Leren en open staan voor iets nieuws

leren

Misschien herinner je je nog de tijd dat je pas naar school ging en je zo tussen de vijf en zeven jaar oud was. Of je hebt kinderen of kleinkinderen van die leeftijd. Weet je nog hoe leuk het was om iets nieuws te ontdekken?

Als ik aan die tijd terugdenk herinner ik me vooral dat elke dag een ontdekkingstocht was. Samen met mijn broertje Bas verkende ik de buurt, het bos en op zondag de zolder van oma. We waren leergierig en stelde onze ouders meer vragen dan dat ze tijd hadden om te beantwoorden. Maar mijn vader bleek een geboren leraar. Als we gingen wandelen haalde hij bijvoorbeeld een suikerbiet uit de akker, sneed er met zijn zakmes een plak af en liet het ons proeven terwijl hij iets vertelde over hoe ze groeien.

Ik herinner me bijvoorbeeld ook nog hoe hij mij uitlegde wat ’eigendom’ betekent. Hij was in de gang zeil aan het leggen en ik herkende dat als het zeil van het vorige huis. Dat klopt zei hij want het was ons eigendom, we mogen het houden. Als ik terugkijk ben ik heel dankbaar dat hij er plezier in had om ons van alles te leren en ons te stimuleren om veel boeken te lezen uit de bibliotheek. Aan die gewoonte heb ik veel te danken!

Wat herinner jij je? Hoe ging dat, nieuwe dingen leren? En hoe vaak gebeurde dat? Als je zo terugkijkt, wat is de waarde ervan in je leven?

vernieuwen-en-leren

Nieuwe dingen ontdekken houdt je jong van geest en hersenen

Hoe lang is het geleden dat je iets nieuws hebt geleerd? En dan bedoel ik niet dingen als een nieuw cake recept ontdekken of een andere weg naar je werk, maar iets dat je leven echt veranderde.

Een van de belangrijkste ontdekkingen in mijn leven is geweest dat ik ontdekte dat je kunt leren je intuïtie te gebruiken. De manier waarop ik het heb geleerd was via een cursus alfa training, een methode die er nog steeds is. Wat was het een enorme verrassing om te ontdekken dat ik instaat was iets over iemand te weten die ik niet kende en die ook niet in dezelfde ruimte was als ik!

Uit diverse soorten onderzoek is gebleken dat je tot op hoge leeftijd kunt blijven leren en dat leren bevordert dat je hersenen gezond blijven. Zo ken ik meerdere (hoog) bejaarden die zich dagelijks bezighouden met de nieuwe plasmatechnologie van Keshe en ze zijn minstens even ‘wakker’ als menig jongere.  En weet je wat, het zijn allemaal vrouwen!

Hier is een kleine test om te ontdekken hoe open je bent voor iets nieuws.

druppel of water?

Geef aan met ja of nee of je het eens bent met de volgende uitspraken.

 • Alles wat er bestaat komt uit één bron.
 • Alles wat er bestaat is onderling verbonden.
 • In een druppel zeewater zit de hele oceaan.
 • De snelheid van het licht is eigenlijk best traag in verhouding tot wat er mogelijk is.
 • Je bewustzijn bepaalt in grote mate hoe je leven loopt.
 • Je kunt leren om je eigen pijnbestrijding te maken.
 • Hoezeer de wereld ook een puinhoop is, er komen betere tijden.
 • Iedere mens is even belangrijk als het gaat om een vredige toekomst.
 • Gedachten zijn krachten.

Ik zeg ‘ja’ bij alle uitspraken. En jij? Als je vaak nee zegt kun je waarschijnlijk nog van alles te ontdekken over hoe onze wereld in elkaar zit. Wetenschap heeft de laatste 25 jaar de bovenstaande dingen ontdekt en daarmee ons wereldbeeld uitgedaagd!

Oefening om je geest te verruimen

Neem een situatie in gedachten waar je wel eens anders naar zou willen kijken, om uit te zoeken of een andere kijk je andere mogelijkheden geeft. Neem een situatie die echt belangrijk voor je is.

 • Kies een van de bovenstaande uitspraken om mee te werken, bijvoorbeeld ‘er komen betere tijden’ of ‘gedachten zijn krachten’.
 • Zet dan de bestaande situatie in gedachten voor je op een stoel of tafel. Bekijk de situatie goed zodat je weer weet wat die situatie met je leven doet.
 • Neem dan de uitspraak die je hebt gekozen en pas die toe op deze situatie. Bijvoorbeeld: hoe zou een betere tijd er uitzien voor deze situatie? En wat zou dat voor je leven betekenen, voor je mogelijkheden, voor jezelf vertrouwen, voor je geloof in je talenten?
 • Ander voorbeeld: gedachten zijn krachten. Maak van de kracht van je verbeelding gebruik om een gewenste verandering naast de bestaande situatie te zetten. Stel dat dit werkelijkheid zou zijn, wat zou dat voor je leven betekenen, voor je zelfvertrouwen et cetera.
 • Zie je hoe de keuze om anders te kijken tot andere mogelijkheden leidt, in ieder geval in je gedachten? En je weet als je het eenmaal voor je ziet is het mogelijk om een plan te maken en het te realiseren. Dit blog geeft talloze mogelijkheden om dat te doen, vaak onder de noemer: in je kracht stappen.

Je bent echt nooit te oud om te leren en op de bovenstaande manier leren is gratis, te doen in je eigen tijd en tempo en succesvol zolang je er moeite voor doet in het vertrouwen dat gaat werken voor je.

Je kunt jezelf inderdaad een nieuwe gewoonte van denken leren. Ga je daarvoor kiezen? Ik hoop het van harte!

Privéles_hartslag

Het afgelopen weekend heb ik een eerste workshop gehouden voor mensen die iets meer willen weten over de plasmatechnologie van Keshe en die er vooral ook praktisch mee aan de slag willen. Het was een geanimeerde zondagmiddag waarin de deelnemers een eigen pain pad , ademrietje en pain pen konden maken. En uiteraard mee naar huis nemen!

Op de pagina ‘Keshe’ kun je het materiaal en het programma van die introductie downloaden. Als je belangstelling hebt om ook aan zo’n workshop deel te nemen, laat me dat dan weten via de Contact pagina. En misschien wil je wel gastheer of gastvrouw zijn voor een workshop bij je thuis. Laat het maar weten.

Ik wens jullie een geestverruimende week!

Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *