Je kunt elke dag opnieuw beginnen

Deze week laat ik me door de paaseieren inspireren tot dit onderwerp: je kunt elke dag opnieuw beginnen met … van alles. Ja, ook met dingen die al jaren bij je leven horen, ongewenste zaken en ongewenst gewoontes. 

Wist je dat …

 • Het ei al heel lang het symbool is van nieuw leven, vernieuwing en zelfs weeropstanding?
 • Heel veel nieuw leven als klein eitjes begint?
 • In een ei een compleet pakket voedingsstoffen zit, completer dan elk ander voedingsmiddel?
 • Als je een droom hebt met een ei als symbool, deze droom altijd erg de moeite waard is om uit te pluizen?

Pasen, lentezonnewende en eieren: tijd voor vernieuwing

Alles komt voort uit energie en dat we weten we eigenlijk wel. Kijk maar naar uitdrukkingen als ‘ergens energie op zetten’ en ‘geen energie hebben’.

In onze wereld is nooit zoveel energie beschikbaar als in de periode rond Pasen. Kijk maar in de natuur hoe alles weer losbarst met een kracht die we de rest van het jaar niet meer zien.

Daarom is het slim om juist nu een verse start te maken met zaken die je niet (meer) bevallen. Wat bevalt jou niet meer?

Je kunt elke dag opnieuw beginnen

Wij mensen zijn gewoontedieren: we hebben ons leven georganiseerd rond gewoontes, patronen en wereldbeelden. Dat is efficiënt en het voelt (meestal) veilig en ook comfortabel. Mooie dingen allemaal.

Soms zitten we onszelf daarmee in de weg. Soms zijn we zo gehecht aan een gewoonte of denkpatroon dat we te lang doorgaan met iets dat niet meer voor ons klopt.

Kijk maar naar huwelijken die al lang ‘over’ zijn, slepende ruzies en chronische fysieke kwalen. En wat te denken van blijven stemmen op partijen die ons keer op keer teleurstellen? Of we hopen dat een maatregel of aanpak die onsuccesvol was, in de toekomst wel zal werken? Dit laatste lijkt me een definitie voor geestelijke handicapt zijn, denk je niet? Oeps!

Je hebt de vrijheid om elke dag opnieuw te kiezen, te veranderen, te leren of je rug naar iets toe te keren. 

En weet je wat: als je je rug naar iets toekeert komt er iets anders in beeld, wordt er iets anders mogelijk!

Start met een eitje

Welk ei wil jij vandaag leggen?

 • Waar ben je echt klaar mee, wat werkt niet meer in jouw voordeel?
 • Stel je voor dat je ei is uitgekomen: hoe ziet je kuiken eruit, hoe beweegt het, hoe blij ben je ermee?
 • Hoe ga je voor dit kuikentje zorgen zodat het een volwassen exemplaar wordt en daardoor een nieuwe realiteit in jouw leven?

Als je een enorm ei wilt leggen, een grootse vernieuwing wilt is dat ook heel goed mogelijk. Een olifant is tenslotte ook uit een eitje gekomen!  Iets groots vraagt vaak om wat meer voorbereiding, maar het is altijd de moeite waard. Als je bij de voorbereiding voor iets groots het goed wilt aanpakken kun je in deze aflevering de nodige assistentie vinden.

Los van het grote werk: je kunt elke dag opnieuw beginnen. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Bedenk ’s ochtends hoe je je dag wilt indelen, welke andere prioriteiten kies je?
 • Neem iets wat je anders wilt en experimenteer een tijdje met een andere benadering. Je kunt altijd weer terug naar het oude!
 • Als een denkpatroon je dwars zit, bijvoorbeeld ‘Ja, maar dat gaat nou eenmaal zo’, doe dan onderzoek naar alternatieven. Zo ben ik zelf ooit op een alternatieve geneeswijze gekomen in plaats van een dramatische operatieve ingreep.
 • Train jezelf in anders kijken, denken en kiezen. Verander de volgorde waarin je dingen doet, neem andere routes dan ‘normaal’ of maak een nieuw gerecht met de bekende ingrediënten.

Week jezelf los uit gewoontes. Het is lente, tijd voor nieuw leven!

 

 

Ik wens je een week van vernieuwing, ruimere mogelijkheden en succesvollere zienswijzen. Maak er iets moois van, jouw leven is jouw creatie.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat. 

2 gedachten aan “Je kunt elke dag opnieuw beginnen”

 1. Lieve Monique, dank je wel weer voor een mooi moment om mijn ei uit te laten komen. Eigenlijk ben ik altijd afhankelijk geweest van de mening van anderen. Tegelijkertijd zit er een grote angst om dit door te zetten ( niet gehoord worden) toch ben ik in kleine stapjes wel bezig dit te veranderen en dat gaat eigenlijk vanzelf. Ik wil dit door gaan zetten en hoop dat dat kleine ei een hele grote word!
  Liefs voor jou monique

  1. Dank je wel Anita voor je reactie.
   Waarschijnlijk herkennen veel lezers dat afhankelijk zijn van de mening van anderen. En het bizarre is dat die anderen weer afhankelijk zijn van jouw mening! Over je gek laten maken gesproken!

   Weet je Anita ( en andere lezers) die angst komt uit ervaringen die we veel vroeger hadden, toen we inderdaad afhankelijk waren van de goedkeuring van ouders en andere opvoeders. En daarna hebben de religieuze ‘leiders’, de overheid en de handhavers die rol overgenomen.

   Die zogenaamde kleine stapjes kunnen wel eens grote resultaten opleveren. En stapje voor stapje bouw je een nieuw leven met inderdaad ook nieuwe inzichten en nieuwe mensen om je heen. En daar hoort ook afscheid nemen bij, niet altijd vrijwillig, maar als gevolg van je keuzes.

   Hoe weet je dat je goed bezig bent en eigenlijk dus niet bang hoeft te zijn? Door elke stapje vanuit je hart te maken. Als je eerst alle stappen tevoren wilt weten gaat het niet lukken. Stap voor stap: een succesvolle aanpak!

   Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *