Je impulsen vertrouwen

Waaraan denk jij bij de volgende woorden

 • Impuls
 • Ingeving
 • Ideaal

Noteer even een aantal steekwoorden bij elk woord, dan kun je daar verderop in deze aflevering gebruik van maken.

Veel mensen denken bij de bovenstaande drie woorden aan: subjectief, onverantwoord, onvermijdelijk, ongecontroleerd, onwijs, vaag, onverstandig, niet bewijsbaar en gevaarlijk. Kijk maar naar het bovenstaande plaatje.

Dit drietal heeft de reputatie ‘soft’, niet zo concreet, te zijn. Nou dat klopt natuurlijk wel als je gelooft dat 1 + 1 altijd 2 is en als je sterk hecht aan ‘harde’ bewijzen.

In deze aflevering wil ik eens kijken naar dit belangrijk gereedschap van onze innerlijke wijsheid: impulsen en ingevingen.

Wist je dat je impulsen, ingevingen en idealen de boodschappers zijn van je innerlijke wijsheid?

En wist je dat onze opvoeding er sterk op gericht is om ons af te leren deze boodschappen te herkennen en te vertrouwen?

En wist je dat persoonlijke groei altijd samengaat met het herkennen en gebruiken van die boodschappers?

 Even uitproberen

 • Neem eens een vraag of probleem in gedachten die op dit moment belangrijk voor je is. Richt er even al je aandacht op zodat je het sterk ervaart.
 • Stel jezelf nu de innerlijke vraagwat zou de beste aanpak hiervoor zijn?’
 • Wacht nu even op je innerlijke reacties en schrijf ze op zonder erover te oordelen.
 • Welke innerlijke reacties kreeg je?
 • Kregen de reacties de kans om er te zijn, of nam je denken het meteen over?
 • Stel je voor dat je die ingevingen zou volgen: wat is daarop je innerlijke reactie? Geef het je opluchting of een knoop in je maag?

Als een vraag of probleem al langer in je leven bestaat is de kans groot dat dit voortduren te maken heeft met een of andere angst.

Impulsen en ingevingen zijn boodschappers van onze ziel. Ze vertegenwoordigen onze innerlijke wijsheid, die altijd groter en meer betekenisvol is dan de (zogenaamde) wijsheid van ons denken.

Je denken is nou eenmaal beperkt omdat het moet kiezen. Je innerlijke wijsheid overziet het totaal en kiest daaruit precies waarop je je aandacht hebt gericht, je intentie of je angst.

Wat heb jij in je opvoeding en scholing geleerd over je ingevingen en impulsen?

Als je meer wilt weten over je persoonlijke conditionering raad ik je aan om eens een oud fotoboek, letterlijk of figuurlijk, uit de kast te halen. Blader eens door de afbeeldingen waarin je jezelf op verschillende leeftijden ziet.

 • Hoe voelde je je toen over jezelf?
 • Wat waren je wensen en dromen?
 • Welke reacties kreeg je hierop vanuit je omgeving zoals je ouders, meesters en juffen en je klasgenootjes?
 • En wat was jouw reactie daarop? Ging je er bijvoorbeeld tegenin of hield je je meningen en wensen voor je?

Dit bladerden in je verleden kan je helpen te herinneren wat voor jou, je ziel, belangrijk is. Bovendien kun je eventueel ontdekken hoe je, onbewust natuurlijk, daar wel of niet trouw aan kon blijven.

Als je merkt dat je jezelf als het ware hebben laten inpakken of je belangrijke zaken hebt laten afpakken is het tijd om daar nu een keuze in te maken. Als volwassenen hebben we allemaal de mogelijkheid om onze vrije wil te gebruiken en te durven volgen wat voor ons belangrijk is.

Jezelf vertrouwen betekent dus ook dat je durft te leven vanuit je impulsen, ingevingen en idealen. Ga maar na, als je je impulsen en ingevingen wantrouwt … wie wantrouw je dan eigenlijk?

Het zijn JOUW impulsen en ingevingen en je kunt je koekje niet opeten én bewaren: of je vertrouwt je innerlijke wijsheid, of je durft dat niet vanwege mogelijke consequenties.

Als je merkt dat je te maken hebt met een sterke angst die je tegenhoudt om je ingevingen te vertrouwen, Jezelf dus, dan raad ik je sterk aan om deze link te gebruiken en het verhaaltje over Jezelf vertrouwen nog eens door te lezen en te gebruiken.

Volgende week wil ik op dit onderwerp doorgaan, met speciale aandacht voor je idealen. Vaak worden die als onpraktisch of zelfs onhaalbaar bestempeld. Toch zijn ze boodschappers van je ziel en dus van je innerlijke wijsheid.

Als je vragen hebt voor die aflevering, stel ze dan even via de contactpagina. Dan ben ik de enige die ze leest en zal ik de antwoorden anoniem in de tekst verwerken.

Groeten van Monique

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *