Het coronavirus staat nogal centraal in onze aandacht en vooral ook in de media. Van de ene op de andere dag aarzelen we of we dierbaren nog wel durven knuffelen, laat staan ‘vreemden’. En kun je nog wel naar een concert gaan of met vakantie? Officiële instanties raden af naar Noord Italië te gaan. Zijn we eigenlijk nog wel veilig, waar dan ook?
Jezelf beschermen krijgt ineens een hoge prioriteit. Laten we eens kijken naar ‘ jezelf beschermen’: wat werkt wel en wat niet en waarom.
Hoe bescherm jij jezelf?
- Noem eens drie dingen waarmee je jezelf beschermt.
- Waarom is dat belangrijk, wat geeft dat jou?
- Stel dat je moest kiezen om de rest van je leven op slechts een manier jezelf te beschermen: wat zou je kiezen en waarom?
- Is jouw manier van zelfzorg veranderd in de loop de jaren? Waarom wel, of waarom niet?
Aantrekkingskracht
Je kent de uitdrukkingen wel: ‘soort zoekt soort’ en met iets of iemand ‘klik maken’. Hoe werkt dat eigenlijk en geldt dat ook voor dingen, gebeurtenissen en gezondheid? Jazeker!
In de aflevering van twee weken geleden spraken we over het feit dat je zelf invloed hebt op hoe ontvankelijk je voor iets wilt zijn. Nou zijn wij gewend om als je iets niet wilt, het af te keuren, te bestrijden, te blokkeren of zwart te maken. Deze gewoonte beschermt je niet, in tegendeel!
Wat je aandacht geeft groeit en wat je NIET wilt krijg je ook!
Het tweede deel van dit zinnetje is het belangrijkste: wat je NIET wilt krijg je ook. Immers, je creëert met je aandacht en als je ergens tegen bent, het bevecht of op een andere manier afwijst, dan is dat wat je creëert OMDAT je je ermee bezighoudt.
Kortom
- Als je gezond wilt zijn, hou je dan bezig met gezond zijn.
- Verwijder systematisch je gedachten en overtuigingen over hoe je gemakkelijk ziek kunt worden of dat je het al bent. Zie jezelf in gedachten als een blij en gezond mens.
- Stop jezelf in negatieve gedachtespiralen en vervang ze door een positieve benadering. Deze aflevering kan je daarbij helpen.
Dit betekent niet dat je gezonde verstand thuislaat of dat je risico’s en problemen negeert. Waar het om gaat is dat je vanuit een positieve grondhouding met het probleem of risico omgaat.
Positieve grondhouding
Het woord grondhouding verwijst naar je basisinstelling in je leven. Het is de automatische manier waarmee je mensen en gebeurtenissen benadert. Als je zegt ‘Hij is iemand die altijd …’ dan verwijs je naar zijn basishouding.
Kenmerken van een positieve grondhouding
- Je gelooft dat je een liefdevol mens bent en dat je belangrijk en waardevol bent voor anderen in je omgeving.
- Je gelooft dat je leven het goed met je voorheeft en dat er hulp kom als je dat nodig hebt.
- Je gaat er van uit dat de gebeurtenissen in je leven bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling, ook als je ze moeilijk vindt.
- Je ‘werkt aan jezelf’ door meer liefdevol, geduldig en blij in je leven te staan. En ja, je bent je bewust van waar je allemaal dankbaar voor bent.
Een grondhouding die in je nadeel uitpakt kun je stapsgewijs aanpakken. In dit blog vind je talloze afleveringen die je daarbij kunnen helpen. Zorg er in ieder geval voor dat je je niet gek laat maken, door welke hype dan ook. Jezelf beschermen begint met een positieve grondhouding en je hart raadplegen bij belangrijke beslissingen.
Ik wens je een blije week met veel positieve verwachtingen over je toekomst. Maak er iets gezonds van!
Groeten van Monique
Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.