Leiding geven aan Jezelf: ondersteunen

 

De vorige twee keren hebben we gekeken naar hoe je leiding kunt geven aan Jezelf, je leven. Het ging over het vinden van inspiratie en ervoor zorgen dat die inspiratie tot bloei kan komen. In deze laatste aflevering van het drieluik kijken we naar hoe je jezelf kunt ondersteunen tijdens het waarmaken van je inspiratie.

Vraagje

 • Waar denk jij aan bij het woord ‘ondersteunen’?
 • Welke associaties heb je bij dat woord, welke beelden?
 • En welk gevoel komt er in je op bij het idee dat je ondersteuning nodig hebt?

Nou ben ik iemand die graag alles zelf doet, zoveel mogelijk dan en het idee dat ik ondersteuning nodig hebt vind ik niet echt aantrekkelijk! Het voelt soms een beetje als een brevet van onvermogen.

Maar eigenlijk zegt het woord precies waarover het hier gaat: ergens een steun onder zetten zoals een steiger in de bouw. De steun maakt het mogelijk om een bouwsel tot een goed einde te brengen. En dat is waar het hier om gaat: je bouwsel tot een goed eind brengen.

Jezelf ondersteunen bij het uitvoeren van plannen en inspiratie is hetzelfde als zorgen dat je succesvol bent. Je zorgt er eenvoudig voor dat je alles doet wat er nodig is om de eindstreep te halen.

Hoe weet je dat je ondersteuning nodig hebt van jezelf?

Hier zijn een aantal signalen die ik voor mezelf altijd in de gaten houd:

 • Ineens lijkt het wel alsof ik te weinig tijd heb voor wat ik moet doen om de eindstreep te bereiken.
 • Ik betrap mezelf op gedachten van twijfel en gebrek aan zelfvertrouwen, zoals ‘ik weet niet of het mij wel lukt’ en ‘is dit wel allemaal wel de moeite waard?’
 • Ik betrap mezelf erop dat ik redenen bedenk waarom ik bij nader inzien het project toch niet zo belangrijk vindt.
 • Ik merk dat ik gevoelig ben voor negatieve kritiek uit mijn omgeving, zoals ‘ik begrijp niet waarom je dat zo belangrijk vind’.

Jezelf ondersteunen is maatwerk.

In deze fase van leidinggeven aan Jezelf heb je vaak te maken met allerlei persoonlijke eigenaardigheden en valkuilen.

Je bent immers met iets nieuws bezig en dat roept emoties op die horen bij het aangaan van nieuwe dingen: angsten, twijfels, afleiding en het bagatelliseren van de oorspronkelijke inspiratie.

Daarom is het zo belangrijk dat je inspiratie uit je hart komt. Daarom ook is het zo belangrijk dat je een hele krachtige intentie hebt aan het begin van iets nieuws. Dat geeft je de energie, de drive, om op moeilijke momenten door te gaan.

Als je Jezelf wilt ondersteunen in deze fase, is het belangrijk om jezelf de juiste vragen te stellen. De juiste vragen zijn altijd open vragen die met ‘hoe’ of ‘wat’ beginnen.

En de kwaliteit van je antwoorden is afhankelijk van de bron waaruit ze komen: je hoofd of je hart. Je wilt altijd dat ze uit je hart komen omdat dit de antwoorden zijn waar mee je echt ver mee komt.

Ga er maar eens rustig voor zitten

 • Neem de tijd om een goede vraag te formuleren en schrijf hem op.
 • Kijk nu naar de formulering van je vraag om te zien of die precies uitdrukt wat je bedoelt. Pas de vraag zo nodig aan.
 • Ga met je aandacht naar binnen, naar je hart en stel daar je vraag. Heb de intentie om rustig af te wachten wat het antwoord van je hart is.
 • Noteerde het antwoord, haal tweemaal ontspannen en diep adem en vraag aan je hart of er nog meer is. Wachten weer rustig op een reactie van je hart.
 • Met de antwoorden van je hart kun je Jezelf verder helpen.

Deze bovenstaande aanpak is ongelofelijk belangrijk: het geeft je de mogelijkheid om over grenzen heen te stappen zoals angst en twijfel. Je kunt er oude gedragspatronen mee veranderen en dat is Jezelf ontwikkelen, leren, groeien!

 

Als je nu weer kijkt naar het woord ondersteunen, kun je dan zien dat het een belangrijke vaardigheid in je leven is?

Het geeft je de mogelijkheid om over je eigen grenzen heen te stappen en je nieuwe dingen eigen te maken. En zoals gezegd: de kwaliteit van alles wordt bepaald door de bron van inspiratie en de beste kwaliteit komt uit je hart.

Ik wens je een week waarin je je door jezelf gesteund voelt.

Groeten van Monique

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *