Je kent wel het gevoel als iemand vanuit goede bedoelingen probeert je te helpen, maar daarbij de plank helemaal misslaat. Een beetje afhankelijk van je temperament kun je daar je vreselijk aan ergeren of teleurgesteld over zijn. In ieder geval zullen die goede bedoelingen niet echt vruchtdragen. En dat is toch wel waar je met leidinggeven op uit bent: een succesvol resultaat!
In dit laatste deel van het drieluik over leidinggeven gaat het over de ander, of jezelf, te ondersteunen bij het realiseren van een doel. In de vorige fase over ‘mogelijk maken’ ging het over zorgen dat iemand de taak kan uitvoeren. Bij ondersteunen gaat het er vooral om de helpende hand te bieden bij hobbels en bobbels op de weg naar het doel.
Wat zou jij doen?
- Een enthousiaste beginneling is ontmoedigd door tegenslag en twijfelt of hij de taak nog wel kan uitvoeren.
- Een ervaren iemand wil het bijltje erbij neer te gooien terwijl de klus nog niet geklaard is.
Je kunt kiezen uit verschillende benaderingen:
- Een advies geven.
- De andere bemoedigen: je kunt het wel!
- Vragen naar wat er mis is.
- Praktische hulp aanbieden.
- Bedenken wat jij zou doen en dat aan de ander vertellen.
Waarschijnlijk kies je voor de twee situaties een mix van de verschillende mogelijkheden en misschien bedenk je zelf nog wel iets anders.
Leidinggeven vraagt, net als al het andere mensenwerk zoals opvoeden en samenwerken, om maatwerk. Standaarden en spelregels kunnen hooguit inspiratiebronnen zijn. Je moet echt kijken naar wat er nodig is in deze situatie met deze betrokken(en).
Ook even aan jezelf denken
Alles wat in deze aflevering staat kun je ook voor jezelf gebruiken. Misschien wil je een actuele situatie waar je zelf wel wat hulp bij kunt gebruiken, in gedachten houden terwijl je leest. En ik raad je aan om na afloop deze aflevering helemaal toe te passen op jouw eigen vraag of situatie.
Stappen in maatwerk maken
- Als eerste stem je af op de ander en de situatie met de intentie om er achter te komen wat er speelt en wat er mogelijk nodig is. Afstemmen op een ander vraagt dat je je eigen behoeften, ideeën en sores even terzijde schuift. Daarom is leidinggeven een dienend beroep!
- Daarna maak je aansluiting met de ander.
- Zolang je deze aansluiting hebt kun je de ander ondersteunen, opvoeden of adviseren, kortom de leidinggeven! Als je de aansluiting kwijtraakt, de ander is bijvoorbeeld niet geïnteresseerd of het niet met je eens, maak je eerst weer aansluiting.
- De afronding van de ondersteuning. De ander kan weer zelfstandig verder en hij of zij weet dat je beschikbaar bent als het nodig is.
Bij de ander aansluiten vraagt dat je je eigen behoeften, ideeën en sores even terzijde schuift. Daarom is leidinggeven (en bijvoorbeeld opvoeden, hulpverlenen of adviseren) een dienend beroep! Soms is dat lastig omdat je zelf ook van alles nodig hebt. Daarom is het belangrijk de intentie te hebben om de ander te ondersteunen.
Tips voor afstemmen en aansluiting maken en houden
- Als eerste en nogmaals: de intentie maken.
- Kruip in de huid van de ander en stel je voor hoe het is om in die situatie te zijn.
- Laat blijken dat je begrijpt hoe het met de ander is; check of je het goed inschat. Zeg bijvoorbeeld ‘Het lijkt alsof het allemaal tegenzit, klopt dat?’ of ‘Zullen we even samen hardop denken?’ of ‘ Klopt het dat je…. ?’
- Als je de aansluiting kwijtraakt merk je dat bijvoorbeeld doordat de andere komt met ‘ja, maar… ‘ of zich met een smoes uit de voeten maakt. In zo’n situatie is je gevoel ook een mooie informatiebron; blijft dus steeds checken hoe de situatie voelt.
- Blijft er steeds alert op dat ondersteunen alleen werkt zolang je aansluiting hebt. Herstel dus steeds de aansluiting voordat je weer verdergaat met de taak.
- Tot slot een open deur: je kunt altijd een open vraag stellen als je niet weet wat de ander nodig heeft. Open vragen zijn ‘wat …?’ en ‘hoe …? Dit soort vragen nodigde de ander uit met zijn eigen verhaal te komen’.
Ik wens jou een week vol van aansluiting, ondersteuning en leidinggeven.
Het onderwerp voor volgende week is het leidinggeven aan je eigen leven, aan jezelf. Dan kijken we hoe het voorgaande voor jezelf kan werken.
Groeten van Monique