Je wereldbeeld veranderen: Hoe?

Vorige week heb ik beloofd door te gaan met het onderwerp ‘je wereldbeeld veranderen’. Vandaag wil ik dat heel praktisch en op persoonlijk niveau doen.

Anna

Ik heb ooit gewerkt met een jonge vrouw, laten we haar Anna noemen, die in een technisch beroep werkte en daar eigenlijk doodongelukkig mee was. Ze had vergeefs in vacatures gezocht naar een baan die beter bij haar paste. De stress van die situatie begon zowel haar gezondheid als haar relaties te beïnvloeden en ze sliep slecht. In ons kennismakingsgesprek vertelde ze over hoe zwaar het was om vijf dagen in de week werk te doen waar ze niet blij van werd.

En misschien zul je het niet geloven maar het is echt gebeurd: ze had genoeg aan één vraag om zichzelf een ander perspectief te geven. Waarschijnlijk ben je wel nieuwsgierig naar die vraag en misschien kun je hem zelf bedenken want hij is heel eenvoudig, namelijk:

‘Stel dat je mocht kiezen, wat zou je dan het liefst doen?’

Toen ze die vraag tot zich liet doordringen verscheen er een stralende lach op haar gezicht ‘Ik zou een klein winkeltje beginnen met creatieve materialen en ik zou workshops voor kinderen willen geven over het werken met die materialen.’

Je begrijpt het al, het kwam helemaal goed met Anna. In overleg met haar vriend en haar werkgever ging ze parttime werken, terwijl ze zich oriënteerde op het opzetten van haar winkeltje. Dat ging niet van vandaag op morgen, maar binnen een jaar was ze een startende ondernemer en haar gezondheid en relaties gingen beter dan ooit tevoren.

Kan gelukkig worden zo eenvoudig zijn?

Jazeker, eigenlijk is het altijd eenvoudig! Zo gauw het ingewikkeld is ben je bezig vanuit je logische, analytische, denken in plaats van eenvoudig contact te maken met je hart.

Pas als je hart gesproken heeft kun je aan je hoofd de opdracht geven om een plan te maken en praktische stappen te zetten.

Als je dit als eerste aan je hoofd vraagt wordt het een rommeltje, zowel in je hoofd als in je leven.

Gelukkig worden is altijd eenvoudig, maar niet altijd gemakkelijk!

Vaak vragen mensen als eerste hoe ze een verandering in wereldbeeld moeten aanpakken. Dat lijkt een logische vraag en dat is het ook, maar het werkt niet. Zoals hierboven gezegd: de logica van je hoofd heeft een opdracht vanuit je hart nodig.

Anders gezegd: het is cruciaal dat je belangrijke keuzes ‘van harte maakt’.

Heb je de extra aflevering gelezen van afgelopen Pasen? Mijn ziel heeft zich uitgesproken over wie en wat ze is. Misschien heb je daar iets aan. Klik hier!

Zo gauw je de keuze van je hart ontdekt, voel je een soort verschuiving, opluchting, die je ook lichamelijk ervaart. Bijvoorbeeld in de vorm van een diepe zucht, een schaterlach of glimlach, ontspannen van je kaken of schouders enzovoort.

Kenmerken van keuzes vanuit je hart

Keuzes die ‘van harte’ zijn gemaakt hebben de volgende kenmerken:

  • Ze voelen goed en hebben aantrekkingskracht zowel voor jezelf als voor anderen.
  • Je kunt ze in geuren en kleuren zien, horen, voelen, ruiken en proeven.
  • Zo gauw je erover aan anderen vertelt, voelen zij ook dat dit uit je hart komt; ze ervaren het als inspirerend en geloofwaardig.
  • Ze geven altijd die genoemde ‘verschuiving’ en vaak vraag je je af waarom heb ik dit niet eerder beseft?

Recept voor het veranderen van je wereldbeeld

  • Ga naar je hart en maak een intentie voor wat je in je wereldbeeld wilt veranderen.
  • Observeer eventuele emotionele reacties van tegenstand of twijfel.
  • Blijf in je hart en stel je voor hoe je ook zou kunnen kijken naar het onderwerp van je intentie. Maak dit in je gedachten zo levendig mogelijk in geuren en kleuren!
  • Stel dan de innerlijke vraag: ‘Hoe zou dit andere wereldbeeld mijn leven verrijken? Wat zou er in situaties ten goede veranderen?
  • Bedank je innerlijke wijsheid en noteer wat je hebt ervaren.

Het mooie van je wereldbeeld veranderen is dat de effecten ervan vaak heel groot zijn. Als je bijvoorbeeld gaat zien dat de meeste mensen het goed met je voor hebben, in plaats van dat ze van je willen profiteren, zal dat je leven echt veranderen.

Daarom wens ik je een week waarin je minstens drie dingen in je manier van kijken verandert. Ga er maar voor het zal welbestede tijd blijken te zijn.

Groeten van Monique

Oproep: Volgende week wil ik kijken naar moedig zijn in relatie tot jezelf en je wereldbeeld veranderen.

Wil je me een vraag sturen die daarover hebt? Doe dit dan via een reactie of in een persoonlijke mail via de contactpagina.

Alvast dank!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *