevol, hoopvol en vredig.

En tot slot

Weet dat deze tijd een unieke tijd is, waarin dingen gaan veranderen die uiteindelijk tot grote mogelijkheden leiden.

Zoals bij alle veranderingen gaat dit gepaard met problemen en verstoring. De enorme verandering waar we nu voorstaan gaat gepaard met grote problemen, onrust en chaos.

Weet en vertrouw erop dat wij mensen met elkaar in staat zijn om de ontwikkelingen ten goede te keren. En dat begint ermee dat jij en ik kiezen om in onze kracht en vooral in onze liefde te stappen.

De mensen die dit kiezen zullen zich met elkaar verbinden en samen het verschil maken. We zullen hier later op terugkomen.

 

Ik wens je veel liefde en schoonheid deze week. En vooral ook de kalme rust van liefdevol in het leven staan.

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via bliss@freedom.nl en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *