In dit blog blijkt het steeds weer erg belangrijk om je hart te betrekken bij alle keuzes die je maakt. Ik krijg wel eens de vraag waarom dat zo belangrijk is, dus daar gaan we het vandaag eens over hebben.
Om even in de stemming te komen
Stel je voor dat iemand je vertelt over een nieuwe vrucht die zij heeft geproefd. Ze vertelt je in geuren en kleuren hoe sappig, aromatisch en fris die vrucht smaakt. Als ze een begaafd verteller is loopt het water je in de mond. Maar toch is die beschrijving niet genoeg om te ervaren hoe die vrucht smaakt. Daarvoor moet je er zelf een hap van nemen!
Het verschil tussen objectieve feiten en subjectieve beleving
De (zogenaamde) objectieve feiten zijn de dingen die we met onze vijf zintuigen kunnen waarnemen: zien, horen, ruiken, proeven en aanraken.
Onze subjectieve beleving bestaat uit innerlijke ervaringen zoals gevoelens en intuïtie. We noemen ze subjectief omdat ze persoonlijk zijn, voor iedereen weer verschillend.
Zo zal een vakantieganger een regenbui spijtig en ongewenst vinden en een boer vindt het een zegen voor zijn gewassen.
De hersenen van het hoofd en de hersenen van het hart
Onze innerlijke belevingswereld, met de waarneming via ons hart, is de bron van alle creativiteit en dus van alle creaties.
De talenten van ons hoofd met de waarneming via de vijf zintuigen zijn hulpmiddelen om die bron van creativiteit in het dagelijks leven vorm te geven.
Denk maar aan een architect die zijn visie over hoe het nieuwe huis eruit kan zien op een tekenvel zet. Vervolgens kan de aannemer met de hulp van de tekening en bijbehorende instructies (bestek) aan het bouwen slaan.
De een is niet belangrijker dan de ander maar samen kunnen de architect en de aannemer iets moois maken, ze hebben elkaar nodig! En zo werkt ook ons dagelijks leven.
Twee talen: woorden en beelden
Onze innerlijke belevingswereld spreekt de taal van gevoelens, beelden en symbolen. Ons logisch denken komt met feiten en gebeurtenissen.
Denk maar eens aan je laatste leuke vakantie. Die kun je beschrijven met allerlei dingen die je hebt gedaan en meegemaakt, maar ook met beeldende taal zoals ‘ik voelde me als in een warm bubbelbad met een glaasje champagne binnen handbereik en een knappe badmeester aan de rand van het bad.’ Deze beschrijving roept bij de luisteraar een gevoel op over hoe die vakantie moet zijn geweest.
Een opsomming van plaatsen, ontmoetingen en exotische gerechten geeft de luisteraar eerder een soort logboek. Hoe dat voelde is daarmee niet zo duidelijk.
Over het algemeen heeft de taal van het hart aantrekkingskracht en schept de taal van het hoofd afstand. Ze zijn gewoon verschillend met verschillende mogelijkheden.
Hier zijn een paar vragen die mensen vaak hebben over hoofd en hart
- Waarom hebben wij twee instrumenten, het hoofd en het hart? Nou eigenlijk is het antwoord hierop heel simpel. Ze hebben beide verschillende mogelijkheden en hun onderlinge samenwerking geeft je maximum resultaat.
- Waarom is het dan soms zo lastig om de taal van je hart te begrijpen? Dat komt vooral omdat we in onze cultuur overmatig veel belang hechten aan ons hoofd: je moet je koppie erbij houden tenslotte! En dromen zijn bedrog en gevoel kun je niet bewijzen, nietwaar? Daardoor gebruiken we de logica van het hoofd om het hart te begrijpen en dat werkt natuurlijk niet.
- Wat is er waar van het bekende ‘mannen zijn van Mars (de god van de oorlog in actie) en vrouwen zijn van Venus (de godin van schoonheid en liefde)? Nou, eigenlijk helemaal niets! Wij komen allemaal uit dezelfde bron en dus zijn we allemaal gemaakt van dezelfde bouwstenen.
Bovendien hebben zowel mannen als vrouwen mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten in zich. Het is onze cultuur, onze opvoeding en zo, die mannen en vrouwen zo eenzijdig conditioneren.
Dit wil niet zeggen dat er geen verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, maar we leven op dezelfde planeet!
En met een omweg zijn we nu bij het onderwerp van het blog van vandaag: het belang van je hart volgen.
Zoals hierboven al is genoemd is ons hart de bron van alle creativiteit en creaties. Je moet het hoofd niet vragen om iets nieuws te bedenken, want het kan alleen feiten verzamelen en ordenen.
Denk maar aan een probleem waar je zo lang mee loop te malen dat je er zelfs niet van kunt slapen. Dat ‘malen’ levert niets anders op dan nog een keer alle feiten op een rijtje, op zijn best in een andere volgorde.
Zo gauw je van je hoofd naar je hart gaat krijg je nieuwe informatie in de vorm van een gevoelen of een beeld.
Een beeld laten opkomen
- Neem eens een vraagstuk of probleem in gedachten waar je nog niet uit bent. Schrijf eens een aantal dingen op die je erover weet, zoals wat er gebeurd is, wat je dat leuk aan vind en wat niet, wat anderen ervan vinden et cetera.
- Haal nu een paar keer rustig en diep adem en ga met je aandacht naar je hart. Vraag daar ‘waar doet deze vraag, dit probleem, mij aan denken, waar lijkt het op?’ Wacht dan even rustig totdat je een gevoel of een symbool krijgt.
- Bekijk nu rustig met behulp van zowel je hoofd als je hart welke informatie in dit gevoel of symbool zit. Wat kun je ermee, welke nieuwe inzichten heb je nu, en hoe dan verder?
- Door je hart te raadplegen krijg je een geïnspireerd en zinvol inzicht in je vraag. Zonder je hart krijg je logische en weinig of niet bezielde informatie, die misschien wel klopt, maar niet lekker voelt!
Je maakt optimaal gebruik van je talenten en levenservaring door je hart vooraan te zetten en je hoofd in te schakelen als hulp om je inspiratie waar te maken.
Laat alle opmerkingen over het onwetenschappelijke van je hart-antwoorden maar links liggen!
Bedenk dat wetenschap maar een heel klein deeltje van ons werkelijkheid bestudeert en dat ze zeker niet de wijsheid in pacht hebben.
Ga eens een weekje experimenteren met je hart vooraan te zetten, ook letterlijk, aan het begin van de dag.
Ga ’s ochtends 5 minuten zitten met een bakje koffie of thee en mijmer over de dag die voor je ligt: hoe wil je dat hij verloopt, hoe wil je dat bepaalde taken of afspraken gaan?
Wees creatief, volg je hart en maak het waar met behulp van je hoofd.
Ik wens je een hartelijke week.
Groeten van Monique