Mediteren en bidden voor ‘gewone’ mensen

 

 

In dit blog vind je een paar maal het woord mediteren, maar pas vorige week gebruikte ik het woord bidden. Daar is een reden voor, maar niet echt een goede reden.  Vandaar dat ik in deze aflevering wil kijken naar deze twee zaken.

En, gezien de titel: bedenk dat ‘gewone’ niet mensen echt bestaan. Wij zijn allemaal, ieder mens op deze wereld, speciaal, bijzonder, begaafd en nog veel meer. Hier is een belangrijke aflevering die mede daarover gaat.

Naast ons praktische dagelijkse leven is er een innerlijk leven, waar we meer of minder vertrouwd mee zijn en waarvoor vaak te weinig tijd beschikbaar lijkt. 

Vandaag kijken we onder meer naar hoe mediteren en bidden je meer toegang tot die binnenkant geven.

Jouw dagelijkse geestelijke leven

  • Hoe beleef je jouw geestelijke leven? Welke rol speelt het niet-materiele in je leven?
  • Waaraan denk je bij ‘mediteren’? Ken je mensen die dat (ook) doen? Wat is de betekenis voor jou van een leven met of zonder meditatie?
  • Waaraan denk je bij ‘bidden’? Ken je mensen die dat (ook) doen? Wat is de betekenis voor jou van een leven met of zonder bidden?
  • Zou je willen leren om meer vanuit je innerlijke wijsheid te leven. Waarom?

Het kan zijn dat je bovenstaande vragen als lastig ervaart. Ze zijn nogal indringend en misschien proef je een ondertoon dat het belangrijk is om te mediteren en/of te bidden. En ja, ik denk dat inderdaad. Lees hieronder waarom.

Wat we geleerd hebben

Als je in een religieuze traditie bent opgegroeid heb je geleerd dat er ‘ergens’ een God is alles heeft geschapen. Als je de richtlijnen van de traditie volgt ben je een goed mens en zul je steeds meer leven vanuit ‘het goede’ en daarvoor wordt je later beloond, bijvoorbeeld met een mooi plekje in de hemel.

Een spirituele traditie lijkt anders dan een religieuze, meer vrij van religieuze dogma’s, maar ook in zo’n traditie zijn er nogal wat spelregels en voorwaarden voor succes, zeg maar.

En als je ‘niets gelooft’ heb je toch wel iets meegekregen, misschien van meer ‘aardse’ oorsprong. Bijvoorbeeld dat het belangrijk is om autoriteiten te gehoorzamen of dat wij mensen weinig macht hebben in het grotere geheel van onze wereld. Op een andere manier is dat hetzelfde als wat religieuze – en spirituele tradities aanreiken: je bent maar een klein deeltje van het grote geheel en niet zo machtig, maar als je je ‘goed’ gedraagt kan het toch nog goed met je gaan.

Vraagje: hoe vaak heb je in de eerste jaren van je leven te horen gekregen dat je oneindig groot en getalenteerd bent en dat je ‘lovable‘ bent?  En hoe vaak kreeg je te horen dat je de plank had misgeslagen?

Onze cultuur vormt in grote mate ons zelfbeeld: hoe we onszelf zien, waarderen en hoe we ons over onszelf voelen. 

Wat we niet hebben geleerd en waarom niet

Onze cultuur ‘vergeet’ ons te vertellen dat we in onszelf de verbinding hebben met Degene die ons heeft geschapen en dat die verbinding ons oneindig getalenteerd en machtig maakt. 

Daardoor leren we niet dat je alles in jezelf kunt vinden en dat geen enkele autoriteit ‘beter weet’ dan jouw innerlijke wijsheid.

En omdat we dit niet hebben geleerd weten we ook niet goed hoe we toegang kunnen krijgen tot dat potentieel. Je kunt niet op zoek gaan naar iets waarvan je niet weet dat het bestaat!

De reden waarom we niet veel meekrijgen over ons enorme potentieel is natuurlijk dat dit niet in het belang is van de machthebbers.

  • Hoe lang kun je macht uitoefenen over mensen die beseffen dat ze zelf heel veel macht, kracht en wijsheid bezitten?
  • Hoe kun je een (wereld)bevolking je wil opleggen als je ze leert hoe ze hun innerlijke wijsheid kunnen raadplegen en gebruiken?

Mediteren en bidden

Mediteren en bidden zijn twee vaardigheden waarmee we toegang krijgen tot onze innerlijke wijsheid, ons Hart & Ziel, onze Honey.

Mediteren is het eenvoudige proces van met je aandacht naar binnen gaan en contact maken met je innerlijke wijsheid.

Bidden gaat net zo. Bidden heeft nog een andere kant: door te bidden maak je gericht contact met datgene, Degene, die je heeft geschapen. Dat houdt in dat je het bestaan van een schepper erkent en die erkenning brengt je in contact met je Schepper.

In mijn ervaring is bidden krachtiger dan mediteren, vanwege die directe verbinding met de krachten van de Schepper: liefde, creativiteit en schoonheid.

Bidden vraagt een grote dosis vertrouwen en je moet een balans vinden van aan de ene kant het bewustzijn dat je een krachtig en getalenteerd mens bent, en aan de andere kant dat er iets groters en krachtigers is dat jou je leven heeft gegeven. Dat vraagt om nog een lastig talent: het vermogen om dankbaar te zijn.

Wat denk je?

  • Wat sprak je aan in het bovenstaan?
  • Heb je na dit verhaal een ander idee gekregen over mediteren en bidden in je leven?
  • Heb je vragen? Zo ja, stel ze in de mail en ik stuur je een persoonlijk antwoord.

Ik wens je een week van veel ‘naar binnen gaan’. Letterlijk is dat al geregeld, nu nog figuurlijk!

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via bliss@freedom.nl en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *