Leiding geven aan Jezelf: inspireren

Het onderwerp voor deze week is zoals beloofd het leidinggeven aan je eigen leven. Vandaag gaan we uitzoeken hoe jij Jezelf * kunt inspireren, want inspireren is het fundament van leidinggeven.

Waar aan denk jij?

Kijk eens naar de woorden hierboven waarvan je er sommigen vast wel herkent, ook al is het in het Engels. Bijvoorbeeld: leef, glimlach, aanwezig zijn, volhouden, respect, uitdagingen, leren, lachen, en stralen.

Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Wat geeft mij het gevoel dat ik leef?
  • Wat maakt dat ik glimlach?
  • Waarvoor heb ik diep respect?
  • Waar kom ik mijn bed voor uit, wat brengt mij in beweging?
  • Ben ik er klaar voor om nieuwe inspiratie te krijgen?

Jezelf inspireren gaat over wat je hart heeft

Dit hele blog gaat natuurlijk over ontdekken van wat je hart heeft en daar vanuit leven. Dat is de honing volgen! Als je de honing volgt komt ’the money’ ook wel, echt waar!

  • Ik kende een vrouw, laten we haar Anna noemen, die haar leven lang gezorgd had voor haar gezin, de familie, buren en ieder ander die haar ook nodig had. Ze had een vol en rijk leven gehad, maar dit was veranderd. De kinderen waren het huis uit, haar partner overleden en haar lichaam was niet zo vitaal meer als vroeger. Ze ging een beetje kwakkelen en vroeg zich af wat ze nu met de rest van haar leven wilde. Ze hoorde zichzelf die vraag hardop stellen, nou dan is het natuurlijk wel een belangrijke vraag!
  • De volgende dag hoorden ze ‘Yellow Submarine’ van de Beatles en ze dacht ‘onderzeeërs zijn toch niet geel’. En meteen daar achteraan dacht ze ’maar natuurlijk wel als je ze geel schildert!’ en die gedachte riep iets in haar wakker. Als je onderzeeboten geel kunt schilderen kun je je leven natuurlijk ook een andere kleur geven.
  • Anna was geïnspireerd! Ze had zichzelf een vraag gesteld en een antwoord gekregen en dat antwoord was voldoende om een nieuw leven te creëren, waarin ze tot nu toe ongebruikte talenten ontdekte en ging gebruiken.

Nu jij weer

  • Waarvoor wil jij wel inspiratie?
  • En hoe graag wil je dat?

Gebruik een van de onderstaande manieren om jezelf inspiratie te geven.

SCHRIJFOEFENING

Ga zitten met een vel papier en schrijf daarboven bijvoorbeeld: ‘inspiratie voor meer ontspanning’. Noteer daarna alles wat je invalt over meer ontspanning in je leven. Noteer ook dingen die je als negatief zou beoordelen. Ga net zo lang door tot je niets nieuws meer opschrijft. Leg het papieren weg en kijk er een paar uur later nog een keer naar en noteer eventueel meer dingen. De dingen die je opvallen zijn de dingen waaruit je kunt kiezen voor inspiratie!

FOTOALBUM

Blader eens een tijdje in oude fotoalbums en kijk welke herinneringen aan vroeger een inspiratie kunnen zijn voor nu. Bijvoorbeeld een foto waarop je stralend lacht, terwijl er op dit moment in je leven weinig te lachen valt. Het gaat een beetje om het vinden van een contrast met je huidige leven dat je opvalt en aanspreekt.

INTERVIEW

Vraag aan minstens vier mensen in jouw omgeving wat ze aantrekkelijk, positief of uitnodigend aan jou vinden. Waar zijn ze eventueel ‘jaloers‘ op? Vraag wat hen inspireert in jou. Het gaat erom dat je andere kanten van jezelf (her)ontdekt die anderen zo gemakkelijk zien en die jij bent vergeten.

De kwaliteit van je inspiratie is het fundament voor leidinggeven aan je leven.

Dus: sta open voor ’grootste inspiratie’ want daarmee bepaal je de kwaliteit van je leven. Je kunt nou eenmaal geen villa bouwen op een fundament van 10 m²!

Het grappige van inspiratie is dat je er aan de ene kant voor moet ’werken’ en er aan de andere kant ervoor openstaan. En dat is voorwaarde voor creativiteit: een balans tussen actief zijn en ontvangen.

Ik wens je een geïnspireerde week waarin je Jezelf * verrast!

Groeten van Monique

* Jezelf met een hoofdletter, is wie je van binnen bent, je kern, je essentie, je hart & ziel, je eigenheid.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *