Liefde Zijn

Bij het woord ‘liefde’ denken we vaak aan lieve dingen doen zoals iemand vriendelijk benaderen, iemand het voordeel van de twijfel gunnen, een bloemetje meebrengen of een kaartje sturen aan iemand die ziek is.

En soms kun je ook uit liefde iets weigeren, bijvoorbeeld een glas wijn aan iemand die nog moet rijden, niet meelachen om een discriminerende grap of een leuke uitnodiging afslaan omdat je het al te druk hebt.

Liefde is echter meer dan dingen doen, want wij zijn menselijke wezens en niet zozeer doeners.

Maar wat is dan het verschil tussen liefde zijn en liefdevol doen? Hoe kun je in hemelsnaam liefde zijn?

Eigen ervaringen

  • Neem eens een persoon in gedachten waar je veel van houdt. Zie het gezicht voor je, de ogen, wat hij of zij voor je betekent en check dan eens hoe je je voelt en vooral ook waar je dat in je lichaam voelt.
  • Neem nu dezelfde persoon in gedachten terwijl hij of zij irritant gedrag vertoont. Hoe voelt dat, wat verandert er?
  • Blijf dan met je aandacht bij dat irritante gedrag, haal een paar maal diep adem en glimlach. Wat verandert er?

Is het mogelijk om te kiezen om liefdevol te zijn, ongeacht wat er om je heen gebeurt?

Als je liefde bent, ervaar je heelheid, schoonheid en verbondenheid. Eigenlijk is er dan geen verschil tussen jezelf, de ander en je omgeving.

Als je liefde bent neem je waar vanuit je hart, zonder te oordelen.

Als je liefde bent staan al je menselijke mogelijkheden tot je beschikking. Ga er maar vanuit dat het er veel meer zijn dan je denkt!

Jezelf in een staat van Liefde brengen

Het is heel eenvoudig om jezelf in een staat van liefde te brengen: adem diep en glimlach. Maar dat betekent niet dat het gemakkelijk is! Hoe kan dat?

Wat ons verhindert om in een staat van liefde te leven, is onze conditionering, onze gewoonte, om vanuit ons hoofd in plaats van uit ons hart te leven. Alle afleveringen van dit blog gaan daarover, op de een of andere manier.

Misschien is de aflevering over vergeven wel de belangrijkste van het hele blog. Als je meer vanuit liefde wilt leven, raad ik je aan om vaak naar die aflevering te gaan.

Het belangrijkste om te weten is …

  • Dat je beseft dat het een innerlijk proces is, in plaats van de andere te excuseren voor wat hij of zij je heeft ‘aangedaan’ .
  • Dat je dit innerlijk proces als een manier van leven gaat beschouwen en gebruiken: je loopt namelijk steeds weer aan tegen de gevolgen van de gewoonte om vanuit angst en oordelen te leven.
  • Dat je voor dit werk een intentie maakt, een doel met een bedoeling, vanuit je hart.
  • Dat je je vorderingen in een schrift bijhoudt en dit werk eventueel samen met een maatje doet.

En het is bijna Pasen, het feest van vernieuwing, nieuwe kansen en een nieuwe start. Ik wens je een liefdevol Paasweekend. 

Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *