Magisch moment als inspiratie en bemoediging

Deze aflevering kun je gebruiken in combinatie met de vorige aflevering over moedig leven. We kunnen soms wel wat inspiratie of bemoediging gebruiken, want moedig leven is best veeleisend, zo nu en dan.

En het is belangrijk om te blijven onthouden dat je alles in jezelf hebt om moedig te kunnen leven. Magische momenten zijn een van je vele hulpbronnen.

Een magisch moment dat een leven lang meegaat

Een vrouw van in de vijftig vertelde het volgende verhaal.

Als meisje van een jaar of acht zat ze op school toen er een ’s zomers onweer losbarstte. Het werd pikdonker, de tl-lampen verspreidden een fel licht en je kon de angst van de kinderen voelen opbouwen.

Toen voelde ze een enorme rust over zich komen. Het was alsof ze werd opgetild en omhuld in een warme beschermende deken. In die ongekende rust en veiligheid wist ze een ding heel zeker: alles is goed, je bent veilig, altijd.

Toen de school uitging was zij het enige kind dat niet opgelucht naar de wachtende ouders rende. Ze voelde nog steeds die rust en bescherming. Gedurende haar hele leven kon ze altijd een beroep doen op dat veilige gevoel. Het was voldoende als ze aan die ervaring terugdacht, om zich rustig en veilig te weten.

Welk magisch moment had jij?

 • Waaraan doet dit verhaaltje je denken? Wat heb jij meegemaakt.
 • Wat ervaar je als je indringend naar het plaatje kijkt?
 • Wat is jouw dierbaarste herinnering waar je je gerust en veilig bij voelt.
 • Wat betekent die ervaring in jouw leven? Heb je er steun aan?

Ik wil magische momenten een nieuwe plaats geven. Een ereplaats! Hier zijn een paar dingen die ik over magische momenten wil melden, hoewel er veel meer over valt te zeggen.

Magische momenten …

 • Je kunt ze niet met je denken begrijpen of uitleggen.
 • Ze stijgen uit boven de dagelijkse beslommeringen en de gewone zintuiglijke ervaringen.
 • Ze worden vaak bovennatuurlijk genoemd en als tovenarij beschouwd. Of als iets van zogenaamde primitieve beschavingen.
 • En we praten er niet altijd over omdat we er geen weg mee weten of omdat ‘anderen‘ het misschien niet zo weten te waarderen.
 • En niet iedereen kent of erkent magische momenten in zijn leven.

Magische momenten zijn er altijd, elke dag. Je hoeft maar even de intentie te hebben om de magie, het overstijgende, te zien van daagse dingen.

Bijvoorbeeld een zonsopgang of zonsondergang, de eerste winterakonietjes in de tuin, de koolmeesjes die ondersteboven hangend een snoer pinda’s leegeten. Eigenlijk verwijst alles van de natuur naar het magische van ons bestaan. En wij mensen horen ook bij de natuur!

In een magisch moment word je als het ware even aangetikt door het grotere geheel waarin onze kleine ik zeg maar ronddobbert.

Ons kleine ik snapt daar niet zoveel van, maar ons hart des te meer. Ons hart herkent de Honey van het leven, de wijsheid en schoonheid van de bron waaruit alles ontstaat.

Wij herkennen de Honey door de onuitwisbare indruk van ‘dit is waarheid’ van een magisch moment. Zo lastig te begrijpen en zo vol van schoonheid, creativiteit en vrede. 

De ondersteuning van magische momenten

Een magisch moment valt niet zo goed uit te leggen maar dat hoeft ook niet. Het gaat om de ervaring, die je automatisch in een andere sfeer brengt, die je even uit je getob haalt, die je laat zien dat er de wereld en het leven groter is dan je eigen gedoetje. Die ervaring kun je gebruiken!

Ga er maar even voor zitten

 • Ontspan je door rustig diep te ademen en geeft er je volle aandacht aan.
 • Denk terug aan een magisch moment dat je had of aan een andere intense ervaring van vrede en geborgenheid.
 • Stap nu met je aandacht helemaal in die ervaring. Je bent er helemaal met al je zintuigen en aandacht. Neem er de tijd voor en geniet ervan.
 • En nu het inspiratie gedeelte: Hoe ga je deze ervaring gebruiken bij iets dat je sterk bezighoudt?
   • Zie het in gedachten voor je.
   • Ervaar hoe het voelt, wat het voor je doet.
   • Hoor reacties van jezelf en anderen, wat wordt er gezegd?
   • Ga door tot je precies hebt gecreëerd wat je wilt.
 • Rond af met een krachtig ‘zo zal het zijn, YES!’

Voor liefhebbers van een goed boek over magische momenten: kijk eens of Het Numineuze van Tjeu van den Berk iets voor je is.

 

Ik wens je dat je dagelijks minstens een magisch moment ‘onderschept’ en dat je misschien ook eens zo’n hele diepe ervaring mag meemaken.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via bliss@freedom.nl en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *