Deze week wil ik de tweede belangrijke kwaliteit in leidinggeven verder uitdiepen: mogelijk maken. Het gaat om alles wat iemand nodig heeft om iets te kunnen doen. En dat kan van alles zijn, zoals gereedschappen, bemoediging, informatie, een compliment of een beloning.
Iedere keer als je het woordje ‘leidinggeven’ leest kun je denken aan alle situaties waarin je invloed uitoefent op het gedrag van een ander.
En dat doe je de hele dag, van samen het huis opruimen tot invoegen op de snelweg. En wat te denken van een telefoontje waarin je een afspraak met iemand wilt veranderen of een afspraak maken op een voor jou gunstige tijd?
In al die situatie is er sprake van een vorm van leidinggeven.
Wat zijn je eigen ervaringen, wat werkt beter voor jou?
- Opbouwende kritiek op een helpende hand?
- Duidelijke instructie of het zelf uitzoeken?
- Een geldelijke beloning of een compliment?
- Samenwerken of wedijveren?
Waarschijnlijk kun je niet meteen een keuze maken omdat de keuze ook van de situatie afhangt. Als je een taak helemaal nog niet kent heb je wel behoefte aan instructie, maar soms weet je genoeg en wil je iets graag zelf ontdekken.
Soms heb je behoefte aan samenwerken en op een ander moment wil je je krachten wel eens meten met die van een ander.
Als je leidt, begeleid of helpt bepaalt de situatie en de persoonlijke voorkeuren van de mensen welke keuzes het beste werken.
Daarom vraagt leiden, begeleiden en hulpverlenen maatwerk voor de situatie.
Iedereen die meer dan één kind heeft opgevoed weet dat elk kind net weer een iets andere aanpak nodig heeft.
Als je in het leidinggeven iemand hebt geïnspireerd voor een bepaalde taak mag je ervan uitgaan dat hij of zij die ook wil uitvoeren. Bij het ‘mogelijk maken’ gaat het meer om de voorwaarden te vervullen waarmee je samen het doel bereikt.
Tips bij het ‘mogelijk maken’.
- Stilstaan bij wat die andere van je nodig heeft (een open deur, maar toch!)
- Zo nodig de andere vragen wat hij nodig heeft (nog een open deur.)
- Concrete voorstellen doen waarbij je checkt of de ander dat wil. Bijvoorbeeld ‘hoe zou je het vinden als…’ of ‘ik doe zelf altijd … zou dat voor jou ook handig zijn?’
- Heel goed luisteren naar reacties. Doet de ander van harte wat de bedoeling is?
- Geef en vraag feedback. Met feedback geef je de ander informatie over wat er in jou speelt. Veel mensen vinden dat een lastig onderwerp dus daar wil ik even verder bij stilstaan.
Feedback geven
Veel mensen vinden kritiek geven en ook kritiek ontvangen moeilijk omdat ze het persoonlijk nemen.
Goede feedback is wat dit Engelse woord letterlijk betekent: teruggeven, de ander laten weten hoe een reactie door jou wordt opgevat. Dat geeft die ander de gelegenheid om misverstanden uit de weg te ruimen of aanvullende informatie te geven.
Bijvoorbeeld: iemand komt regelmatig zijn afspraken met jou niet na. Je ervaart dat als negatief, die ander vindt een afspraak met jou niet belangrijk, jij bent niet belangrijk!
In plaats van je boosheid op te kroppen en in gedachten allerlei ruzieachtige scenario’s af te draaien, kun je de ander ook vertellen, feedback geven, wat je ervaart als die ander te laat is. Dat lucht op!
En dat geeft de ander de gelegenheid om in het vervolg op tijd te komen of uit te leggen waarom dat niet lukt. Je zou bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat een halfuurtje later afspreken wel werkt!
Tips voor feedback geven
- Beschrijf concreet het gedrag of de gebeurtenis die bij jou iets oproept.
- Hou het bij jezelf: niet ‘jij maakt mij…’ maar ‘als dat gebeurt denk ik, voel ik…’
- Check of je duidelijk bent geweest en vraagt om een reactie.
- Maak goede afspraken en bedank de ander tot slot dat je gehoor hebt gevonden.
Voor de ander iets mogelijk maken is een heel positieve daad en dat voelt ook zo. Na afloop voel je je goed. Vergelijk het maar met het gevoel als je een ander hebt laten aanmodderen. Niet fijn!
En het werkt: de ander voelt zich er ook goed bij en het versterkt de relatie. En relaties tussen mensen zijn het belangrijkste ingrediënt bij alles wat ze samen tot stand willen brengen.
Ik wens je een week waarin je veel mogelijk maakt. Ga er maar voor.
Groeten van Monique