Leiding geven aan Jezelf: mogelijk maken

Deze week kijken we naar hoe jij het mogelijk kunt maken om je inspiratie in de praktijk te brengen. Daarbij kijk je vooral naar wat je nodig hebt om dat te doen en maak je er een plan voor.

Vergelijk het maar met een beeld uit de natuur: het kiemen van bonen zoals hierboven in de afbeelding. Er zijn bij het kiemen van bonen een aantal spelregels en die kunnen we gemakkelijk vertalen naar onszelf.

 • Zie de boon maar als een bepaalde inspiratie. Om te ontkiemen heeft ze water nodig en een bepaalde omgevingstemperatuur.
 • Zo gauw de eerste blaadjes verschijnen is er ook daglicht en voeding nodig, want het pakketje energie uit de boon is dan wel opgebruikt. De voeding haalt zij uit de grond waarin zij staat en de zon voedt het jonge plantje met licht, energie.
 • Naarmate het plantje sterker groeit is er meer behoefte aan water, voeding en energie.
 • En naarmate het plantje sterker wordt is het wat minder kwetsbaar voor de omgevingstemperatuur en wind.

Nu jij

 • Welke inspiratie wil jij laten ontkiemen?
 • Welk ‘water’ en ‘omgevingstemperatuur’ is daarvoor nodig? Je kunt bijvoorbeeld denken aan zelfvertrouwen (water) en iemand om af en toe je ervaringen aan te vertellen (aangename sfeer, omgeving).
 • Welke voeding heb je misschien van buitenaf nodig? Denk bijvoorbeeld aan informatie, kennis.
 • En waar haal je de energie vandaan om door te gaan met het vormgeven van je inspiratie? Heb je behoefte aan af en toe ontspannen, iets anders doen, tijd?
 • Hoe zorg je dat je succes onvermijdelijk is? We hebben het hier over een sterk plan en zelfvertrouwen! Misschien kun je daar nog wat extra van gebruiken. Hoe ga je daar voor zorgen?

Top drie van de belangrijkste voorwaarden voor het jezelf mogelijk te maken om je inspiratie vorm te geven

 • Een krachtige intentie om het te doen en sterke toewijding aan de uitvoering. Deze twee samen geven je het gevoel van YES!
 • De omstandigheden creëren waaronder succes onvermijdelijk wordt. Als je wilt afvallen bijvoorbeeld, bevat je koelkast alleen gezonde producten en als je een boek wilt schrijven heb je daarvoor tijd in je agenda gepland.
 • Een strategie voor moeilijk momenten. Die strategie hangt af van het soort inspiratie. Als je wilt afvallen bijvoorbeeld, spreek je met jezelf af om op zwakke momenten twee keer de trap op en af te lopen in plaats van de koekjestrommel te bezoeken. Die trommel is trouwens leeg als je je succes onvermijdelijk maakt.

Belangrijkste valkuilen

Hoewel het niet slim is om je aandacht te richten op negatieve zaken, is het wel handig om jezelf goed voor te bereiden op succes. Daarbij kan ook horen dat je met wat zelfkennis al ziet aankomen wat je valkuilen zijn. Hier is een top drie:

 1. Denken dat het wel vanzelf zal gaan omdat je iets heel graag wilt bereiken, waardoor je geen plan maakt.
 2. Negatieve gedachtepatronen zoals angsten, twijfels en verleidingen die je zelfvertrouwen ondermijnen.
 3. Toegeven aan sociale druk waardoor je inspiratie vormgeven een te lage prioriteit krijgt.

Om succesvol te zijn met iets nieuws, is het altijd nodig dat je een plan maakt. Dat plan kan het beste voor het grootste deel bestaan uit emotionele zaken.

Denk daarbij aan zelfvertrouwen, iemand die je steunt en een levendige voorstelling van je eindresultaat.

Werken met levendige voorstellingen

Wij hebben het hier over de vaardigheid van visualiseren. Dat is het vermogen om in gedachten het succes al mee te maken.

Voor sommige mensen betekent dit dat ze letterlijk plaatjes in hun hoofd zien. Andere mensen hebben meer een gevoel erbij en voor sommige spelen ook klanken en melodieën een rol. En soms kun je iets ruiken of proeven in gedachten, echt waar!

Het ene is niet beter dan het ander, elk mens zit uniek in elkaar. Waar het om gaat is dat je je inspiratie ervaart in het nu, het is al gerealiseerd.

Daarbij kun je jezelf bijvoorbeeld afvragen

 • Hoe ziet het er precies uit, welke details zie ik?
 • Hoe voelt dit succes?
 • Wat ervaar ik als ik het aanraak of proef?
 • Wat hoor ik mensen in mijn omgeving zeggen?

Waar het om gaat is dat je de eindsituatie, je succes, in geuren en kleuren ervaart. Je bent als het ware de hoofdrolspeler, regisseur en producent van de film over je succes. Hoe heet je film?

 

Veel creativiteit, en dus geluk en succes, gaat verloren omdat we vaste gewoontes hebben die ons in vertrouwde patronen houden.

Leidinggeven aan jezelf betekent dan dat je Jezelf als het ware toespreekt en zegt ‘dit is wat ik wil en zo ga ik zorgen dat ik het creëer!’

Doe het maar eens met iets wat belangrijk voor je is en zeg het hardop, terwijl je zelf in de spiegel aankijkt. Krachtig, nietwaar?

Ik wens jou een week van groot leiderschap met Jezelf. Het kan even wennen zijn om dat te doen en misschien zelfs wennen aan de prachtige resultaten die je daarmee bereikt. Maar, het is de moeite waard!

Groeten van Monique

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.