Lef tonen

Deze aflevering gaat over lef tonen. Dat is iets wat we allemaal kennen, of op zijn minst de situaties die erom vragen.

Waarom zou je lef tonen? Wanneer wel en wanneer niet? En wat als dat om moed vraagt? Of om offers? En wat als je het nalaat terwijl je eigenlijk …

Hoe zit het met jou en lef hebben?

 • Ben jij iemand met lef? Hoezo wel of niet?
 • Wat zijn je ervaringen met lef tonen?
 • En wat weet je over gebrek aan lef? Hoe pakt dat meestal uit?
 • Wat denk je dat er nodig is om lef te tonen in moeilijke situaties?

Als je een beetje bent zoals ik heb je veel bewondering voor mensen die lef tonen. Denk bijvoorbeeld aan de grote namen als Moeder Teresa en Martin Luther King. Dat zijn pas rolmodellen!

Maar ik denk ook aan ‘gewone’ mensen die lef hebben om zichzelf of hun leven te veranderen, ondanks dat ze het moeilijk vinden, angst hebben of dat het ze een vriendschap kan kosten. In mijn werk heb ik dat vaak mogen zien. Mooi!

Lef hebben, wat is dat eigenlijk?

Lef tonen noemen we ook wel ‘het hart hebben’. Je doet dan wat je hart je ingeeft. Het speelt vaak in situaties waar je eigenlijk …  Dan heb je lef nodig!

Het woordje ‘eigenlijk’ haal ik wel vaker aan: het wijst naar iets dat ons niet gemakkelijk afgaat maar waar we van weten dat het de betere keuze zou zijn. En het woordje ‘zou’ gaat natuurlijk over onze angst om verlies te lijden als we ‘het hart zouden hebben’. 

 • Heb je achteraf wel eens spijt gehad dat je het lef niet had voor iets?
 • Heb je ooit de moed opgebracht om iets te doen waar je erg tegenop zag? Hoe voelde dat?

Meestal vallen we onszelf tegen als we ergens het lef niet voor opbrengen. 

Hier is een link naar meerdere afleveringen over kiezen. Vandaag wil ik een link leggen naar de situatie in de wereld anno de herfst van 2020. Hier komt het.

De wereld anno herfst 2020

Je kunt op verschillende manieren kijken naar wat er gaande is in onze wereld. Je kunt ook kiezen om niet te kijken, maar de vraag is of dat je voordeel is. Kennis is macht, nietwaar?

Hoe je er ook naar kijkt: onze wereld zit in een beslissende fase als het gaat over onze toekomst. Er zijn situaties aan het ontstaan die om een keuze vragen. Die keuzes zijn voor iedereen en niet-kiezen is ook kiezen.

Zoals ik het zie zijn we niet zo best voorbereid op wat er allemaal over ons heen komt. We zijn met zijn allen verslaafd geraakt aan je comfortabel voelen. We verwachten dat er door de overheid voor ons wordt gezorgd. En dan hebben we ons ook vaak tegen van alles verzekerd. Dat moet toch genoeg zijn, nietwaar?

Zoals ik het begrijp hangt onze toekomst echter af van hoeveel lef we met elkaar durven tonen om de toekomst voor onze kinderen en hun kinderen veilig te stellen. Zonder die lef zal er geen veiligheid meer zijn.

De toekomst die we willen, maken we zelf of hij komt er niet

Onze keuzes bepalen onze toekomst, echt waar! NIET wat ‘de overheid’ wil bepaalt dat, MAAR waar wij wel en niet mee instemmen.

Ik wil een toekomst waarin ik vrij ben om zelf mijn leven in te richten, zo lang ik anderen daarmee niet schaad. Ik wil bijvoorbeeld zelf kunnen kiezen welke vorm van gezondheidszorg ik wil hebben en ik wil wat mijn hart me ingeeft kunnen en durven realiseren. Ik wil nog veel meer, maar het gaat nu even om het idee.

Als ik dat allemaal wil is het nodig dat ik het lef heb om nee te zeggen tegen alles dat die wensen onmogelijk maakt.

Ik bescherm mijzelf daarom tegen de blootstelling aan electrosmog en 5G, ik weiger mee te werken aan maatregelen die mijn vrijheid aantasten (mondmaskers, gezondheidschecks etc) en ik besteed – zo nodig mijn laatste – geld aan producten die mijn gezondheid op peil houden en verbeteren. 

Eigen verantwoordelijkheid

Mijn leven nu en mijn toekomst zijn mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik wil de juiste keuzes maken. Daarom informeer ik mezelf met de beste informatie mogelijk, zodat ik de beste keuzes kan maken die mijn innerlijke wijsheid me aanreiken. En ja, ik wil het lef blijven tonen om te volgen wat ik weet, mijn Honey.

Ik kan en wil niet bepalen wat voor jou juiste keuzes zijn. Wat ik wel wil en kan is je helpen herinneren aan je grootste bron van liefde en lef: je Honey. Breng het lef op om dat te raadplegen en te volgen. Je zult er geen spijt van krijgen.

 

Dit blog was een beetje anders dan je misschien had verwacht. Het werd tijd vond ik om het over lef te hebben en ook iets meer te vertellen over hoe ik kijk en kies.

Maar dit blog gaat niet over mij maar over hoe we onze Honey kunnen vinden en volgen. Wat is jouw Honey op dit moment en kies om je lef te tonen en je Honey te volgen?

Ik wens je een week met geestelijke spierballen.

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via bliss@freedom.nl en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Eén gedachte over “Lef tonen”

 1. Aanvulling bij 1 oktober 2020
  Hier is een Engelstalige video van 6 minuten die je een indruk geeft over wat er voor ons mensen op het spel staat. De video schets een zeer reële mogelijkheid van hoe ons leven eruit kan zien over vier jaar. Maar we kunnen met zijn allen genoeg lef opbrengen om iets anders te creëren.

  Groeten van Monique

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *