Omgaan met autoriteiten in je leven

Ben je iemand die eigenlijk best gevoelig is voor wat anderen denken en vinden? Heb je soms moeite met je mening geven als je alleen staat in die mening? Wat ervaar je als iemand zijn of haar autoriteit over je laat gelden, bijvoorbeeld als je een bekeuring krijgt?

Even checken

De check voor deze aflevering zit in de bovenstaande vragen.

 • Wat vind je van je antwoorden?
 • Heb je wensen voor de manier waarop je met autoriteiten omgaat?
 • Zo ja, waarom en zo nee, waarom niet?

Soorten autoriteiten

Als je er even over nadenkt barst ons leven van de autoriteiten. Allereerst natuurlijk je ouders en andere opvoeders die je hielpen om op te groeien.

Dan alle deskundigen van de huisarts tot de loodgieter en de automonteur tot de internetprovider.

En wat te denken van de politie, de belastingdienst, de leraar van je kinderen en het dagelijkse nieuws in al haar verschijningsvormen?

Kortom: bijna alle aspecten van ons leven gaan gepaard met autoriteiten die op de een of andere manier van invloed zijn.

De voordelen en nadelen van autoriteiten

Autoriteit-zijn gaat vaak gepaard met deskundig zijn op een bepaald gebied. Dat is handig als je auto hapert, je een verzekering nodig hebt of een gebroken been hebt.

Autoriteit-zijn gaat ook vaak gepaard met een bepaalde macht of gezag, de mogelijkheid om naar eigen goeddunken beslissingen te nemen over andere mensen of dingen.

In dat laatste, de mogelijkheid om naar eigen goeddunken beslissingen te nemen, zit voor velen van ons vaak de moeilijkheid.

 • Wat, als ik iets niet wil?
 • Wat als mijn goeddunken iets anders vindt?
 • Wat als ik er tegenin ga?

Zo gauw een autoriteit ook macht heeft, eigenlijk altijd dus, kunnen we ons afhankelijk voelen, onvrij of zelfs geïntimideerd. Vaak speelt ook een zekere angst voor de consequentie van een autoriteit niet ‘gehoorzamen’, bijvoorbeeld als je je belasting niet betaalt of het advies van je huisarts niet volgt.

De mix van macht met de mogelijkheid om sancties op te leggen, is een mix waarop wij vaak automatisch reageren met de autoriteit volgen, geloven, zijn zin geven, kortom: doen wat er wordt gezegd. Herken je iets?

En een enkeling heeft de reactie om zich bijna automatisch af te zetten tegen autoriteiten. Herken je iets?

Het woord ‘automatisch’ is belangrijk in de zin hierboven. Waarom?

Als je automatisch ‘doet wat er gezegd of geadviseerd wordt’, sla je een belangrijke stap over: je eigen wijsheid raadplegen. Deze eigen wijsheid noem ik Innerlijke Autoriteit.

Veel vaker dan je misschien denkt zit er een fors verschil tussen wat autoriteiten vinden en van ons willen en wat onze Innerlijke Autoriteit vindt en ons gunt.

Voorbeelden van verschil tussen innerlijke en uiterlijke autoriteit

 • De dokter adviseert een antibioticum maar jij wilt niet zo’n rigoureuze aanpak.
 • Tegen de gewoonte in vind je het niet nodig je cv-ketel jaarlijks te laten schoonmaken. Eenmaal per twee jaar is ook goed.
 • Iedereen doet altijd X, maar jij wil liever Z.
 • In een documentaire wordt gesproken over de voordelen van 5G maar jij weet uit betrouwbare bron dat er grote gevaren aan kleven.

Je Innerlijke Autoriteit volgen

Het volgen van je Innerlijke Autoriteit is allereerst wat ik noem een levenskeuze. Het is de beslissing om Jezelf en je Innerlijke Wijsheid serieus te nemen.

Deze levenskeuze maakt het in concrete situaties een stukje gemakkelijker om je eigen mening te hebben en te gebruiken. Je bent dan bijvoorbeeld in staat om …

 • … de mening van een ander, ook die van een autoriteit, te vergelijken met wat je er zelf van vindt en vervolgens een afgewogen keuze te maken.
 • … eventuele consequenties die je liever niet hebt, te accepteren of ter discussie te stellen.
 • … zowel jezelf als de ander te respecteren, hoewel je het inhoudelijk oneens bent.

Deze levenskeuze wil niet zeggen dat het altijd gemakkelijk is of dat je je geen zorgen meer maakt over de consequenties van een afwijkende mening. Maar het maakt het je gemakkelijker omdat je Jezelf belangrijk hebt gemaakt, heel belangrijk!

Naar mijn mening wordt het in onze tijd steeds belangrijker om vanuit levenskeuzes te leven en kiezen. Immers, de wereld wordt steeds gekker en wat we accepteren en ‘gewoon’ vinden wordt ook steeds gekker. Het is dus belangrijk je innerlijke kompas te (leren) volgen.

Lees eventueel nog eens de aflevering van 5 september over Zelfvertrouwen en meer aan Jezelf vragen.

 

Ik wens je een week van een goed contact met je Innerlijke Autoriteit. Je kunt altijd nog doen wat er van je wordt gevraagd, maar je hebt in ieder geval ook Jezelf gehoord.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *