Misschien ben je oud genoeg om nog te weten …
- Dat de eerste televisie in Nederland kwam.
- Hoe het was om voor het eerst mobiel te bellen.
- Hoe geweldig de eerste ‘potato chips’ smaakten.
- Hoe vreselijk het was toen de Twin Towers naar beneden kwamen.
De bovenstaande voorbeelden gaan over ervaringen die ons wereldbeeld veranderden. Net zoals de eerste auto’s paard en wagen gingen vervangen.
Een wereldbeeld verander je niet zomaar
Zoals je op de bovenstaande foto kunt zien hebben wij mensen tijd nodig om aan andere ideeën te wennen. Er is vaak een overgangsfase waarin we als het ware met het ene been nog in de oude wereld staan en met het andere al in de nieuwe wereld.
En vaak zijn er mensen die vooroplopen met nieuwe ontwikkelingen. Ze voelen zich aangetrokken tot het nieuwe en hebben weinig moeite met het te omarmen.
Voordat je verder leest wil ik je vragen om eerst deze link aan te klikken en het filmpje van 4 minuten te kijken.
Wat je te zien krijgt is de tuin van iemand die midden in het gebied ligt van de orkaan Maria in Dominica in 2017. De eigenaar had een speciale technologie van de Keshe Foundation gebruikt en zoals je kunt zien waren zijn huis en tuin het enige dat gespaard werd.
Wat zijn jouw reacties op deze beelden?
- Kon je het gemakkelijk geloven en was je in diepe bewondering?
- Geloofde je je ogen niet en moest je het filmpje meerdere keren bekijken?
- Ging je in gedachten onmiddellijk op zoek naar verklaringen van bedrog?
Onze wereld is aan het veranderen en in een steeds groter tempo. Het lijkt wel alsof we met zijn allen naar de afgrond rennen, want dat is wat we in het dagelijks nieuws te zien krijgen.
Gelukkig zijn er ook – veel – aanwijzingen dat we met zijn allen op weg zijn naar een nieuwe wereld.
Een wereld die verlost is van oorlog, honger en armoede. Een wereld waarin liefde, schoonheid en creativiteit de boventoon voeren. Een wereld waarin wij mensen vanuit ons hart leven.
Maar elke bestaande orde doet haar best, bewust en onbewust, om de situatie te handhaven, ook als die eigenlijk onhoudbaar is.
Hieronder zijn een paar voorbeelden van situaties waarin je eigenlijk moet veranderen, maar waarin veel mensen lang wachten dat onder ogen te zien. Kijk eens even wat je herkent.
- Je zit in een relatie die eigenlijk haar tijd heeft gehad. Je weet dat je uit elkaar moet gaan, maar je aarzelt en hoopt dat het nog wel mee zal vallen.
- Je financiële situatie vraagt om een drastische verlaging van je vaste lasten. Je beseft dat je niet kunt blijven leven zoals je nu doet. Toch blijf je geld uitgeven dat je eigenlijk niet hebt.
- Je hebt een baan die je langdurig veel stress geeft. Het werk is wel leuk maar de sfeer en de omgangsstijl is ziekmakend voor je. Eigenlijk moet je ander werk gaan zoeken …
- Een goede bekende die je waardeert en vertrouwt maakt een verrassende keuze waar je bewondering voor hebt. Eigenlijk zou je een vergelijkbare keuze moeten maken, omdat je in een soortgelijke situatie zit. Maar je blijft toch op de oude manier doorgaan.
De bovenstaande situaties hebben als gemeenschappelijke factor dat angst een grote rol speelt. Deze angst komt voort uit een bepaalde manier van kijken, bepaalde aannames en overtuigingen en vaak ook speelt gebrek aan zelfvertrouwen een rol. Of gebrek aan vertrouwen in het leven.
Een praktijkvoorbeeld
Ik heb ooit in een groot bedrijf zo’n 20 mensen begeleid die tijdens een reorganisatie werden ontslagen. Gelukkig investeerde de werkgever in zo’n outplacementtraject, zoals dat genoemd werd.
Na afloop van het traject vroeg ik aan iedereen ‘hoe lang wist je al dat je eigenlijk niet goed zat bij dit bedrijf, in deze baan, met deze collega’s?’
De eerste keer dat ik dat iemand vroeg was het een intuïtieve vraag waarvan ik me afvroeg waarom ik hem stelde, maar het antwoord verraste mij en daarom bleef ik die vraag stellen.
Op één uitzondering na noemde iedereen een periode van enkele maanden tot soms jaren. En één persoon wist het eigenlijk al tijdens zijn sollicitatiegesprek, maar vanwege het salaris had hij toch ja gezegd.
In dit bovenstaande voorbeeld is het woordje ‘eigenlijk’ belangrijk. Het verwijst ernaar dat je ‘diep vanbinnen’ wel weet wat je te doen staat, maar dat je dit negeert, meestal uit angst.
Terug naar ‘je wereldbeeld veranderen’.
Hier zijn een paar feiten waarvan ik denk dat ze wijzen op de noodzaak onze kijk op de wereld te veranderen.
- Onze consumptiemaatschappij eet in een rap tempo de reserves van Moeder Aarde leeg.
- Het grootste deel van de wereldbevolking leeft in armoede, lijdt honger en ziet haar kinderen sterven voor het eerste levensjaar om is.
- De beslissers en machthebbers in onze wereld kennen alleen het pad van competitie, concurrentie, (machts-)strijd, controle en gewelddadige ‘oplossingen’.
- In welk land je ook rondkijkt, de politiek beloofd koeien met gouden horens maar uiteindelijk komt daar meestal weinig van terecht.
Zorgen dat je geschikt wordt voor het veranderen van je wereldbeeld
Om in de komende tijd succesvol om te gaan met veranderingen op wereldschaal, is het nodig dat je jezelf als het ware geschikter maakt om nieuwe denkbeelden te accepteren. Daarover gaan we in de komende afleveringen verder praten.
Voor nu wil ik je vragen om je reacties op het hierboven genoemde filmpje nog eens op een rijtje te zetten
- Wat waren je eerste gedachten?
- Welke emoties voelde je?
- Hoe geloofwaardig vind je dit filmpje uiteindelijk?
- En wat zegt je innerlijke wijsheid?
- En wat is jouw reactie op die innerlijke wijsheid?
Volgende week meer over je wereldbeeld veranderen.
Ik wens jou een week waarin je je vaak bewust bent van hoe je naar de wereld kijkt.
En ook dat je voorbeelden tegenkomt die vraagtekens zetten bij jouw manier van kijken.
Groeten van Monique