Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Wees jezelf. Loesje

Als ik een top drie zou maken van de meest gewilde leerdoelen van mijn cursisten in de loop der jaren, dan staat meer zelfvertrouwen bovenaan, op de voet gevolgd door met conflicten omgaan en een goede derde: durven nee zeggen.

Eigenlijk gaan deze drie over zelfrespect:

  • Ik ben een goed mens.
  • Ik heb recht op een eigen mening.
  • Natuurlijk luisteren mensen naar wat ik te melden heb.

Een kort experiment

Ga eens voor de spiegel staan en kijk jezelf in de ogen. Wat zie je, wie zie je?

Ervaar wat er gebeurt: blijf je kijken of kijk je weg?  Voelt het ongemakkelijk of ben je blij met wat je ziet? Kun je van harte tegen je spiegelbeeld zeggen: ‘wat ben jij een mooi mens, ik hou van jou?

Je reacties vertellen je hoe het staat met je waardering voor jezelf, je zelfrespect!

Uit ervaring weet ik dat jezelf leren waarderen en van Jezelf te houden, een van de moeilijkste levenslessen is. Mijn opvoeding was niet royaal bezaaid met complimenten en aanmoedigingen, maar wel met geboden en verboden: dat moet anders, dat kan beter, zó moet je dat doen.

Kritiek op mijn gedrag was vaak woordeloos: een opgetrokken wenkbrauw, een teleurgestelde blik, een zucht of een oncomfortabel zwijgen. Ik voelde me er vaak klein en schuldig onder.

En dit was niet allemaal slecht, want ik heb er natuurlijk ook veel van geleerd. Maar mijn opvoeding heeft erg veel het accent gelegd op wat er ontbrak en te weinig op mijn sterke kanten en mijn positieve bedoelingen. En er was al helemaal geen aandacht voor de persoon die ik ben. Herken je iets?

In mijn werk heb ik volwassen mensen, vaak met zware zakelijke verantwoordelijkheden en groot wereldlijk succes, in een vertrouwelijk gesprek horen zeggen: ’ze moesten eens weten hoe onzeker ik ben’ en ’ik zou zoveel gelukkiger zijn als ik meer durfde te vertrouwen op wat ik weet en kan’.

Van jezelf houden, jezelf waarderen en vertrouwen, begint met dat écht te willen. Als je vanuit je tenen een streep trekt onder alles wat je nog zou kunnen verbeteren en je blik richt op wie je vanbinnen bent, op al je talenten en ervaring en je positieve bedoelingen, dan kun je niet anders dan trots zijn op jezelf en jezelf gaan zien als een waardevolle aanwinst voor anderen. Hoe zou je leven daardoor veranderen?

Jezelf met anderen vergelijken

Er zijn altijd mensen die net iets beter zijn, slimmer, jonger, ouder, geschikter, leuker, gezonder of begaafder dan jij. Wij verschillen als mens nou eenmaal in onze talenten, ervaringen, levensloop, gezondheid, passie, karakter en noem maar op.

Eén ding is zeker: er is maar één unieke jij, en die is er nooit eerder geweest en zal er ook nooit komen! Dus is het onzinnig om jezelf te vergelijken met een ander uniek iemand.

Als je hetzelfde zou zijn was je niet meer uniek! Waar het om gaat is dat je jouw unieke bedoeling in dit leven waarmaakt. En niemand kan je vertellen wat dat is, jij alleen weet dat, van binnen.

De ander als spiegel gebruiken

Je kunt een ander als een spiegel gebruiken, die je iets laat zien over wie jij bent. Je kunt namelijk alleen maar iets in een ander herkennen als je het zelf ook bezit, zowel de goede als de minder gewenste kwaliteiten. Ken je dat gezegde van kinderen: ‘wat je zegt ben je zelf’?

Dus als je iemand bewondert om bepaald gedrag dan zit dat talent ook in jou. En als je je aan iets van iemand ergert, dan is dit gedrag jou ook niet vreemd.  Als je iets bij een ander herkent kun je het dus gebruiken om iets over jezelf te leren.

Gebruik de ander als een inspiratiebron, niet als meetlat voor hoe jij wel of niet deugt.

De spiegeloefening

Er is een heel effectieve oefening waarmee je leert om van jezelf te houden en jezelf naar waarde te schatten.

In de spiegel kijken

De oefening zelf is heel eenvoudig: ga elke ochtend voor de spiegel staan, kijk jezelf diep in de ogen en zeg ‘ik hou van jou’. Dan blijf je jezelf in de ogen kijken totdat je je vanbinnen geraakt voelt. Dan ben je klaar voor de dag.  Doe je het elke dag totdat je je erop verheugt om de oefening te doen en je van harte zegt ‘ik hou van jou’.

De uitdaging van de oefening zit hem in durven volhouden.

Volhouden wil zeggen het elke ochtend een paar minuten doen. Het durven heeft er mee te maken dat het een confrontatie kan zijn om in de spiegel te kijken en tegen jezelf te zeggen ‘ik hou van jou’. Dat roept emoties op en misschien ook ‘oud zeer’. Je kunt er verlegen van worden of op zijn minst ongemakkelijk. Maar: durven volhouden!

Ik hou van mij

Als je dit een poosje doet zul je merken dat het steeds gemakkelijker wordt. En er ontstaan kleine veranderingen in de loop van de dag waaruit blijkt dat je bewuster en met meer zelfvertrouwen in situaties stapt.

blog_hartslag2

Ik wens je heel veel succes met leren meer Jezelf te zijn en van jezelf te houden. Geef eens een reactie over je ervaringen; dat kan een aanmoediging zijn voor anderen. En het is natuurlijk ook leuk om een succes te melden!

Volgende week wil ik iets vertellen over een experiment dat ik doe met de nieuwe technologie van de Keshe Foundation. Het is een test voor mijn zelfvertrouwen want er komt nogal wat techniek bij kijken … en dat voor een niet zo technisch ‘mensenmens’!

Tot volgende week en groeten van Monique.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *