Jezelf herkennen in een ander

Deze aflevering is een vervolg op die van vorige week, die ging over open staan voor iets nieuws. Vandaag gebruiken we dat vermogen om jezelf te herkennen in een ander die je als (heel) verschillend ervaart.

We onderzoeken vandaag ook waarom het in deze tijd zo belangrijk is om overeenkomsten te zien in plaats van verschillen.

Meteen in het diepe springen

 • Neem eens iemand in gedachten die echt heel anders is dan jij en waar je weinig aantrekkingskracht bij voelt, of zelfs afkeer.
 • Wat is er anders, wat vind je daaraan niet aantrekkelijk?
 • Stel je nu voor dat je deze persoon in zijn of haar privésituatie ziet met een partner, vrienden, kinderen. Je deelt even in hun lief en leed, je leert ze een beetje kennen.
 • Wat herken je? Waarin zijn jullie hetzelfde?
 • Voel je je nu anders over die persoon? Waarom wel of waarom niet?

Onze wereld kent grote problemen die hun oorsprong vinden in verregaand negeren van natuurlijke waarden zoals balans, zorgzaamheid, waarheid en liefde. 

Deze lange periode van disharmonie staat op het punt om te worden beëindigd en het is een transformatieproces van enorme omvang.

Denk maar in de grootste omwenteling die je ooit in je eigen leven hebt gekend en stel je dat dan voor op wereldschaal.

Hier is een lijstje om je een idee te geven van de transformaties die onder meer gaande zijn:

 • Van angst naar liefde.
 • Van concurreren naar samenwerken.
 • Van (ver)oordelen naar compassie hebben.
 • Van jouw verlies is mijn winst naar als ik goed voor jou zorg, zorg ik goed voor mezelf.
 • Van wij mensen zijn de kroon op de schepping, naar wij zijn er deel van en ieder deel heeft zijn waarde en een rol te vervullen.

Je kunt zelf dit lijst gemakkelijk uitbreiden. Deze aflevering vertelt je iets meer over de eenheid die de basis is van ons bestaan. Niet verdeeldheid maar eenheid!

Jezelf in een ander herkennen

Wij mensen zien er zo aan de buitenkant nogal verschillend uit. Onze gewoonten en gedragingen zijn heel divers en ook onze kijk op de wereld kan erg verschillen. Al die verschillen kunnen een bron van conflict zijn, of van vertedering, afhankelijk van hoe je kijk.

De waarheid onder al die verschillen is dat we in essentie, in de kern, in onze ziel hetzelfde zijn. Onze lichamen zijn opgebouwd uit dezelfde materialen en in ieders hart is een verlangen naar liefde, harmonie en schoonheid. Niemand streeft naar conflict en armoe. 

We hebben afgeleerd dat onze essentie de bron is, de mogelijkheid en de weg door dit transformatieproces heen.

Daarom is het zo belangrijk om open te staan voor iets nieuws (aflevering vorige week) en te leren de overeenkomst te zien tussen jou en een ander en vooral in de ander die je eigenlijk niet zo aantrekkelijk vindt.

Twee voorbeelden ter inspiratie

Celia, een jonge vrouw, net voor de eerste keer moeder geworden, kreeg nieuwe buren die uit Syrië waren gevlucht. Een heel gezin van vijf personen die er anders uitzagen, andere gewoonten hadden en die de tuin verwaarloosden, in de ‘nette’ buurt waarin ze woonden.

Op een dag struikelde ze bijna over een kinderfietsje van die buren. Ze wilde het tegen het huis zetten, toen haar buurvrouw opendeed. Ze verontschuldigde zich voor de overlast en met veel gebarentaal wisten deze twee vrouwen met elkaar te communiceren. Ze ontdekten dat ze van alles gemeenschappelijk hadden, van een voorliefde voor pasta tot trots zijn op hun kinderen.

Dankzij het fietsje op de stoep verdwenen de verschillen naar de achtergrond en werd een hechte relatie gevormd…

Kees, een ruwe-bolster-blanke-pit man van 62 kwam in het café een jonge man tegen in een rolstoel. Nou had Kees weinig op met andermans leed want eigenlijk kon hij er niet goed tegen. Toch wilde hij vandaag wel een gesprek aanknopen, waarom wist hij niet zo goed. Hij bood de jongen een pilsje aan en ze raakten aan de praat over hoe het is om gehandicapt te zijn en hoe je omgeving daarop reageert. Kees was zelf vorig jaar ontslagen, dus hij kon zich wel verplaatsen in moeilijke reacties uit de omgeving.

De mannen zagen elkaar vaker in het café en er groeide een warme vriendschap…

‘Soort zoekt soort’ zeggen we vaak. Wat als de hele mensheid je soort is?

Sleutel tot vrede en geluk: in jouw en mijn handen!

In tegenstelling tot wat we vaak geloven is ieder van ons een onuitputtelijke bron van mogelijkheden. Ieder mens apart en al helemaal als we samenwerken, kan een cruciale bijdrage leveren aan wereldvrede en voorspoed.

Ik hoor zo vaak: ‘wat kan ik nou in mijn eentje?’ Wel: je kunt kiezen om …

 • Te verbinden in plaats van te scheiden.
 • Uit te nodigen in plaats van af te wijzen.
 • Te begrijpen in plaats van te (ver)oordelen.
 • Vanuit liefde te luisteren in plaats vanuit angst.

Die keuzes hebben een effect zoals een steen in de vijver. Voor mijzelf heb ik ontdekt dat alle verschillen wegvallen als ik me deze vraag stel:

Hoe ben ik ook zoals die ander, wat herken ik, juist in waar ik moeite mee heb?

Lastig? Nee, niet echt. Begin in het klein met dierbaren (die soms niet zo dierbaar aandoen) en verleg dan je actieradius naar de ‘zwaardere gevallen’. Je zult merken dat het werkt en dat je er samen beter van wordt. Laat je niet gek maken, maak elkaar gelukkig!

Hier is een aflevering met het onderwerp Empathie en Sympathie.

 

Ik wens je een verbindende week waarin je jouw talent voor liefde en compassie gebruikt om ons gezamenlijk door een intense tijd heen te helpen.

Groeten van Monique

 

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *