Iets nieuws omarmen

Deze aflevering is een vervolg op het vorige blog, ‘We doen het of we doen het niet’. Het plaatje van die aflevering is een tekst die zegt dat dingen die niet lukken, beter kunnen worden losgelaten.

Omdat ik een voorstander ben van vastpakken, ga ik meer voor het volgen van wat aantrekkingskracht heeft, of ander gezegd: je Hart & Ziel, de Honey in je leven, dat wat je blij en tevreden maakt.

Het plaatje

Het plaatje heb ik gekozen omdat het iets belangrijks uitdrukt bij het omarmen van iets dat aantrekkingskracht heeft, namelijk dat je je er ontoereikend bij kunt voelen. Je kunt de boom niet helemaal omvatten, er is een open stukje…

Je kent het wel dat je bij nieuwe plannen twijfelt of het wel zal lukken, of je genoeg geld hebt, of je wel medewerking krijgt of … welke twijfel ook.

Eerst je eigen leven

 • Wat speelt er in jouw leven dat rijp is voor loslaten of vervangen door iets anders?
 • Iets in je conditie, je financiën of een relatie? Of een gewoonte? Een oordeel?
 • Kies de ‘iets’ waarop je de sterkste reactie had:
  • Wat zou er veranderen als je dit vervangt, verandert?
  • Waarom is dat belangrijk voor je, wat maakt dat mogelijk?
  • Hoe ziet het nieuwe eruit?

Hou dit onderwerp in je aandacht terwijl je verder leest.

Iets nieuws kiezen is (bijna) altijd spannend

Wij mensen verlangen sterk naar zekerheid en we stellen het zelfs gelijk met veiligheid. Maar dat is een denkfout, kijk maar naar het laten voorbestaan van ongewenste situaties, omdat ze bekend en hanteerbaar zijn.

In een eerdere aflevering noemde ik al eens het voorbeeld van een vrouw die dagelijks door haar man werd geslagen en wiens kinderen ook wel eens een tik kregen. Ze voelde zoveel angst voor verandering dat ze zelfs niet naar een Blijf-van-mijn-lijf-huis durfde te gaan.

Angst is de tegenpool van Liefde, de kracht die in je hart huist en die alle angst kan overwinnen als je dat durft te kiezen.

Angst is het gevolg van aangeleerde denkprocessen, Liefde is de aangeboren scheppingskracht die je door elke moeilijke situatie heen kan helpen.

Accepteren van een risico, hoe doe ik dat?

In veel gevallen is het nodig om te kiezen voor onzekerheid. De enige garantie die je hebt is de roep van je hart om iets nieuws te omarmen.

De eerste keren dat je daar bewust voor kiest kunnen je veel spanning geven. Gelukkig heb je het in je leven al eerder gedaan en met groot succes.

Daarom is het slim om je eerdere successen weer in herinnering te brengen:

 • Wanneer was je na afloop al eens heel blij en opgelucht toen je voor ‘nieuw en onzeker’ had gekozen?
 • Hoe heb je jezelf toen zover gekregen?
 • Waardoor precies heb je die stap gezet?
 • Wat heeft het je toen opgeleverd?

Schrijf een recept hoe je dit weer kunt doen, zoals je een recept opschrijft van een succesvolle soep of pasta. Hier is een voorbeeld, maar maak maatwerk voor jezelf:

 • Ik ga rustig zitten en zeg tegen mezelf: dit is mijn intentie: ik kies om in het vervolg een time-out te houden als iemand mij negatief benadert, in plaats van er voluit tegenin te gaan.
 • Dan herinner ik mezelf aan de keuze om een vraag te stellen of de ander rustig te zeggen dat ik van dit gedrag niet gediend ben.
 • Ik haal diep adem, kijk de ander rustig aan en zeg wat ik met mezelf heb afgesproken. Ik zorg dat ik neutraal of vriendelijk klink. Ik blijf me bewust van mijn rustige ademhaling.

In die laatste regel heb ik alle werkwoorden vet gemaakt. Het is namelijk werken wat je doet.

En je kunt het natuurlijk ook (nog) niet doen, zodat alles hetzelfde blijft.

Ik wens jou een week waarin je ‘het’ doet. Kijk nog eens naar het onderwerp dat er voor jou uitsprong. Stap in de best versie van jezelf en omarm het nieuwe.

Groeten van Monique

Wil je wekelijks de aankondiging van de nieuwe aflevering in je mailbox krijgen? Meld je dan aan via de contactpagina en je krijgt elke week een berichtje dat de nieuwe Honey voor je klaarstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *